Det ni gör i er förening är viktigt. På individnivå och på samhällsnivå. Vi bildningsaktörer bygger samhället tillsammans på ett hållbart och berikande sätt, eftersom vår verksamhet stärker demokratin, kunnandet och det sociala kapitalet i samhället. Din föreningskurs är helt enkelt en del av ett större bildningsarbete som ständigt pågår. Det här vill vi på SFV synliggöra och lyfta fram genom kampanjen Min bildning. 

Årligen genomförs över 800 föreningskurser med närmare 16 000 deltagare i samarbete med SFV:s studiecentral. Inom kampanjen Min bildning besöker vi 24 av dessa föreningskurser – här på sidan kan du läsa om dem (under Artikel). På sociala medier kan du följa med kampanjen på #minbildning.

Genom kampanjen vill vi visa bredden på fri bildning i Svenskfinland.

Visste du att din förening kan ansöka om statsbidrag för kurser? Läs mer och anmäl din kurs till SFV:s studiecentral här. 

 

Artikel

Lärarna ger högt betyg till skolnätverket BRAVO!

Lärarna upplever att tröskeln för att undervisa i musik och bildkonst har sänkts och att de fått ny inspiration i sitt arbete. Det visar en färsk studie om SFV:s skolnätverk BRAVO!.
Läs mera »
01.11.2024 kl. 09:30

Jan Antell ny i kapitalförvaltningsrådet

Till skillnad från många föreningar med förmögenhet har SFV sedan år 1913 haft ett kapitalförvaltningsråd – ett rådgivande organ som ger styrelsen vägledning i frågor som gäller kapitalförvaltning och finanser. Nu hämtar Jan Antell, till vardags universitetslektor i finansiell ekonomi på Svenska handelshögskolan, sitt kunnande till rådet.
Läs mera »
18.10.2024 kl. 05:42

Folkbildning är ett demokratiskt försvarsarbete

Självständigt tänkande medborgare, som kan stå emot påverkningsförsök och falska nyheter, är en en ovärderlig resurs i en demokrati. Folkbildningens centrala uppdrag är att ge oss mental motståndskraft mot algoritmers försök att styra våra tankar. Samtidigt måste folkbildningen bli bättre på att försvara sin plats – och förtjäna sitt förtroende hos finansiärer och kunder.
Läs mera »
14.10.2024 kl. 14:57

President Tarja Halonen ser bildning som botemedlet mot polarisering

2024 har utlysts till det nationella Temaåret för bildning. Bakom satsningen står Undervisnings- och kulturministeriet, och stiftelsen Folkupplysningssällskapet koordinerar bildningsfrämjande arbete som på bred front lyfts fram under året. President Tarja Halonen är temaårets beskyddare.
Läs mera »
08.10.2024 kl. 14:07

Höstens nummer av SFV-magasinet ute nu

President Tarja Halonen är beskyddare för nationella Temaåret för bildning. Vad innebär bildning för henne och hur ser hon på bildningens betydelse i dagens samhälle?
Läs mera »
08.10.2024 kl. 13:54

Vi måste våga tänka om

I en tid av snabba samhällsförändringar framträder programledaren för podden Livslångt och Rise-forskaren Katarina Pietrzak som en dynamisk tänkare som brinner för framtidens lärande. Hon ser hur gamla system förlorar sin relevans och säger att vi måste omfamna nya strukturer och utveckla nya förhållningssätt för att möta framtidens krav.
Läs mera »
04.10.2024 kl. 13:25

Två nya SFV-biografier i höst

SFV ger i år ut två SFV-biografier: Ålandsdrottningen – Fanny Sundströms förunderliga liv, och Herman Gummerus - historiker och aktivist.

Böckerna lanseras på ett biografisymposium den 22 oktober i SFV-huset G18, strax innan Bokmässan i Helsingfors.
Läs mera »
26.09.2024 kl. 11:38

Med läsupplevelsen i fokus: färsk avhandling visar hur skolan kan väcka elevernas läsintresse

I en tid när skolelevers läsförmåga blir allt sämre är Linnea Lindströms pro gradu-avhandling efterlängtad. Den ger akademisk tyngd åt metoden Medskapande läsning, som bidrar till att minska klyftorna i klassrummet och hjälpa även de svagaste eleverna att hitta läsglädjen.
Läs mera »
20.09.2024 kl. 09:15

John Österholm: att gå mot strömmen

Minister Pär Stenbäck mottog SFV:s folkbildningspris under utdelningsfesten den 24 april. Vi återger här hans festtal, som bland annat behandlar folkbildningsprisets instiftare John Österholm, och som innehåller skarpa observationer gällande samhällsdebatten förr och nu.
Läs mera »
26.06.2024 kl. 18:11

