Ledaren: Neutrala värderingar?

27.11.2013 kl. 14:41
Nyligen hörde jag på ett seminarium två forskare som redogjorde för en upplyst diskussion om eutanasi. Forskarna menade sig ha sammanställt ett ”neutralt” material kring frågan, som sedan blev föremål för en intensiv debatt för/emot.

Vi lever i en värld full av komplexa, värdeladdade frågor likt den om dödshjälp. Vår samtids gamla och nya medier favoriserar polariserade frågeställningar. Blixtsnabbt flammar en debatt upp och väldigt fort har vi ett ställningskrig mellan jodå/nejdå-sägare (på finska juupas/eipäs). Var finns det utrymme för nyanseringar, å-ena-sidan/å-andra-sidan resonemang? Åsikter är idag busenkla att torgföra på närmaste debattforum, medan en mer argumenterande värdediskussion lätt hamnar i skymundan, om det ens finns tid för en dylik.

Finns det universellt godtagbara och giltiga värderingar? Enligt eutanasiforskarna på seminariet är svaret nej: alla frågor, även de etiskt mest komplexa såsom dödshjälpen, är uttryck för subjektiva åsikter. ”Det finns inget rätt eller fel, endast åsikter” är ett uttryck som liknar den krassa moral-filosofin i Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas (1905).

Månne inte uppfattningen om alla människors lika och okränkbara värde är en universell värdering, uttryckt i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Sedan kan var och en ta ställning till vilka de praktiska hindren är att förverkliga detta grundvärde i praktiken: maktspel, fördomar, inskränkta attityder, politisk kohandel och mycket mer.

Inställningen till värdeutsagor varierar också vilken betydelse värderingarna ges i praktiken. En idealist tenderar att vara ganska blåögd, medan cynikern kan dras till en nattsvart nihilism där alla värdeutsagor förkastas. Många är idealister i sin ungdom, för att senare förvandlas till cyniker.

Min poäng är att värderingar per definition inte kan vara neutrala. På samma sätt finns det inte heller en objektiv, värdeneutral pedagogik då alla former av fostran bygger på någon form av värdegrund och syn på inlärning.

De finlandssvenska organisationerna har mer eller mindre uttalade värderingar i sina stadgar och styrdokument. När har de senast uppdaterats?  Vad betyder det när scouterna formulerat att verksamheten är ”självständig och partipolitiskt obunden” eller att Svenska hörselförbundet jobbar ”för ett tillgängligt samhälle där alla är delaktiga och jämlika”? Höstmöten, kongresser och strategidagar kan vara passliga forum att föra värdediskussioner inför framtiden.

Värdeutsagorna får inte bli tomma ord eller flummiga formuleringar - låt i stället organisationen bekänna färg och komma ut ur skåpet!

Björn Wallén