82388.jpg

"Jag kan inte låta bli, det måste finnas musik i livet."

01.06.2022 kl. 09:14
Wasa Sångargille övar vanligen en gång i veckan, men inför vårkonserten Österbotten – by i världen, blev det flera övningar i veckan. Konserten var en storsatsning där man tolkade samtida österbottniska musiker, bland andra Iiris Viljanen och KAJ. 

Text och foto: Karin Lindroos

– Vi strävar efter att vara nyskapande på traditionens grund, och försöker alltid göra någonting mer än det man upplever är traditionell manskörssång, berättar ordförande Martin Wilhelms om körens ambitioner. 

Årligen arrangeras två stora konserter till våren och julen. Målet är att hitta nydanande, intressanta och oväntade teman, som exempelvis att kombinera barock med rock. Bland körsångarna hittas skönsjungande amatörer och musiker. 

– Att sjunga i kör ger mig otroligt mycket. Framför allt får jag energi och blir glad av att sjunga och så får man ett otroligt nätverk. Det är avkopplande och ett bra komplement till ett jobb framför datorn, berättar Wilhelms.  

Bland de drygt 50 sångarna finns allt från läkare till lärare, jurister och företagare, och kören är ett fint sätt att skapa ett nätverk om man exempelvis är ny på orten. Lars Ola Liavåg och Mathias Smeds sjunger i kören. 

– Jag kan inte låta bli, det måste finnas musik i livet. Det har varit så sedan barnsben. Jag har sjungit i andra körer, men den stegvisa men envisa utvecklingen av min sångröst har jag fått i Wasa Sångargille, säger Liavåg. 

– Det har blivit mera eller mindre en drog, man behöver gemenskapen i kören. Den är rå men hjärtlig. Vi har en ganska hög ambitionsnivå att vara nyskapande, det är en utmaning som lockar, säger Smeds.  

För att utvecklas som sångare anlitar kören en sångpedagog för uppsjungning. 

– Med sångpedagogen har mycket teknik fallit på plats för mig, och för hela kören. Nu förstår jag bättre hur man använder rösten med hela kroppen, säger Liavåg. 

Lars Ola Liavåg har musicerat hela livet.

Som för många andra föreningar är det inte helt lätt att locka yngre med i verksamheten. Direkta insatser görs exempelvis genom att dela klipp från körövningar och konserter på Facebook och Instagram och knyta kontakter till studenkörer. Men grunden till nyvärvning handlar ändå om att erbjuda variation och riktigt bra verksamhet. 

– Jag tror inte att vi får med unga bara genom att sjunga mer poppigt. Jag tror att de uppskattar bredden, att man får pröva på olika saker, och förkovra sig inom sången, säger Liavåg. 

Övningar med sångpedagog arrangeras med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland. Du kan läsa mer om Wasa Sångargille här.

Karin Lindroos