Klimakteriecirkeln är en studiecirkel, vilket innebär att deltagarna lär sig tillsammans, utan att någon är expert. Syftet är att öka förståelsen för klimakteriet och skapa en trygg miljö för att dela erfarenheter, ställa frågor och stötta varandra.
Studiecirkelmaterialet har tagits fram av SFV och Folkhälsan och innehåller texter, videor, diskussionsfrågor och praktiska tips för fem träffar. Temana sträcker sig från hormoner och symptom till sömn, återhämtning, kost, motion, sexualitet, relationer och välmående i arbetslivet. I materialet finns också förslag på hur du kan utforma träffarna på olika sätt.
Det är alltså inte SFV eller Folkhälsan som arrangerar studiecirkeln – det gör du! Vi erbjuder det faktabaserade materialet och konceptet, men det är du och din grupp som skapar samtalen. Vårt mål är att inspirera fler att prata om klimakteriet och dess påverkan på hälsa och livskvalitet.
En studiecirkel är en unik metod för lärande i grupp. Samtalet och samvaron mellan deltagarna är det centrala. Studiecirkeln är en plats för att utbyta åsikter och erfarenheter, inspireras och få stöd.
En klimakteriecirkel fokuserar på klimakteriet, kvinnohälsa och välmående. Starta en cirkel med vänner, kollegor eller gå med i en befintlig grupp. Du får tillgång till inspirationsmaterial och möjlighet att diskutera och lära tillsammans.
Syftet med cirkeln är att ni lär er tillsammans. Ni kan fritt välja innehåll som relaterar till klimakteriet. Inspirationsmaterialet är en idébank, inte ett obligatoriskt program. Materialet är planerat för 5 träffar á 1,5 timmar, men ni kan träffas som det passar er bäst, dock totalt minst 10 studiecirkeltimmar (10x45 minuter).
Träffarna kan ni planera enligt olika upplägg, till exempel en dag i veckan, varannan till var fjärde vecka eller under en helg. Börja första träffen med att diskutera förväntningar och avsluta sista träffen med att reflektera över vad ni lärt er.
Cirkelledaren är kontaktperson till SFV:s studiecentral och ansvarar för anmälan och redovisningen. Ledaren är också en deltagare i gruppen. Det finns ingen lärare i en studiecirkel utan alla söker kunskap och inspiration tillsammans.
Det är viktigt för alla deltagare, oberoende hur väl ni känner varandra från tidigare, att följa gemensamma överenskommelser för att skapa trygghet och undvika missförstånd. Läs till exempel igenom de förslag på gemensamma överenskommelser som finns i materialet.
Fyll i redovisningsformuläret senast en månad efter att cirkeln avslutats och skicka in det till SFV. Svara gärna på utvärderingen för att ge feedback och förslag på förbättringar.
Har du frågor? Kontakta Tove Eklund-Hartman: tove.eklund-hartman@sfv.fi, 050 306 2005.