En himlajord att älska

Visst sker mycket hemskt i världen. Inte minst för dem som är unga i denna tid klingar de bibliska orden ”mörker täcker jorden, töcken omger folken” med en profetisk klang.
Läs mera »
20.06.2024 kl. 07:00

Rulltrappan

Minoritetsfrågor är inga små frågor. Språkliga minoriteter finns i alla europeiska länder utom i Portugal och på Island. Man räknar med att 105 miljoner eller var åttonde europé tillhör en minoritets­språkgrupp. Med det sagt: att värna språkminori­teterna är att göra livet bättre för ett betydande antal människor.
Läs mera »
18.06.2024 kl. 08:46

Memento mori

Jag hittade en svart trenchcoat på loppis. Såg oanvänd ut. Provade den och såg mig i spegeln. Den satt som en smäck. En man passerade mig när jag stod och speglade mig från min mest fördelaktiga sida. Han visade tummen upp, blinkade med ena ögat och sade: Buy it!
Läs mera »
14.06.2024 kl. 08:06

Banbrytande projekt för mer forskning i skolorna

I Finland är glappet mellan aktuell forskning och skolvärlden ännu stor och det är inte så lätt för lärare att börja doktorera samtidigt som de jobbar. Men nu ska det bli ändring på den saken. SFV stödjer ett nytt projekt vid Helsingfors universitet och hoppas på fler samarbeten mellan skolor och universitet. Allt enligt en europeisk modell.
Läs mera »
10.06.2024 kl. 09:33

Luft under vingarna för SFV:s satsning på pedagogik och lärande

Ett år har gått sedan lanseringen av webbplatsen Lärorikt. Ansvarige utgivaren Niklas Wahlström och producenten Malin Wikström ser tillbaka på en tid av snabb tillväxt och framåt mot att bredda och utveckla plattformen vidare.
Läs mera »
29.05.2024 kl. 10:47

Är citat tecken på bildning?

Som ung präst besökte jag en nittioårig kvinna på bäddavdelningen. Hon hade förlorat synen, och bad att vi skulle sjunga en psalm som var nästan helt obekant för mig. Efter tre verser försökte jag sluta, men hon sjöng igenom alla åtta verserna ur minnet. Hon hade inom sig ett ymnighetshorn, som gav henne tröst och kraft i sjukdom och ensamhet.
Läs mera »
31.05.2024 kl. 16:22

Sommarnumret av SFV-magasinet är här

Läs om Lärorikts första år, projektet SkolForsk som SFV gett bidrag till och om vad Snälla hjältar-vinnarna 2023 gjorde med sina vinstpengar. Missa inte heller artikeln med Francesca Borgonovi, hedersprofessor med stor insikt i PISA-resultaten.
Läs mera »
28.05.2024 kl. 09:05

Digitala hjälpmedel underlättar vardagen för personer med synnedsättning

Gör så mycket som möjligt digitalt. Och var inte rädd för tekniken, utan låt den i stället hjälpa dig i vardagen. De råden ger erfarenhetsexperten Fredrik Lindgren när det handlar om synnedsättningar och digitala hjälpmedel.
Läs mera »
10.05.2024 kl. 11:22

Kurs i positivt ledarskap inspirerade skolchefer

Aktivare lärarmöten och bättre utvecklingssamtal blev resultatet när två chefer i Hangö och Åboland gick en ettårig kurs i positivt ledarskap som SFV varit med och arrangerat.
Läs mera »
11.03.2024 kl. 08:27

Vet du vad dina barn gör på nätet?

Nätmobbning, spelberoende och bedrägerier. Men också kompis­relationer, underhållning och en källa till kunskap. Nu ska föräldrar, lärare och elever få hjälp med att navigera rätt på sociala medier och internet.
Läs mera »
06.03.2024 kl. 07:32

De var hemmasittare – under många år kämpade de för att våga gå till skolan igen

– Skolan blev som en stor farlig björn som jag inte ville gå nära, säger Lova Yllner. Hon blev det man kallade för en ”hemmasittare”. I dag finns det tusentals ungdomar i Finland som lider av ofrivillig eller utmanande skolfrånvaro. Hur ska man hantera det?
Läs mera »
05.03.2024 kl. 12:14

SFV:s förmögenhet: dubbelgarderingar

Hur säkrar SFV en säker och sakkunnig ekonomiförvaltning? Vad är styrelsens uppgift och vad är kapitalförvaltnigsrådets uppgift? Styrelseordförande Wivan Nygård-Fagerudd svarar.
Läs mera »
29.02.2024 kl. 08:17

