SFV upprätthåller den enda svenskspråkiga studiecentralen i Finland. Liksom andra studiecentraler är SFV:s studiecentral en läroanstalt på riksnivå och en del av det fria bildningsarbetet. Syftet är att, utifrån principen om livslångt lärande, ordna utbildning som stöder sammanhållningen och jämlikheten i samhället, samt ett aktivt medborgarskap och demokrati. Genom Studiecentralens verksamhet stärks föreningarna på nationell, regional och lokal nivå, för ett mångsidigare samhälle där svenskan har en självklar roll.
SFV:s studiecentral är medlem i Förbundet Nordisk Vuxenupplysning (FNV), en nordisk samorganisation för studieförbunden från de nordiska länderna.
Studiecentralens verksamhet består av två delar:
Fakta, färdigheter och inspiration för att stärka din organisation! SFV:s studiecentral arrangerar kurser, föreläsningar och evenemang med aktuella teman som riktar sig till frivilliga och anställda.
Vi handleder er också i att planera kurser eller annat lärande samt i att omvandla lärandet till konkreta studiepoäng.
Föreningar och organisationer kan ansöka om och få statsbidrag för sin kursverksamhet som arrangeras i samarbetet med SFV:s studiecentral.
En privatperson eller en förening kan starta en studiecirkel i samarbete med SFV:s studiecentral.
Föreningsresursen är SFV:s webbplats för föreningskunskap. På sidan hittar du fakta, tips och råd om föreningsverksamhet. Genom Föreningsresursen får finlandssvenska föreningar information och hjälp med praktiska frågor och problem som kan uppstå i föreningsverksamhet.
Studiecentralen ordnar kostnadsfria kurser och föreläsningar som riktar sig till föreningar, förbund och aktörer inom fria bildningen.
Validera ditt kunnande eller visa på dina kompetenser och ditt engagemang i ett frivilliguppdrag. Sidan är under uppbyggnad.
Vi stärker och synliggör ett mångsidigt lärande i föreningslivet. Vi vill hylla föreningarna som viktiga bildningsaktörer i samhället.
Vi tror att det frivilliga lärandet är vägen mot ett lyckligare och mer välmående samhälle.
Vi vill ta vara på all den kunskap och allt det nytänkande som finns i föreningslivet.
Vi erbjuder hållbara verktyg, handledning och inspiration till frivilligt lärande. Vi gör de bästa tipsen och modellerna tillgängliga för alla.
Starta en bokcirkel i dag! Här hittar du bland annat bokcirkelguiden, artiklar om bokcirklar och information om hur du kan ansöka om bokcirkelbidrag.
Har du tänkt på att din föreningskurs är en del av ett större bildningsarbete som ständigt pågår? Vi besöker 24 föreningar som berättar om sin verksamhet och vilka kompetenser föreningskurser ger.
“Läs med vännerna – bokplock & cirkelprat” är ett enkelt och roligt bokcirkelkoncept. I cirkeln möts bokvänner som vill samtala och låta berättelsen ta plats. Konceptet stöttar er läsarresa med tips, frågor och diskussionsunderlag.