– kollegialt stöd och ledarskapsutveckling
Info till adepterna, mentorerna och arbetsgivarna
Behöver du en mentor?
Steg 1:
Kontakta din förman och be om att få delta i mentorsprogrammet Meningsfullt ledarskap.
Presentera vad mentorsprogrammet går ut på ifall din förman inte känner till det från förut.
Berätta också vad ditt deltagande i mentorsprogrammet kostar kommunen (cirka 1470 euro)
Steg 2:
Om din förman ger dig tillstånd att delta i mentorsprogrammet anmäler hen dig till mentorsprogrammet.
Anmälningstiden till de mentorsförhållanden som börjar i januari 2025 tar slut 15.11.2024.
Då SFV tagit emot anmälan om ditt deltagande får du per e-post en enkät där du fyller i den information om dig själv som behövs för att vi ska kunna matcha dig med en mentor.
När SFV valt en mentor får du en presentation av mentorn och godkänner förslaget eller ber om att få en annan mentor. Tilldelningen av mentorer sker i början av december 2024.
Om antalet anmälda adepter vid utgången av anmälningstiden 15.11.2024 är större än antalet mentorer tilldelas skolledare med minst antal tjänsteår en mentor först. De som i så fall inte kan tilldelas en mentor ställs på kölista enligt antalet tjänsteår och får en mentor så fort en mentor blir ledig från ett tidigare mentor-adeptförhållande.
Anmälningar till mentorsprogrammet tas emot även efter 15.11.2024 fram till utgången av 2025. Mentorer till dessa senare anmälda adepter utses i den ordning anmälningarna kommer in.
När du tilldelats en mentor meddelas din förman om vem som fungerar som din mentor.
Steg 3:
Mentor-adeptförhållandena kan inledas i januari 2025 eller senare vid en tidpunkt som passar dig och din mentor.
När ni inleder mentoreringen gör du och din mentor ett skriftligt avtal i vilket ni kommit överens om målet med mentoreringen, hur ni lägger upp arbetet och en ungefärlig tidtabell. Denna plan delges också din och din mentors arbetsgivare.
Mentoreringen innebär tio fysiska eller digitala träffar med din mentor och träffarna har ett på förhand givet tema som berör ledarskap.
Mentor-adeptförhållandet varar i ett år
Vi rekommenderar att du får räkna in tiden för mentoreringen i din arbetstid. Den kan ske inom eller utanför kanslitiden.
Steg 4:
Under mentor-adeptförhållandet meddelar du kontaktpersonen vid SFV ifall det är något i mentoreringen som inte fungerar, eller om du vill avbryta den.
Din och din mentors förman informeras ifall mentorskapet avbryts i mitten, och orsaken till det.
Om mentoreringen avbryts tilldelas du inte en ny mentor som fortsätter mentoreringen där den avbröts.
För att få en ny mentor behöver du i så fall få tillstånd av din förman att ingå ett nytt mentor-adeptförhållande. Mentoreringen börjar i så fall med den nya mentorn från början, och omfattar alla tio träffar.
Steg 5:
Efter avslutat mentor-adeptförhållande gör du en utvärdering av mentoreringen. Utvärderingen delges din arbetsgivare.
Vill du fungera som mentor?
Steg 1:
Kontrollera med din arbetsgivare att du får tillstånd att delta i mentorsutbildningen och därmed också fungera som mentor.
Om ni är fler än 20 anmälda sker en gallring till utbildningen. Gallringen sker på basis av dina svar i anmälningsblanketten. På fördelningen av platser påverkar i så fall också din bostadsort, det stadium du jobbar på samt ditt kön. Vårt mål är att få en jämn spridning av mentorer över hela Svenskfinland, en jämn könsfördelning och en jämn spridning över skolstadierna.
Bekräftelse på att du blivit antagen skickas till dig senast 22.10.
Steg 2:
Delta i mentorsutbildningen. I beskrivningen av utbildningen hittar du mål, upplägg, kurskrav och datum för webbinarierna. Utbildningen kostar ingenting för dig eller din arbetsgivare.
Vi rekommenderar att du får räkna tiden för utbildningen som arbetstid. Kontrollera detta med din förman.
Under utbildningen skriver du en presentation på dig själv. Presentationen behövs för vi på bästa sätt skall kunna para ihop dig med en adept.
Efter avlagd utbildning får du ett intyg över utbildningen som du kan lägga till ditt CV, och du blir certifierad användare av handledningsverktyget Styrkecirkeln. Du får också obegränsad tillgång till denna tjänst.
Före utgången av år 2024 utses en mentor till alla de adepter som anmälts till mentorsprogrammet.