Styrelsearbete i fokus

Varje styrelsemedlem är en del av ett större sammanhang. Styrelsearbete kräver gedigen kunskap, men också tillit och trygghet. Genom en ny utbildning hjälper SFV:s studiecentral förtroendevalda att navigera framgångsrikt i föreningar, organisationer och förbund.
Läs mera »
08.02.2024 kl. 11:36

Forskning: BRAVO! fyller en lucka i grundskolans musikundervisning

Grundskolans läromedel i musik matchar inte målsättningarna i den moderna läroplanen. En färsk pro gradu-avhandling vid Helsingfors universitet visar att SFV:s satsning BRAVO! är till nytta för lärare. Materialet upplevs som genomtänkt och välfungerande. 
Läs mera »
05.02.2024 kl. 05:38

Framtidssäkra det ideella engagemanget

Många ideella organisationer är nu i en orienteringsfas. Hur kan engagemanget se ut i framtiden när yngre generationer vill engagera sig på egna villkor? Vi bjuder på trendspaning med proffsen Silvia Kakembo och Ofelia Daun.
Läs mera »
02.01.2024 kl. 01:59

Mimosel stärker både kroppen och minnet

Ju äldre man blir desto viktigare är det att ta hand om både kropp och minne, speciellt om man dessutom har en synnedsättning. För Margit Hemgård och hennes vänner är Mimoselgruppen också ett välkommet avbrott i vardagen.
Läs mera »
27.12.2023 kl. 04:02

Låt barnen våga drömma!

Särskilt i familjer med lägre socioekonomisk status är det vanligt att barnen tappat sin framtidstro – de vågar inte ens drömma om ett bättre liv. Tack vare bidrag från SFV kan professor Mirjam Kalland förverkliga sin vision: att ge pedagoger de verktyg de behöver för att kunna hjälpa de här barnen.
Läs mera »
21.12.2023 kl. 11:29

Här väcks experimentlustan

Bubblande sodafontäner, pH-test och vanilj­doftande läppbalsam. För första gången ordnas Barnens Akademi i Vasa och under verkstäderna får deltagarna experimentera på riktigt. Alfons Gillberg häller försiktigt ner lite rödkålssaft i en behållare med matsoda. Han rör om och sakta färgas vätskan alldeles klarblå.
Läs mera »
18.12.2023 kl. 08:06

I förening

Eldsjälar kan åstadkomma underverk. Ibland förstår man deras betydelse först när de inte längre är kvar. Men ofta nog ser och uppskattar omgivningen deras insatser.
Läs mera »
16.12.2023 kl. 08:20

Om att ingå äktenskap

Axel Åhman ska gifta sig. "Mina dagar av att leva i synd är över", kåserar han.
Läs mera »
15.12.2023 kl. 10:37

Här syns Haru som äkta vänlighet

Tack, hej och varsågod. Artighet och vänliga elever som öppnar dörren. I Smedsby-Böle skola sitter värdegrunden i ryggmärgen.
Läs mera »
08.12.2023 kl. 10:33

Clara Lindqvist rekommen­derar varmt kursen Lärare skriver

Varje år kan två lärare söka ett SFV-stipendium som gäller en skrivar­kurs på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Idén med kursen Lärare skriver är att ge lärarna verktyg att aktivt delta i det offentliga samtalet om skola och utbildning. Clara Lindqvist deltog i den fem dagar långa kursen sommaren 2023.
Läs mera »
01.12.2023 kl. 06:09

Att se möjligheterna

Ungefär 55 000 människor i Finland har en synskada, av dem har 3 000 personer svenska som modersmål. De som har funktionella problem med synen är mångdubbelt fler. Gunilla Löfman, ordförande för Förbundet Finlands Svenska Synskadade, beskriver i sin artikel hur skolgång och utbildning idag fungerar för barn och unga som har en synnedsättning, och var man hittar hjälp och stöd.
Läs mera »
25.10.2023 kl. 07:39

Min skog

När katastrofen kommer, lämnar jag Helsingfors och tar mig hem till Österbotten, skriver författaren Axel Åhman i sitt kåseri för SFV-magasinet.
Läs mera »
13.10.2023 kl. 17:48

Ebban står idag på egna ben

Det elektroniska skolbiblioteket Ebban med tusentals streamade böcker började som Erik Berglunds idé efter en utredning över skolbibliotekens tillstånd i Svenskfinland. Idag används Ebban varje vecka av var tredje elev i Svenskfinland, och står med sina 19 000 titlar från Sverige och Finland på egna ben utan kontinuerlig fondfinansiering.
Läs mera »
11.10.2023 kl. 09:40

