Vi håller sommarstängt från och med 20.6. Vi ses igen 5.8. 
Läs mer här. Skön sommar!


SFV är en förening som sedan 1882 främjar bildning på svenska i Finland. Tillsammans med våra samarbetspartner och bidragsmottagare bidrar vi till ett mångsidigt och tolerant samhälle där det finlandssvenska har en stark, självklar och positiv roll.


Aktuellt

Föreningar, lärande och demokrati

Idag är det många röster som talar om att demokratin som vi ser den är hotad, till exempel genom minskad uppslutning kring demokratiska värderingar. Mot den bakgrunden är det intressant att titta på samman­hang där människor faktiskt verkar lära sig demokrati. Föreningar är såna samman­hang.
Läs mera »
02.07.2024 kl. 08:21

John Österholm: att gå mot strömmen

Minister Pär Stenbäck mottog SFV:s folkbildningspris under utdelningsfesten den 24 april. Vi återger här hans festtal, som bland annat behandlar folkbildningsprisets instiftare John Österholm, och som innehåller skarpa observationer gällande samhällsdebatten förr och nu.
Läs mera »
26.06.2024 kl. 18:11

Nationalbiblioteket samlade den finlandssvenska tidningshistorien: “Nu är tidningarna i tryggt förvar”

Söker du en tidning att läsa i hängmattan under sommarsemestern? Varför inte bläddra i Wiborgs Nyheter från år 1939? Eller din egen lokaltidnings scoop för 100 eller rentav 200 år sedan? Arkivet digi.kansalliskirjasto.fi samlar hela den finlandssvenska tidningshistorien.
Läs mera »
24.06.2024 kl. 08:00