84359.jpg

En skola med gemenskap för unga rockare

19.12.2022 kl. 00:44
Kvällen är sen och mörkret har sänkt sig över Gillesgården i Åbo där Rockskolan finns. I den lilla replokalen i källarvåningen är det drag när hårdrocksbandet The Law drar igång med den egna låten Mind freak. Väggarna vibrerar och instrumenten blänker.

Text: Camilla Lindberg • Foto: Magnus Lindberg

– Jag såg en basgitarr i ett skylt­fönster som jag gärna ville ha. Jag fick inte just det instru­mentet, men min mamma tipsade mig om Rockskolan och på den vägen är det, säger gitarristen Alvar Svartsjö.
Han går nu på gymnasiets första årskurs och har deltagit flitigt i Rock­skolans kvällsundervisning sedan han gick i fjärde klass.
Alvar Svartsjö håller fram en stilig basgitarr som kostat ungefär 2 000 euro.
– Bandstavarna i rostfritt stål på gitarrens hals har jag bytt och de kostade 600 euro. Som liten dubbade jag barn­program och fick bra betalt. Jag har själv förtjänat pengarna till min hobby, säger han.
De övriga bandmedlemmarna i The Law har spelat tillsammans i många år och flera av dem har liksom Alvar Svartsjö själva förtjäntat pengarna till sina instrument.

Loke Wikström, Wilson Harkke, Alvar Svartsjö och Anton Andersson är bandmedlemmar i The Law.


Basisten Wilson Harkke fanns också Rockskolan genom sin mammas rekommendation.
– Det är roligt här och man lär sig massor säger han.
– Allt är bra här och man utvecklas, säger gitarristen Anton Andersson.
– Och så får man möjlighet att få keikkor, fyller trummisen Loke Wikström i.
Rockskolan har cirka femtio elever och de består av ett mixat gäng av flickor och pojkar i olika åldrar. Varje vecka erbjuds eleverna en privat­lektion i något bandrelaterat instrument, till exempel trummor, elgitarr, bas eller piano. Även sång­lektioner finns med som ett alternativ.

Alla som vill får dessutom spela tillsammans med ett band under en dubbel­lektion varje vecka. I nuläget har skolan åtta band. Skolan ger också under­visning i hur man själv kan spela in musik med hjälp av inspelningsprogram.
– Det viktigaste för mig är att eleverna ska hitta glädjen i musiken och att de ska få lära sig spela tillsammans, säger verksamhetsledaren och läraren Andreas Kaján.
Musikteori är enligt honom inte så viktigt i det inledande skedet och till Rockskolan kan man komma som nybörjare.
– Jag tror att om man vill få barn att verkligen fastna för musiken, då måste man börja på en lättare och mer kravlös nivå.
Andreas Kaján har undervisat vid Rockskolan ända sedan 2017, och han har fått se många barn växa upp och bli samspelta ungdomar. Ett exempel är The Law som kommit så långt att de redan varit ute i närregionen på olika ”keikkor”.
– Snart ska vi resa till Sverige och spela tillsammans med ungdomar som deltar i liknande kommunal verksamhet i Dande­­ryd.

Läraren Andreas Kaján vill att hans elever ska hitta sin personliga musikaliska stil.

Bandet fortsätter spela så att väggarna nästan bågnar. Det låter proffsigt. Inspirationen hämtar The Law från sina förebilder Thin Lizzy och Iron Maiden.
– Men Andreas är också vår förebild, ropar alla fyra ungdomar med en mun.
Det är mycket tydligt att de vill ta till sig det breda kunnandet som deras lärare kan erbjuda.
Rockskolan har en tydlig och långsiktig vision.
– Först och främst vill jag ge dem en stadig grund i själva spelandet. När de unga väl fått det där brinnande intresset vill jag pusha dem vidare till nya nivåer. Men det ska också vara möjligt att växa ur Rockskolan och gå vidare. Min målsättning är att jag själv ska bli obehövlig med tiden, säger Andreas Kaján.
De fyra bandmedlemmarna som är på plats den här kvällen är realister. De vet vad som krävs om man vill bli känd och röna stor framgång. Enligt Andreas Kaján är de alla också väldigt flitiga och målmedvetna.
– Musik handlar inte enbart om att vara bra. Det finns olika sidor av myntet, och jag försöker hjälpa mina elever att hitta det som är rätt för var och en som kommer hit, säger han.
Just nu spelar killarna främst tillsammans för gemenskapens skull.
– Genom Rocksskolan får man många nya vänner, säger alla fyra.
Det är svaret på frågan, vad som är deras drivkraft, när de år efter år och vecka efter vecka fortsätter komma till Gilles­- gården.
En av de nya vännerna som killarna fått via Rockskolan är bandets solist Martin Wasström som de träffat på ett musik­läger i Tenala.
– Det är viktigt med kontakter och att lära känna andra band som man kan ordna keikkor tillsammans med. Ingen i publiken kommer bara för att lyssna på ett band, säger Alvar Svartsjö.
Att ordna ”keikkor” omfattar också mycket kringarbete som till exempel bokningar och marknadsföring, inte minst på sociala medier.
– Här får man lära sig mycket mera än att enbart spela. Musik handlar om att göra saker tillsammans, att bygga nätverk och hitta en gemenskap. Allting handlar sist och slutligen om att börja tänka som ett band, säger Andreas Kaján.

--

Om Rockskolan

• Rockskolan som grundades 2008 av Sam Fröjdö
riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 9–16 år.
• Verksamheten fokuserar på att spela i band, men
man erbjuder också individuell musikundervisning.
• Syftet är att fostra unga i pop- och rockkultur, samt
att uppmuntra till musicerande som stärker det
egna identitetsbyggandet och den sociokulturella
utvecklingen.
• Rockskolan finns i centrum av Åbo på Auragatan 1.

Rockskolan i Åbo • Med hjälp av vännerna

SFV:s mål: Ett ökat intresse för, kunnande
om och mångfald inom konst och kultur
genom kulturupplevelser som är kopplade till
lärandeprocesser.
• Beviljat ändamål: Väcka intresse, kunskap
samt samverkan mellan unga låtskrivare och
producenter och aktiva musiker.
• Bidragsmottagare: Rockskolan rf
• Beviljat belopp: 7 500 euro
• Tidsperiod: 15.09.2022–30.06.2023
• Förväntat resultat: Genom utvecklad
samarbetsförmåga skapas kollektiva resultat
och entreprenörskap med konstnärliga och
kulturella värderingar.

 

Saara Fernström