BRAVO! är med i forskningsprojektet Mångsam

Ett ny­startat forsknings­projekt om mångfald och samarbete vid den svenskspråkiga lärar­utbildnin­gen vid Helsingfors universitet handlar om konstintervention. SFV:s BRAVO!-nätverk är med.
Läs mera »
18.10.2023 kl. 08:26

Resurs

Lärarkåren är en av Finlands viktigaste resurser, och att många lärare övervägt att byta yrke är en alarmsignal. Vi ska förvalta den kunskapsresurs som våra pedagoger är, skriver SFV-ordförande Nygård-Fagerudd i sin kolumn.
Läs mera »
09.08.2023 kl. 08:09

Här föds framtidens musik

Musikutbildningen ser inte längre ut som förr. Åtminstone inte på Novia i Jakobstad. Här har man valt att fokusera på undervisning i grupp och låter de studerande själva ta ansvar för sin framtid.
Läs mera »
16.06.2023 kl. 14:26

Läsning höjer skolelevers läsförmåga och självkänsla

Pilotprojektet Medskapande läsning har gett elever i tredje klass chansen att utveckla sitt skönlitterära läsande. Med positiv respons från barnen och lovande resultat från en akademisk analys kan projektet visa sig vara en viktig resurs för att utveckla skolelevers läsförmåga och läsaridentitet.
Läs mera »
13.06.2023 kl. 13:30

Förkrympta visdomar och lillgamla lösningar

Lillgamla barn är det bästa Axel Åhman vet. Enda sättet att bli lillgammal är att umgås över generationsgränser, skriver han i sitt kåseri i SFV-magasinet.
Läs mera »
09.06.2023 kl. 12:26

Tidningen blev hela skolans gemensamma projekt

Genom att göra en egen skoltidning har eleverna i Smedsby-Böle skola lärt sig mycket. Framför allt att det man skriver måste vara sant. Och hur viktigt det är att kolla stavningen.
Läs mera »
07.06.2023 kl. 09:34

Läs SFV-magasinets sommarnummer

Genom att göra en egen skoltidning har eleverna i Smedsby-Böle skola lärt sig mycket. Framför allt att det man skriver måste vara sant, och hur viktigt det är att kolla stavningen. Läs hur Smedsby-bladet skapades och mycket mer i sommarnumret av SFV-magasinet. Ute nu!
Läs mera »
01.06.2023 kl. 10:54

”Vuxna ska finnas till för unga här och nu”

För att motverka ensamhet och utanförskap bland barn och unga behövs en bred palett av insatser och att olika sektorer jobbar tillsammans, säger Christian Wentzel, expert på förebyggande ungdomsarbete.
Läs mera »
20.04.2023 kl. 14:38

Bidraget som gav Svenska Teatern ett nytt sätt att jobba

Besökarsiffrorna pekar brant uppåt på Svenska Teatern. Nu skördar man frukterna av ett omfattande strategiarbete. Med hjälp av ett stort bidrag från Svenska folkskolans vänner har teatern förnyat sin marknadsföring och hittat ny publik. Målsättningen är att dela de nya insikterna med hela det finlandssvenska teaterfältet.
Läs mera »
29.03.2023 kl. 17:34

Ansök nu till skolnätverket BRAVO!

Nu ska skolor som vill komma med i det nya nätverket ansöka om att komma med. Verksamheten startar hösten 2023 och gäller det första året lärare som undervisar i musik och bildkonst i år 1–6. Nätverket ska hjälpa skolorna i arbetet att skapa en skola där konstämnen både syns och hörs som en naturlig del av vardagen, över ämnesgränser och under hela läsåret.
Läs mera »
01.03.2023 kl. 12:50

Effekt

Inom fysiken finns matematiska formler för att räkna ut effekt. Matematik använder vi oss också av på SFV. Når vi en lärare vet vi också ungefär hur många barn vi når i förlängningen.
Läs mera »
21.03.2023 kl. 07:30

Årets första nummer av SFV-magasinet ute!

Gun Oker-Blom har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt utbildningsfrågor och kultur. Sedan 2013 har hon suttit med i SFV:s styrelse – ett uppdrag som nu tar slut – och bidragit med sakkunskap i utbildningsfrågor. Nu vill hon slå ett slag för konstämnenas roll i skolan.
Läs mera »
16.02.2023 kl. 13:02

Stora känslor när unga tar sig an drömmar

48 tusen möjligheter och minst lika många drömmar. Men vad är det som hindrar oss från att lyckas? Det har ungdomarna i Wava-institutet i Jakobstad funderat på under ett års tid. Resultatet är nycirkusföreställningen 48 tusen möjligheter, som framförs av elever från Wava-institutet i Jakobstad.
Läs mera »
15.02.2023 kl. 10:00

Hon slår ett slag för konstämnenas roll i skolan

Gun Oker-Blom har ägnat hela sitt yrkesliv åt utbildningsfrågor och kultur. De största förändringarna på utbildningsområdet har enligt henne skett de senaste åren i och med digitaliseringen. Nu borde konstämnenas status höjas, som en motvikt till den teknologiska utvecklingen.
Läs mera »
03.03.2023 kl. 06:30

Därför behövs BRAVO!

