76203.jpg

Liselott Lindström får Topeliuspriset 2021

14.01.2021 kl. 00:01
Frilansjournalisten Liselott Lindström, som rapporterar från Afrika, får Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset.

Bild: Jenni Petäjä

Liselott Lindström, som tre år varit stationerad i Nairobi i Kenya, har stringerkontrakt med Yleisradio, och skriver om Afrika även för Hufvudstadsbladet.

–  Priset betyder mycket för mig. Jag är speciellt glad att det gick till en frilansjournalist. Jobbet utan en redaktion och kolleger är ganska tungt och ensamt, så priset visar för mig att det finns verklig uppskattning för mitt arbete.

Lindström säger att hon valde att flytta som frilansare till Nairobi då hon upptäckte att ingen finsk redaktion hade en korrespondent i Afrika. Hon konstaterar ändå att det nästan är en omänsklig uppgift att täcka hela Afrika med kontinentens 54 länder.

– Det är lika långt mellan mellan Khartoum i Sudan och Johannesburg i Sydafrika som mellan Helsingfors och Doha i Qatar. Samtidigt märker jag ändå att mitt arbete lett till att diskussionen om vår bild av Afrika nu verkar få fart.

Liselott Lindström sitter på en motorhuv. Bilen är ute i torr savann. På båda sidorna har hon personer i gröna kläder som ser ut som viltvårdare.

Framför allt anser Lindström att bilden av Afrika borde bli bredare.

– På många håll finns fortfarande uppfattningen om att det bara får finnas ett narrativ om Afrika, det om fattigdom och elände. Eller att all rapportering från Afrika borde ha ett Finlandsperspektiv, säger Lindström.

En längre intervju med Lindström publiceras i SFV-magasinet 1-2021.

Priset på 7 500 euro delades ut virtuellt den 14 januari, som är Zacharias Topelius födelsedag. 

Se utdelningen

Prisjuryns motivering lyder: Liselott Lindström har med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika – en förfördelad kontinent i västerländsk journalistik. Hon är en skicklig och ambitiös journalist, vars relevanta rapportering på två språk och till flera länder konsekvent vittnar om initiativrikedom och mod. Hennes grundmurade kunskap och flitiga resande, också till länder med få journalister på plats, ger i kombination med gräsrotsperspektiv och lokala vittnesmål mervärde och stor trovärdighet. 


Topeliuspriset på 7 500 euro ges enligt statuterna "för en aktiv pågående journalistisk gärning till en person som visat betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”. SFV och Publicistförbundet har sedan år 1990 delat ut Topeliuspriset, som uppkom då SFV och Publicistförbundet sammanslog SFV:s Topeliuspris och Publicistförbundets publicistpris. 

RS