Du vinner själv på att vara snäll

27.11.2013 kl. 13:47
Stefan Einhorn är läkaren som sadlat om och nu föreläser och skriver böcker om visdom, godhet, snällhet och medmänsklighet. Han levererar självklara sanningar på ett tänkvärt sätt.

Stefan einhorn, foto: Mari PennanenAtt vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst säger Stefan Einhorn.

– Det livet i grunden handlar om är relationer, säger Stefan Einhorn.

Bland annat därför uppmanar han oss alla till snällhet. Främst ska vi vara snälla för vår egen skull.

– Det är bevisat att när vi gör gott för andra människor så vinner man på det själv, säger Einhorn.

När vi samarbetar, är snälla och generösa så aktiveras ett njutningscenter i hjärnan, samma ställe som aktiveras av narkotika.

– Så sluta knarka, gör saker som att ge fina presenter eller ge pengar till välgörenhet i stället, det ger samma kick, spetsar han till sitt budskap med ett leende.

Han menar också att när vi gör gott för andra så höjs sannolikheten att någon gör något gott för oss och för andra.

– Godhet sprider sig som ringar på vattnet. En liten gest av medmänsklighet, ett leende eller en klapp på axeln räcker för att starta en våg av godhet. Det finns också många som inbillar sig att mänskligheten är ond, men när man frågar så är det väldigt många människor som värderar egenskapen godhet väldigt högt, säger Einhorn.

Begreppen ”god” och ”snäll” har ofta ändå en lite negativ klang och Einhorn vill gärna ändra på detta.

– Den som är snäll är inne på en väg på framgång. Jag tror att snällhet är den viktigaste enskilda faktorn när det handlar om hur framgångsrika vi blir i våra liv, säger Einhorn.

Han definierar snällhet som en vilja att göra något gott, som avspeglar sig i handlingar (det räcker inte att sitta på sitt rum och vilja) samt integritet och mod och kräver omdöme, klokhet, visdom.

Snällhet som verktyg

De verktyg vi har för att hjälpa oss att hantera alla problem är normer, regler och lagar som anger hur vi bör agera. Normer är bra, men ibland kan man uppnå mer gott genom att bryta mot rådande normer och regler. Men förutom normer har vi vårt förnuft som hjälper oss att göra en analys och bedöma hur vi kan göra så mycket gott som möjligt och undvika att göra ont. Vårt samvete fungerar som vår inre kompass som leder oss rätt, bara vi lyssnar till vårt samvete. Empati är ett fjärde verktyg och våra medmänniskor ett femte.

Han tycker att den gyllene regeln är helt fel, eftersom den förutsätter att alla människor har samma behov.

– Jag vill hellre komma med Gyllene Regeln 2.0: Du ska sträva efter att bemöta andra så som de behöver bli bemötta. Då utgår man inte från sig själv utan från sin medmänniska.

För att göra detta rekommenderar Einhorn att man ska fråga hur andra vill bli bemötta, eller använda sin empatiska förmåga.

– Om du känner in en annan människa så kan du göra det rätta för den personen. Varje möte är ett träningstillfälle i empati. Människor tänker olika och dessutom kommer de kulturella skillnaderna ovanpå det, så ibland fattar man fel beslut. Medmänsklighet är ofta en dåligt utnyttjad resurs.

Han kommer också med konkreta tips. En enkel grej där man visar medmänsklighet och är snäll och samtidigt vinner på det själv, är att fråga någon till råds.

– Tänk själv – om någon frågar dig till råds så känner du stolthet över att bli tillfrågad, säger Einhorn.

Problemlösning

Enligt Einhorn har många av de beslut vi tar inga självklara svar.

– Klokhet är egentligen problemlösning och ju klokare vi är, desto bättre är vi på problemlösning.
Einhorn lyfter också fram den gamla sanningen om att man är klok då man vet vad man vet och vad man inte vet.

– När du står på gränsen till vad du förmår, använd dig av verktyget att fråga någon till råds, säger Einhorn.

Han säger att världen behöver ödmjukhet och nyfikenhet. Ofta framställs dock nyfikenhet som något dåligt, man ska inte fråga för mycket.

– Utan nyfikenhet kommer vi ingenstans. Var nyfikna, våga fråga! Den stora bristvaran i vårt samhälle är uppmärksamhet, speciellt gällande barn och äldre. Om du är intresserad av en människa så blir människan sedd. Förstås ska man vara lite finkänslig, men var nyfiken, det vinner båda på.

Trots att det finns många fördelar med att vara klok och god så är vi människor inte alltid det. Det finns en hel del motkrafter och enligt Einhorn måste vi känna till våra motkrafter för att kunna göra något åt dem. En motkraft är tids- och resursbrist. En annant är fördomar, som fördummar. En tredje är oförmåga att tänka självständigt.

– Skiljelinjen mellan gott och ont går genom hela världen, men också genom varje människa. Varje människa kan utföra fruktansvärda handlingar, men om vi inser det kan vi göra något.

En motkraft är också rädsla, som ofta är irrationell.

– När vi är rädda fattar vi dumma beslut. Studier har visat att bland det människor är rädda för kommer sjukdomar och död på tredje plats, konflikter på andra plats och det folk är mest rädda för att tala inför publik, säger Einhorn.

Einhorn poängterar att det är ett stort ansvar att vara medmänniska.

– Ibland lyckas vi och ibland misslyckas vi med att vara goda medmänniskor. Av misslyckanden kan vi välja att lära oss något eller inte, säger Einhorn.

 

 

Fakta: Stefan Einhorn

  • Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Nu är han tjänstledig för att föreläsa och skriva böcker.
  • Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om medicin och en religionsfilosofisk bok - En dold Gud.
  • År 2003 gjorde han skönlitterär debut med Den sjunde dagen och 2005 publicerades boken Konsten att vara snäll. Den har sålts i över 300 000 exemplar och har översatts till 18 språk. År 2007 kom Medmänniskor, som är en samling skönlitterära berättelser. Vägar till visdom publicerades 2009. År 2011 kom hans romandebut – Änglarnas svar.
  • Einhorn föreläste i Korsholm i september under rubriken Hur bli en god medmänniska och vägar till visdom.
  • www.stefaneinhorn.se


Fakta: Råd för livet

Einhorn ger några råd och rekommendationer.

  • Var generös. Också med beröm och uppmuntran. Människor gör bra saker, hemma, i affären, på jobbet. Säg det till dem. Ge en klapp på axeln, hämta kaffe, prata med människor som inte mår bra, ge till välgörenhet. Det finns tusen sätt, men var generös, för jag lovar att du kommer att få igen det.
  • Välj bort konflikter. Det bästa sättet att möta konflikter är med vänlighet och kärlek. Jag säger inte att du ska fly begynnande konflikter eller sopa dem under mattan, utan möt dem med din klokhet.
  • Se din medmänniska. Ett enda ord kan göra skillnaden för någon. Det finns alltid något du kan göra för våra medmänniskor.
  • Var ett föredöme. Det räcker inte med att prata om godhet och medmänsklighet, vi måste vara föredömen och visa det i praktiken.
Mari Pennanen