SFV vill genom nätverket BRAVO! stärka konstämnena i skolorna. Målet är att eleverna redan i unga år får en god relation till, och ett intresse för konst och kultur. Men varför behövs ett sådant nätverk? BRAVO!-koordinatorn Marina Lindholm svarar i en fördjupande text.
Läs mera »
29.12.2022 kl. 00:51

Jämlikhet

Finlands PISA-reslutat sjunker. Gapet mellan dem i täten och dem som kämpar för att alls hinna med växer; alltför många får inte den hjälp de behöver för att nå sin fulla potential.
Läs mera »
28.12.2022 kl. 00:15

En skola med gemenskap för unga rockare

Kvällen är sen och mörkret har sänkt sig över Gillesgården i Åbo där Rockskolan finns. I den lilla replokalen i källarvåningen är det drag när hårdrocksbandet The Law drar igång med den egna låten Mind freak. Väggarna vibrerar och instrumenten blänker.
Läs mera »
19.12.2022 kl. 00:44

Gott samarbete förenar gymnasier i östra Finland

Nätverket SiBoLoKo har inlett ett fruktbart samarbete kring flerformsundervisningen. Tongångarna är positiva och som bäst utvecklar man tutorverksamheten med stöd av SFV.
Läs mera »
16.12.2022 kl. 06:48

Film i undervisningen genom Filmkamraten

Att under trygga förhållanden dyka in i filmens värld är identitetsstärkande och ett tillfälle att bekanta sig med andra kulturer. Filmkamraten erbjuder finlandssvenska skolelever möjligheten till film i skolan.
Läs mera »
05.12.2022 kl. 15:35

Mentorskap är givande för båda parter

Mentorprogrammet SFV Changemaker har precis avslutats. Vi ställde fem frågor till mentorn Hanna Salo och adepten Daniel Ekblad.
Läs mera »
05.12.2022 kl. 14:58

Teater i undervisningen öppnar nya dörrar

En helt ny performativ pedagogik och en bättre förståelse för hur unga tänker. Det är målsättningen med projektet Teater i undervisningen. – Min dröm är att det här ska bli en permanent del av lärandet i alla skolor, säger teaterpedagogen Nina Dahl-Tallgren.
Läs mera »
05.12.2022 kl. 14:54

Nya dimensioner för begreppet bildning

I sin ledare i SFV-magasinet 4/2022 diskuterar kanslichefen Johan Aura utbildningens bildande element.
Läs mera »
06.12.2022 kl. 08:00

Årets sista nummer av SFV-magasinet ute nu!

I SFV-magasinet 4/22 avslöjar Troy Björkman sina bästa tips för dig som vill förändra världen. Läs också om teater och film i undervisningen, om det goda samarbetet mellan flera gymnasier vad gäller fleformsundervisning, och om Maria Sundblom-Lindbergs vision om en helhetslösning för NPF-barn.
Läs mera »
29.11.2022 kl. 14:09

En lång drive

Studiecentralens långvariga kurskoordinator Beatrice Östman går i pension på fredag. Hon har ägnat hela sitt yrkesaktiva liv åt folkbildning och föreningsliv. Det ligger vemod i luften – men hjärtesporten golf väntar.
Läs mera »
23.11.2022 kl. 10:58

Kompetensmärket – ett bevis på din föreningskunskap

Är du ordförande, kassör eller sekreterare i en förening? Ansök om att få ett kompetensmärke! Kompetensmärket är ett bevis på att du varit föreningsaktiv och fått värdefulla insikter och kunskaper. Det kan vara till nytta då du söker jobb.
Läs mera »
14.11.2022 kl. 11:14

Fri bildning ger färdigheter för framtiden

Vad har folkdans och den frivilliga brandkåren gemensamt? Keramikkurs och korvstoppning? Silmärarutbildning och släckningskurs?
Läs mera »
11.11.2022 kl. 15:24

Korsholmselever fokuserar på klimatet

Bättre sopsortering, mindre matsvinn och ett vegetariskt alternativ i skolmatsalen varje dag. Det här är några av de saker eleverna i Korsholms högstadium ska fokusera på detta läsår. I projektet Hack the Climate får eleverna själva vara med och påverka sin framtid.
Läs mera »
25.10.2022 kl. 13:01

Som en öppen famn

På våren och sommaren 2022 arrangerade Borgå folkakademi, Akan, en kurs i nybörjarsvenska samt tre familjeläger för människor som flytt kriget i Ukraina.
Läs mera »
26.10.2022 kl. 14:23

Höstens nummer av SFV-magasinet ute nu!

