Kvarnudden donerades till SFV år 2003 av Helsingfors folkskolors lärare- och lärarinneförening som då upplöstes. Enligt donationsbrevet skulle SFV upprätthålla sommarkoloniverksamheten för lågstadieelever i mindre bemedlade familjer från Helsingfors åtminstone fram till år 2006, och framöver om förutsättningarna finns.
– Koloniverksamheten fortsätter alltså, men en beredningsprocess startar, med målet att sälja Kvarnudden. Kvarnudden med sin lugna och vackra natur har god renommé som kursgård eller festplats. Vi kommer att utreda fastighetens värde, och eventuella intresserade köpare. Efter försäljningen får vi mera medel som kan användas för att stöda bildnings- och kultursträvanden, berättar Aura.
Johan Aura påminner om att Kvarnudden som fastighet och verksamhet hittills bundit mycket SFV-pengar, som kunde användas bättre och mer ändamålsenligt.– Vi ser fram emot att kunna använda avkastningen från försäljningen för att årligen stöda verksamhet som ligger inom SFV:s syftesområden, och som följer stipulationerna i lärare- och lärarinneföreningens donationsbrev.
Som bäst samarbetar SFV med en regional arbetsgrupp gällande förslag till hur man kunde stärka bildningssträvandena i Östra Nyland – t.ex. hur Kuggomområdet kunde utvecklas.Kvarnudden har nu två heltidsanställda. Framtiden för dem avgörs första gången då arbetsgivarparten har sitt nästa styrelsemöte den 12 december.
– Det är för tidigt att säga något om personalens framtid, men vi hoppas förstås nå en så lyckad och bra lösning som möjligt, säger Aura.