SFV grundades 1882 för att starta folkskolor och bibliotek och för att ge ut skrifter till den svenskspråkiga befolkningen i Finland.
En sammanfattning av SFV:s historia får du genom att se på kortversionen på svenska av den finskspråkiga tv-dokumentären "Rahvaan asialla", som hade premiär på MTV3 år 2014:
Wilhelm Grefberg börjar förbereda bildandet av en förening för folkupplysning i Helsingfors.
SFV:s stadgar godkäns av Kejserliga Senaten den 30 mars. Det konstituerande mötet hålls i Societetshuset i Helsingfors den 3 juni.
SFV börjar verka för bildandet av folkskolor med kringresande "emissarier" och ombud, och stöder existerande skolor genom att betala lärarlöner.
Den första skriften i SFV:s skriftserie utkommer - en levnadsteckning över den amerikanske presidenten James Garfield.
SFV-kalendern (SFV:s årsbok) utkommer första gången.
Den första sång- och musikfesten i SFV:s regi sker 4-9 juli i Ekenäs. Huvuddirigent är Martin Wegelius..
SFV stöder sammanlagt 110 småskolor, och inrättar en tjänst som konsulent för småskolorna, med 7 månaders resetid årligen.
Inbördeskriget försvårar SFV:s verksamhet. Stöd- och bidragsgivningen fortsätter.
Föreläsnings- och studiecirkelverksamheten organiseras i en egen byrå, ledd av Evy Björkman.
Den 1 augusti träder läropliktslagen i kraft, och småskolorna inlemmas i det allmänna skolsystemet. SFV fortsätter stöda privata svenska småskolor.
Det första numret av SFV:s tidskrift Svenskbygden kommer ut i januari. Det sista numret utkommer 2015, då SFV-magasinet tar över.
Den sista sång- och musikfesten i SFV:s regi sker i Åbo 1-4 juli. Därefter arrangeras festerna av Finlands svenska sång- och musikförbund.
Karl Oskar Lesche och hans syster Berta Lesche donerar hela fastigheten vid Annegatan 12 i Helsingfors till SFV. Kansliet flyttar in år 1934.
SFV:s Folkbildningspris instiftas på initiativ av skolrådet John Österholm.
SFV inrättar Svenska brevinstitutet i Finland, med ett omfatttande undervisningsprogram.
SFV firar sina 80 år genom att första gången dela ut Folkbildningsmedaljen.
SFV:s Kulturpris instiftas. Prissumman betalas ur Signe och Ane Gyllenbergs fond "för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma".
SFV:s brevinstitut överförs till en stiftelse. Man samarbetar med radio och TV, och förmedlar även undervisning som siktar på akademiska vitsord.
SFV tar över Finns folkhögskolas verksamhet och moderniserar kursutbudet. Elevtillströmningen mer än fördubblas.
Lagen om statsbidrag till studiecirklar innebär att SFV tar över den föreläsnings- och studiecirkeverksamhet som utlokaliserats till Svenska studieförbundet. Verksamhetsformen som startats av SFV sextio år tidigare återförenas därmed med SFV.
Hagforsmedaljen delas första gången ut under SFV:s 100-årsjubileum.
Den första upplagan av Uppslagsverket Finland utkommer.
Den årliga litterära tävlingen för under 30-åringar, Arvid Mörne-tävlingen, startar.
SFV:s Topeliuspris och Publicistförbundets publicistpris slås ihop till Topeliuspriset - det finlandssvenska publicistpriset. Priset ges för en aktiv jounrnalistisk gärning.
Den litterära tävlingen för över 30-åringar, Solveig von Schoultz-tävlingen, startar.
SFV:s storsatsning, SFV-huset G18 vid Georgsgatan 18, invigs i oktober.
Brobyggarpriset på 10 000 euro instiftas. Priset tilldelas en person som ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland.
Christoffer Grönholms pris på 10 000 euro instiftas. Priset delas ut som ett kulturpris till en lärare som undervisar i svenska i en finskspråkig läroinrättning.
Professor Henrik Meinander berättar om bakgrunden och kontexten till att SFV bildades år 1882. Inspelningen är från 2007, då SFV fyllde 125 år:
SFV:s historiska porträttgalleri