Höstnumret av SFV-magasinet är som vanligt fullspäckat med intressanta intervjuer och reportage om SFV:s egna projekt och SFV-stödda projekt.
Läs mera »
05.10.2022 kl. 10:13

Kulturell kompetens är ett strategiskt kunnande vi försummar på egen risk

Vetenskaplig forskning har sedan millennieskiftet gång på gång visat hur viktig konst och konstutövning är för individen.
Läs mera »
27.06.2022 kl. 10:00

Bildning i näringslivet?

För många framstår rubriken till denna artikel som underlig. Redan kombinationen av ord känns främmande och än värre blir det att fråga vilken betydelse som bildningen kan ha i näringslivet.
Läs mera »
27.06.2022 kl. 10:00

Vem orkar vara ung idag – och hur kan vuxna stöda unga i skolvardagen?

I ljuset av flera studier står det inte särskilt bra till med det psykiska välmåendet bland våra unga.
Läs mera »
27.06.2022 kl. 10:00

Bildningens besvärliga krav och samtalets svårighet

Mitt senaste år har levts i en nära men inte problemfri relation till bildning. Jag har föreläst, skrivit, diskuterat, bloggat och gjort intervjuer om ämnet i en sådan utsträckning att jag ibland blivit utled på själva ordet: bildning.
Läs mera »
27.06.2022 kl. 10:00

SFV-magasinet 2-2022 ute nu

Läs bland annat om digitala ungdomslokaler, Barnens akademi, SFV:s nya skolnätverk för konstämnena i skolan, och vinnarlösningen i utmaningstävlingen SFV Start!
Läs mera »
03.06.2022 kl. 09:05

Årets första nummer av SFV-magasinet ute nu!

Läs om finalisterna i utmaningstävlingen SFV Start!, barn och ungas rätt till jämlik småbarnspedagogik och om metoden Självstärkande fotografering, som bland annat använts bland en grupp femteklassare i Sjundeå skola.
Läs mera »
23.02.2022 kl. 08:00

Pedersöreskolor satsar på läsförståelse

Läsförståelsen bland barn och unga blir allt sämre. I Pedersöre vill man vända trenden genom att erbjuda lärarna nya verktyg och prata mera om läsning.
Läs mera »
11.02.2022 kl. 08:45

Principen om ansvarsfulla placeringar styr SFV:s investeringar

SFV har en förpliktelse till sina medlemmar och till sina syften att så bra som möjligt förvalta det kapital som donerats och förvärvats längs med åren. Men investeringar kan idag inte enbart göras med hög avkastning för ögonen – nu tar man även ansvarsfullhet och hållbarhet i beaktande.
Läs mera »
10.02.2022 kl. 09:28

Nya vänner mitt i pandemin

– Finska har blivit mycket roligare än tidigare! Det skrev eleverna i årskurs 7 vid Karis svenska högstadium när de ombads att utvärdera höstterminen. Enligt språkläraren Åsa Bergholm är det här ett direkt resultat av det nya samarbetet med vänskolan Kosken koulu i Imatra. 
Läs mera »
04.02.2022 kl. 09:10

Nytt nummer av SFV-magasinet ute!

Läs om vinnarna i rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar, det nya skolvätverket Haru och vilka ändamål du kan ansöka om bidrag för under SFV:s nästa strategiperiod, som startar vid årsskiftet.
Läs mera »
07.12.2021 kl. 16:33

Tito Colliander vägrar blekna

Idag är författaren Tito Colliander (1904–1989) ett relativt okänt namn för större läsekretsar, även om en äldre generation i Finland och Sverige minns honom för romanen Korståget, och hans självbiografi i sju delar. Men enligt SFV-biografins författare Raili Gothóni överraskar Collianders texter fortfarande med en aktualitet som vägrar blekna.
Läs mera »
20.10.2021 kl. 14:46

Läs SFV-magasinets nya nummer - ute nu!

Vägen ur ensamhet är temat för tre artiklar, av vilka en är intervjun med psykologen Anna Bennich som deltog i Styrelsedagarna i början av oktober i Helsingfors. Mari Käyhkö har forskat i hur människans familjebakgrund styr valet av utbildning - temat för utmaningstävlingen SFV Start! I artikeln får du läsa hur vi kan stöda barn och unga i deras val i livet.
Läs mera »
07.10.2021 kl. 08:30

Bildningskraft!

