Det som sysselsatt Johan Aura under hans första år på posten som kanslichef har varit att få den ekonomiska biten i balans. Aura betonar att år 2013, trots knappa ekonomiska resurser, ändå inneburit stora och viktiga åtaganden för SFV.
– Men all vår verksamhet och vår förmåga att ge bidrag hänger till sist på att vår ekonomi är i skick. Under de goda åren före den ekonomiska kraschen ökade SFV:s åtaganden på många håll, och då den allmänna ekonomiska tillbakagången var ett faktum, var det dags att se över verksamheten, berättar Aura.
Enligt Aura kan man jämföra med en privatpersons ekonomi: om inkomsterna sjunker, är det dags att lista vad som hör till det viktigaste, och sedan lämna bort en del saker, även sådana som i sig kan upplevas som viktiga.
– För SFV:s del gäller förstås också att våra intäkter kommer från den förmögenhetsmassa som samlats inom SFV genom åren, via donationer och testamenten. Man kan bara under en mycket kort övergångsperiod tära på det kapitalet, och dessutom måste man se till att de nya besluten stöder en ny förkovring av kapitalet i framtiden.
Under 2014 kommer SFV att fortsätta se över förmögenhetsmassan, och göra några omplaceringar. Det blir bättre balans mellan investeringar i fastigheter och värdepapper; hittills har för mycket av förmögenheten varit bunden i fastigheter med ganska svag avkastning.
– Vi kan säga att SFV:s ekonomi som helhet under 2014 börjar vara i balans. Vi har också under år 2013 mottagit flera betydande donationer, som vi är mycket tacksamma för. För oss bevisar de här donationerna också att det fortsättningsvis finns förtroende för de prioriteringar vi gjort och den strategiska riktning vi valt.
Enligt Aura kommer SFV:s ekonomiska rapportering att förbättras ordentligt under år 2014. De första resultaten kommer att synas redan i årsberättelsen för år 2013, som ingår i årsboken SFV-kalendern som utkommer i juni.
– Vi vill också på det sättet modernisera oss, och öppet redovisa för SFV:s ekonomi och ekonomiförvaltning. Med öppen redovisning motverkar vi eventuella rykten och missförstånd, som lätt uppstår då det inte finns information.
Strategiarbetet styr
SFV:s verksamhet och organisation har de senaste åren styrts av den strategi som SFV:s styrelse lade upp år 2011.
– Då den strategiperioden i år tar slut kommer vi att ha uppfyllt så gott som alla punkter i strategin. Vi har koncentrerat SFV:s uppgifter närmare de ursprungliga syftesparagraferna, och vi har avyttrat bolag och verksamheter som inte direkt hört till SFV:s uppdragsområde. Vi kommer också att tydligt höja på SFV:s profil, så att det för alla blir klart när SFV är med och stöder, eller vilken verksamhet som är SFV:s egen.
Under innevarande år blir det sistnämnda mycket synligt, i och med att en del av Studiecentralen och dess verksamhets integreras i SFV, under den nya avdelningen SFV Bildning.
– Det är alltså inte fråga om nedskärningar eller andra rationaliseringar, utan om att en verksamhet som ur alla praktiska synvinklar varit SFV:s, nu även ser ut som SFV:s verksamhet.Samtidigt blir Studieförbundets roll tydligare.
– Vi har också under år 2013 mottagit flera betydande donationer, som vi är mycket tacksamma för. För oss bevisar de här donationerna också att det fortsättningsvis finns förtroende för de prioriteringar vi gjort och den strategiska riktning vi valt, säger Johan Aura.
Fyra ben i verksamheten
I dagsläget ser Johan Aura fyra tydliga ben i SFV:s verksamhet. Bildningsverksamheten, bidrags- och stipendieverksamheten, medlems- och samhällskontakterna, samt arbets- och ungdomsverkstäderna.
SFV Bildning kommer att verka i SFV-ägda kulturhuset G18, som även det får en tydligare SFV-prägel under år 2014. Detaljerna utarbetas som bäst, men det är inte otänkbart att huset byter namn.
– Husets olika hyresgäster kommer också tydligare att avspegla karaktären av bildnings- och kulturhus. Festsalen, som vi för det mesta hyr ut, kommer ändå att fortsätta under det välinarbetade namnet Festsalen G18.
– Till bidrags- och stipendieverksamheten har styrelsen detta år första gången kopplat klara tyngdpunktsområden, utgående från de svar vi fick i vår nätbaserade brainstorming förra året. Vi vill verkligen göra nytta där behoven är störst och mest aktuella. Bland tyngdpunktsområden hittar vi till exempel stärkande av läs- och skrivfärdigheter, stärkande av den muntlig uttrycksförmågan, och stärkande av den finlandssvenska identiteten, säger Aura.
Satsning på medlemskontakterna
Samhälls- och mediakontakternas synligaste del är medlemstidningen Svenskbygden, årsboken SFV-kalendern och böckerna i SFV:s publikationsserie.
– Också här blir 2014 ett förändringens år. Läsarna kan bland annat vänta sig förnyelser och förbättringar i layout och utseende, och överlag en tydligare visuell linje för hela SFV. Kanske också helt nya mediaprodukter.
Att förnya det visuella är inte ett självändamål, betonar Aura. Idén är att öka SFV:s igenkännbarhet. Alla SFV:s kontaktytor skall få det lättare att uppfatta när SFV är med som aktör eller bidragsgivare.
Till samma verksamhetsben hör SFV:s medlemskontakter. SFV skiljer ju sig från övriga aktörer inom den finlandssvenska fondvärlden, genom att SFV har cirka tiotusen medlemmar i sin understödsförening. Enligt Johan Aura kommer SFV under år 2014 att planera och utveckla olika sätt att aktivare föra en dialog med medlemskåren.
– Här kommer vi dessutom att få hjälp av våra regionkanslier som hittills varit en del av Studiecentralen. Vi har medlemmar jämnt fördelade i alla finlandssvenska regioner, så nu kan vi aktivt förbättra SFV:s regionala täckning.
Från doldis till kändis
Aura säger att SFV hittills kanske varit något av en doldis, och mest verkat i bakgrunden.
–Men det vi sysslar med är ändå så viktigt med tanke på finlandssvenskarnas framtid, att det inte finns skäl att sticka under stol med det. Ett bra exempel, och vårt fjärde ben, är ungdomsverkstaden Sveps (Helsingfors) och Resurscentret Föregångarna (Vasa), som på ett mycket effektivt sätt hjälper personer att hitta sin plats i tillvaron vad gäller arbete, studier och sociala sammanhang.
SFV:s medlemmar och alla finlandssvenskarna kan alltså se fram mot ett händelserikt SFV-år. Lättast är det att följa med vad som sker via föreningens tidskrift, webbsida, eller via SFV:s närvaro på Facebook, Twitter och YouTube.