69022.jpg

Mathilda Larsson vann Arvid Mörne-tävlingen

07.05.2019 kl. 12:00
Jessika Kriss Holmlund från Åbo fick andra pris och Oskar Lindholm från Helsingfors tilldelades tredje pris. Var sitt hedersomnämnande tilldelades Mårten Sandström (Berlin) och Sarah Åkerman (Vasa). Totalt inkom 92 bidrag till tävlingen, som denna gång gällde noveller.

Foto: Mathilda Larsson

- Det känns roligt, men fortfarande väldigt overkligt att ha vunnit Arvid Mörne-tävlingen. Det känns viktigt att någon annan också uppskattar det jag håller på med, så priset fungerar som en uppmuntran till att fortsätta skriva, säger förstapristagaren Mathilda Larsson, som vill låta skrivandet ta mer utrymme och fördjupas i framtiden. 

Prispengarna kommer Mathilda att använda för en resa till Polen.

- Jag har velat besöka Polen en längre tid. I och med att jag behandlar Polen i novellen jag skickade in, så känns det också symboliskt att göra det med just de här pengarna, fortsätter hon.

Nivån på årets bidrag har varit som den brukar - den täcker hela skalan från fullfjädrade skribenter som är färdiga att publicera sig, till skribenter som vill skriva men inte ännu hittat formen. Texterna har varierande teman, men några specifika ämnen har varit återkommande bland årets bidragsskörd. 

- En tendens är #metoo-texter som på ett mer explicit sätt vill addressera sexuella övergrepp. En hel del texter sträcker sig mot något jag skulle benämna som att streta emot tidsandan, liksom fickor i tid och rum där människan kan vara annorlunda, berättar juryordförande Maria Österlund.

Under Arvid Mörne-tävlingens prisutdelning i SFV-huset G18 i Helsingfors tisdag 7.5 delades tre pris och två hedersomnämnande ut:

Mathilda Larsson (I pris), Jessica Kriss Holmlund (II pris), Oskar Lindholm (III pris), Mårten Sandström (hedersomnämnande) och Sarah Åkerman (hedersomnämnande).

Första pris, 5 000 euro, tilldelades Mathilda Larsson, Helsingfors, för novellen ”Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź”, en stramt berättad, finessrik gestaltning av den trevande vänskapen mellan den högpresterande Elena och det slarviga berättarjaget. Texten tvinnar berörande samman universitetsvärld, härkomst och tillkortakommanden med tvånget att pressa fram en livshistoria ur någon annan. 
 
Andra pris, 3 000 euro, gick till Jessika Kriss Holmlund, Åbo, för novellen ”Silverfiskar”, som på ett inkännande sätt beskriver identitetens på en gång komplexa och självklara dimensioner. En människa behöver inte låta sig definieras ur ett kliniskt perspektiv, men kärleken kan bli en möjlighet till både stadga och förändring. 
 
Tredje pris, 2 000 euro, gick till Oskar Lindholm, Helsingfors, för en intrikat novell, "Äckleciastes", som med ett både lekfullt och stringent språk kämpar med frågor om jagförlust och perversion. Det finns ett allegoriskt element i den här textens aggressivt-njutningsfulla drift med en samtid som erbjuder obegränsade möjligheter till förströelse och verklighetsflykt.
 
Hedersomnämnande fick Mårten Sandström, Berlin, för novellen "Boutonnièren", som med espri och skärpa låter läsaren möta en människa som tror att han spelar det sociala spelet till fulländning. Men mellan champagneklunkarna och den kallhamrade maktutövningen framträder konturerna av en man som fullständigt förlorat förmågan att bestämma över sitt eget liv och relatera till det meningsfulla.
 
Hedersomnämnande fick Sarah Åkerman, Vasa, för novellen ”En annorlunda tid” som med språklig exakthet och realism exponerar de intensiva känslomönster som kan finnas under ytan i en till synes doftfri och grå vardag. Drömmar behövs alltid, men den ordlösa och tålmodiga kärleken finns ofta närmare än vi tror.

Juryn bestod av litteraturvetaren Maria Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt och författaren Peter Sandström.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Båda tävlingarna har samma prissummor. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivarseminarium.

Tine Skogman