Varför behöver något så självklart som bildning diskuteras? Kanske precis för att hela begreppet blivit så självklart, att det i praktiken förvisats till festtal och proklamationer. Eller kanske för att begreppet nu behöver dammas av för att motsvara dagens realiteter.
Läs mera »
06.10.2021 kl. 15:01

Läroteket: En jämlik läxhjälp till hemmen

Nystartade Läroteket är en materialbank med pedagogiskt stödmaterial för föräldrar och elever. Den ger svar på viktiga frågor som många undrar över. Vad händer i hjärnan när vi lär oss? Vad kan vi göra för att lära oss mer effektivt?
Läs mera »
11.08.2021 kl. 13:36

Ankbröd och hemohes

Läs författaren, journalisten och KAJ-medlemmen Axel Åhmans första kåseri i SFV-magasinet!
Läs mera »
16.07.2021 kl. 09:24

SFV Start! ska ge alla jämlik start i livet

Utbildning går ofta i arv, men måste det vara så? Med utmaningstävlingen SFV Start! vill SFV hitta nya lösningar för att ge alla en jämlik start i livet. Det kan vara allt från en app till ett samarbetsprojekt eller en ny pedagogisk metod. Vinnaren får 100 000 euro för att utveckla sin idé, och tanken är att skapa en långsiktig lösning.
Läs mera »
21.05.2021 kl. 10:15

Nytt datorspel främjar kulturell mångfald

Genom projektet Pelimo får lärare i hela landet kostnadsfri hjälp med att tackla det högaktuella ämnet diversitet och kulturell mångfald. Det sker via ett adaptivt datorspel och en diger lärarguide som utkommer på svenska.
Läs mera »
08.03.2021 kl. 10:58

Läs årets första nummer av SFV-magasinet

Varför behöver vi diskutera bildning? Läs om SFV:s projekt Engagerad bildning, vars syfte är att få igång en bildningsdiskussion i Svenskfinland. Läs också om Barnens Akademi som ger barn utmaningar utöver den vanliga skolvardagen. I en längre intervju får du möta Topeliuspristagaren Liselott Lindström, som berättar om sitt arbete i Afrika.
Läs mera »
26.02.2021 kl. 09:24

Hur får ideella organisationer valuta för pengarna?

Går det att mäta effekt eller genomslagskraft av kulturellt och ideellt arbete? Svaret är ja, enligt flera utvärderingsexperter som SFV-magasinet har talat med.
Läs mera »
17.12.2020 kl. 08:31

SFV-magasinet 4-2020 är här!

SFV-magasinet är åter fullspäckat med läsvärda artiklar. Du får bland annat läsa om ljudböcker, utvärdering av bidragspengar, och SFV:s vänskoleprojekt.
Läs mera »
14.12.2020 kl. 11:31

Föreningar! Validera era utbildningar

Validering handlar om att identifiera och erkänna kompetenser, oberoende av hur man lärt sig. Inom föreningar och förbund är validering nu på framfart.
Läs mera »
12.11.2020 kl. 09:38

Marjo Berglund: "Ett kvartal för SFV är 25 år"

Marjo Berglunds titel på Helsingfors universitet är kvestor, vilket visar att tjänstens anor går tillbaka till universitets äldsta historia, som började år 1640. Ekonomichef säger man idag, och jobbet innebär helhetsansvaret för universitets ekonomi, finansiering och investeringar. Och det är inget litet ansvar.
Läs mera »
29.10.2020 kl. 09:20

Björn Teir ny i kapitalförvaltningsrådet: "Traditionella kontor har nu mindre dragningskraft"

Björn Teir jobbar till vardags på konsultföretaget Haahtela, en projektledningsbyrå och programutvecklare inom bygg- och fastighetsbranschen. I våras valdes Teir in i SFV:s kapitalförvaltningsråd, där han axlar rollen som fastighetsexpert.
Läs mera »
27.10.2020 kl. 14:09

Två nya SFV-biografier i höst

I SFV:s bokserie över finlandssvenskar som inte får glömmas bort står i höst två ganska olika personer i turen. John Rosas (1908–1984) och Lars-Ivar Ringbom (1901–1971).
Läs mera »
23.10.2020 kl. 16:34

Läs nyaste numret av SFV-magasinet!

Tusentals ungdomar och hundratals goda gärningar. Läs om Gutsy Go-metoden som sporrar ungdomar att bli fredsbyggare där de bor. Läs också vad ungdomarna tycker om KSF Medias nya tidning för barn och unga - HBL Junior.
Läs mera »
16.10.2020 kl. 09:57

SFV-magasinet 2-20 ute nu!