Fördelningen av mentorer till adepterna sker i början av december 2024.
När vi utsett en adept skickar vi uppgifterna om adepten till dig. Du kan godkänna att fungera som mentor för adepten, eller tacka nej till förslaget.
Din förman informeras om att du utsetts till mentor. Förmannen informeras även om namnet på din adept.
Vid inledningen av mentor-adeptförhållanden ingår du ett arbetsavtal med SFV.
Om antalet adepter är färre än antalet mentorer kan du få vänta på att bli tilldelad en adept. Anmälan till mentorsprogrammet kommer efter 15.11.2024 att pågå fortlöpande, och mentor-adeptförhållandena kan inledas när som helst under året.
Steg 3:
Vid inledandet av mentoreringen gör du och adepten upp ett avtal i vilket ni kommer överens om målet med mentoreringen, hur ni lägger upp mentoreringen och en ungefärlig tidtabell. Detta avtal delges din och din adepts förman.
Mentoreringen innebär tio fysiska eller digitala träffar med din adept och träffarna har ett på förhand givet tema som berör ledarskap.
Mentor-apeptförhållandet varar i ett år.
Mentoreringen kan ske under kanslitid men du kan inte räkna in den i din veckoarbetstid.
För mentoreringen betalas du ett arvode på 240 euro/gång, tillsammans 2400 euro för hela uppdraget. Arvodet är en inkomst från vilken inkomstskatt dras av.
Steg 4:
Under mentor-adeptförhållandet meddelar du kontaktpersonen vid SFV ifall det är något i mentoreringen som inte fungerar, eller om du vill avbryta den.
SFV betalar i så fall ditt arvode för så många gånger som du träffats med din adept.
Din och din adepts förman informeras ifall mentorskapet avbryts i förtid, och orsaken till det.
Under mentoreringen bjuder arrangörerna av detta projekt in dig till möten för gruppcoahing och utbyte av information och erfarenheter.
Du får också möjlighet att delta i de utvecklingsdagar som ordnas varje vår och höst med mål att öka din kunskap i ledarskap och mentorering.
Steg 5:
Efter avslutat mentor-adeptförhållande gör du en utvärdering av mentoreringen. Utvärderingen delges din arbetsgivare.
Efter utfört mentorsuppdrag utbetalas ditt arvode för ditt uppdrag.
Är du förman för en adept eller mentor?
Om din skolledare vill ha en mentor:
För att en rektor skall få sig tilldelad en mentor behövs ditt tillstånd eftersom kostnaden för mentorskapet delas jämnt mellan SFV och adeptens kommun. Kostnaden får kommunen är 1200 euro.
Om du ger din rektor tillstånd att delta i mentoreringen i egenskap av adept sköter du om anmälningen genom att fylla i uppgifterna i denna blankett. Adepter som anmälts senast 15.11.2024 tilldelas en mentor i början av december. Det går också bra att närhelst senare anmäla en adept till mentorsprogrammet.
Den mentor din adept tilldelas jobbar inte i din kommun.
SFV meddelar dig namnet på mentorn, det avtal som adepten och mentorn ingår, ett eventuellt meddelande om avbrytande av mentoreringen och en utvärdering av resultaten efter avslutad mentorering.
Vi rekommenderar att mentoreringen kan räknas in i adeptens arbetstid.
SFV betalar ut mentorns arvode i sin helhet efter avslutad mentorering, eller om mentoreringen avbryts, enligt antalet gånger som mentorn och adepten träffat varandra. SFV fakturerar kommunen efter att arvodet betalats ut.
Om din skolledare vill fungera som mentor:
För att din skolledare skall få delta i mentorsutbildningen för Meningsfullt ledarskap behöver hen ditt tillstånd.
Tillstånd att delta i utbildningen betyder också att du ger ditt tillstånd till att din skolledare får fungera som mentor för en (1) adept i taget.
De skolledare som vill och fått tillstånd att delta i mentorsprogrammet anmäler sig till det senast 15.10.2024. Mentorsutbildningen kostar inte din kommun något.
De adepter som anmälts till programmet senast 15.11.2024 får sig tilldelad en mentor i början december 2024.
Din skolledare kan också få sig tilldelad en adept närhelst senare under året.
Den adept din mentor tilldelas jobbar inte i din kommun.
SFV meddelar dig namnet på mentorn, det avtal som adepten och mentorn ingår, ett eventuellt meddelande om avbrytande av mentoreringen och en utvärdering av resultaten efter avslutad mentorering.
Mentoreringen kan ske under kanslitid. Vi rekommenderar ändå att den tid din skolledare sätter på att fungera som mentor inte räknas in i arbetstiden.