I sommarnumret av SFV-magasinet får du ta del av kreativitet och skaparkraft som blomstrat inom skolvärlden, kultursektorn och i föreningslivet under coronapandemin.
Läs mera »
03.06.2020 kl. 08:40

Jämlikt på distans

Mycket ordnas på distans och det är bra. Men det sätter också många i en ojämlik situation: Det är omöjligt att se till att alla på riktigt har likvärdig teknik, som datautrustning och kvalitativt bra uppkopplingar. Dessutom har inte alla, och kommer inte heller någonsin att ha, samma färdigheter att handskas med teknik. Läs hela ledaren av kanslichef Johan Aura, där han påminner oss om att ordna verksamhet så att alla kan delta på så jämlika villkor som möjligt.
Läs mera »
27.05.2020 kl. 08:01

Årets första nummer ute nu!

Vad är AI och hur påverkar det vår vardag? Forskaren Linda Mannila öppnar upp begreppet AI och ger tips på hur vi kan fatta medvetna beslut i digivardagen. Läs också om hur Yttermark skola lyckades halvera skolans matsvinn genom projektet Hållbar utveckling.
Läs mera »
25.02.2020 kl. 09:12

Projektet Idrottskul ger invandrartjejer möjlighet att hitta en hobby

Friidrottstränaren Carola Häggblom i Pedersöre såg ett behov. Flyktingpojkarna hittar snabbt ett sammanhang i sitt nya hemland, men hur ska man få flickorna att röra på sig? Resultatet blev Idrottskul – en grupp för invandrartjejer som tränar tillsammans och får taxiskjuts till idrottshallen. 
Läs mera »
04.02.2020 kl. 09:52

Svensklärarna i Finland och SFV har samma mål – att stärka svenska språkets ställning

I snart 20 år har SFV haft ett nära samarbete med föreningen Svensklärarna i Finland (SRO). Samarbetet består dels av nomineringarna till Svensklärarprisen som SFV delar ut, dels av uppsatstävlingar för elever och studerande, och stipendier till abiturienter.
Läs mera »
10.01.2020 kl. 10:06

Läs senaste numret av SFV-magasinet

I årets sista nummer SFV-magasinet kan du läsa om den digitala skolboken med oändliga möjligheter till interaktion, om SFV:s vistelsestipendier som nu är aktuella, och om bidraget till Ung Företagsamhet som jobbar för att finlandssvenska unga får kunskap om företagsamhet och arbetslivskompetens.
Läs mera »
13.12.2019 kl. 10:31

Målgrupp och genomslagskraft i fokus då SFV delar ut bidrag

Efter ett långsiktigt strategiskt arbete införde SFV i slutet av år 2018 sektorer, fokusområden och löpande ansökningstid för allmänna bidrag. SFV:s kanslichef Johan Aura ser tillbaka på året som gått med en tillförsikt om att SFV är på rätt väg.
Läs mera »
11.12.2019 kl. 15:29

Att vinna Arvid Mörne-tävlingen är ett av de mest ogrumlat roliga och stolta minnena jag har

Det säger Kaj Korkea-aho som vann Arvid Mörne-tävingen 2007. I artikeln berättar Kaj, Anna Friman och Sara Ehnholm-Hielm om upplevelsen att premieras i SFV:s skrivtävling för under 30-åringar, och vad det betyder för det fortsatta skrivandet.
Läs mera »
05.12.2019 kl. 10:41

Finlandssvenska med isländsk metod

Individuellt eller i grupp, hemma, på bussen eller i skolan. Finlandswedishonline.fi är gratis, alltid tillgänglig och ger färdigheter i finlandssvenska språket och kulturen.
Läs mera »
03.12.2019 kl. 11:10

Ansvarsfull placering är bra business

– Det kan finnas mer än god vinst i placeringar, säger ekonomie magister Magdalena Lönnroth, nyinvald i SFV:s kapitalförvaltningsråd och expert på ansvarsfull placering.
Läs mera »
28.11.2019 kl. 11:36

SFV:s kapitalförvaltningsråd handlar om god förvaltningssed

Vid årsmötet i mars 2019 godkändes nya stadgar för Svenska folkskolans vänner r.f. I kraft av dessa valde SFV:s styrelse att utöka antalet medlemmar i kapitalförvaltningsrådet, som är ett rådgivande organ. Ekonomie magister Erik Palmén är en av de nya i rådet.
Läs mera »
28.11.2019 kl. 09:24

SFV:s arkiv flyttar till Svenska centralarkivet

Hela SFV:s dokumentarkiv flyttar till Svenska centralarkivet, vilket leder till stora förbättringar. Förutom att materialet hädanefter uppbevaras i bättre utrymmen, blir det värdefulla materialet sökbart på nätet, bland annat på www.finna.fi.
Läs mera »
29.10.2019 kl. 11:56