Se utdelningsfesten i Året med SFV: januari-juni (YouTube)
(Behöver du bilder från utdelningsfesten - kontakta redaktion@sfv.fi)
Pristagare och stipendiater
SFV:s kulturpris, 15000 euro: Joakim Groth
Kulturpriset ur Signe och Ane Gyllenbergs fond instiftades 1965 av kommerserådet Ane Gyllenberg, och ges enligt statuterna för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma.
Författaren och regissören Joakim Groth debuterade 1979 som lyriker med Blindfönster vidare, en episk diktcykel i urbana tecken. På det följde romanerna Anteckningar från en stad år 1981 och Världen enligt Edi år 1986 – den sistnämnda i modernistisk stil, skriven i ett enda stycke. Efter hand har Groth helt koncentrerat sig på dramatik, ofta uppförd i hans egen regi. Till en början skedde det inom ramen för alternativgruppen Teater Mars i Helsingfors, men stora framgångar rönte Groth även fort på Svenska teatern och Lilla teatern, bland annat med Skotten i Helsingfors, som anknyter till attentatet mot ryske generalguvernören Bobrikoff, Härlig är jorden, en bred familjekrönika, och Intermezzo på Johannis - bara för att nämna några. Groth har också gästspelat som regissör på andra finlandssvenska och finländska scener, och på flera teatrar i Sverige. Enligt recenscenterna är Groth är en lysande personinstruktör, som hellre tyr sig till en tjechovskt intim dialog, än till expressiva och spektakulära effekter. Joakim Groth har tidigare erhållit både Svenska kulturfondens och Svenska litteratursällskapets pris.
SFV:s styrelse tilldelar Joakim Groth SFV:s Kulturpris 2014 med motiveringen: För hans träffsäkra pjäser och för att han på ett sällsynt sätt lyckas kombinera en konstnärlig vision med publika succéer.
Folkbildningspriset, 10000 euro: Gunborg Gayer
Folkbildningspriset instiftades 1942 på initiativ av skolrådet John Österholm.
Med en filosofie magisterexamen i nordisk filologi, svensk litteratur och pedagogik inledde Gunborg Gayer sin arbetskarriär i början av 1970-talet, som timlärare i modersmål i Åggelby svenska samskola. År 1977 blev hon rektor för Åshöjdens högstadieskola, en post hon innehade i tio år. Ett lektorskap vid Gymnasiet svenska normallyceum år 1988 till 1997 ledde också till posten som biträdande rektor vid samma skolas specialiceringslinje år 1993.
Efter det tog skoladministrationen över mellan åren 1997 och 2006; Gunborg Gayer blev undervisningschef vid Helsingfors stads utbildningsverks svenska linje. Från och med år 2006 är hon rektor vid Helsingfors svenska arbetarinstitut.
SFV:s styrelse tilldelar Gunborg Gayer SFV:s Folkbildningspris 2014 med motiveringen: För mångårigt, klokt och engagerat arbete på flera fronter för att främja bildning och bildningssträvanden på svensk botten i Finland, samt för hennes idoga insats att föra samman den fria bildningen i Svenskfinland.
Brobyggarpriset, 10000 euro: Saska Saarikoski
SFV:s brobyggarpris på 10000 euro instiftades av SFV:s styrelse 2011, och bör enligt statuerna tilldelas en person som med egen insats har ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland.
Helsingforsfödde Saska Saarikoski har hela sin arbetskarriär varit journalist och redaktör. Han gjorde sin värnplikt i Dragsvik åren 1983 till 1984, där han enligt egen utsago ”lärde sig svära på svenska”. Han var chefredaktör för Ylioppilaslehti 1987 till 1988, och chefredaktör för Ydin-lehti 1989 till 1994. Efter en sejour som journalist på Suomen Kuvalehti åren 1994 till 1998 blev han journalist på Helsingin Sanomat, där han innehade posten som kulturchef årten 2006 till 2011. Kolumnist och journalist på Helsingn Sanomats Kuukausiliite har han varit sedan år 2012.
Saska Saarikoski har även publicerat flera böcker, bland annat Kaikki on mahdollista, en bok om Elisabet Rehn, Sanojen alamainen en bok om hans far, författaren och diktaren Pentti Saarikoski, och senast barnboken Meidän isä on hammaspeikko.
Bland sina journalistkolleger har han beskrivits så här: ”Saska Saarikoski är en skicklig journalist som behärskar både kolumnskrivande, intervjuer och omfattande reportage. Hans artiklar har en stark synpunkt och de resulterar ofta i aktiv debatt. Han är även en vass debattör i sociala medier. Han har förmågan att hitta nya fenomen och ifrågasätta rådande uppfattningar.” Saska Saarikoski är i år även nominerad för Bonniers stora journalistpris.
SFV:s styrelse tilldelar honom SFV:s Brobyggarpris 2014 med följande motivering: Saska Saarikoski har varit en stark förespråkare för ett tvåspråkigt Finland. Hans initiativ till Päivä på svenska satte igång en rörelse för att fira Svenska dagen även på finskt håll.
Folkbildningsmedaljen
Folkbildningsmedaljen har delats ut sedan SFV:s 80-årsjubileum år 1962, och skall enligt statuterna skall tillfalla ”en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska”. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.
Folkbildningsmedaljörer: Ahlskog, Gäddnäs, Rosenberg, Teir, Wiklén.
Jonas Ahlskog, doktorand i filosofi, Åbo. Motivering: Jonas Ahlskog har visat stort engagemang inom Folkets Bildningsförbund som eldsjäl för en rad Filosoficaféer i Åbo. Trots ekonomiskt knappa resurser har Filosoficaféerna samt även Korpo filosofidagar utvecklats till högklassiga, demokratiska och humanistiska fora med filosofer och samhällsvetare från hela Norden.
Katarina Gäddnäs, författare, Åland. Katarina Gäddnäs är en mångsidig poet och författare som parallellt med sin litterära verksamhet även är känd som skicklig litterär moderator och samtalspartner i samband med bland annat litteraturdagarna i Mariehamn och ett stort antal bokmässor i Finland och Sverige.
Thomas Rosenberg, pol.mag, Lovisa. Motivering: Thomas Rosenberg är en osedvanligt produktiv och stridbar skriftställare i frågor gällande finlandssvenskhet och kultur. Han har även i flera års tid verkat som tidskriftskonsulent för de finlandssvenska tidskrifterna, och ofta med ett kritiskt-konstruktivt grepp deltagit i skickelsedigra framtidsdebatter om det svenska språkets ställning i Finland.
Anders Teir, musikledare, Närpes. Motivering: Anders Teir är en entusiastisk ledare för Närpes skolmusikkår, samt även en populär dialektförfattare till ett stort antal visor och böcker tillsammans med Lasse Eriksson.
Una Wiklén, danslärare, Åbo. Motivering: Una Wiklén har osjälviskt arbetat som danslärare för barn och som minnestränare för åldringar i Åbo. En av hennes balettelever har sagt: ”Una var som en andra mamma för oss. Hon undervisade inte bara i dans utan brydde sig om oss som individer och stödde oss genom hela vår barndom och ungdom.”
Hagforsmedaljen
Hagforsmedaljen delas sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 ut ”som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland”. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.
Hagforsmedaljörer: Fagerholm, Liljestrand, Möller-Sibelius. Bertel Nygård kunde inte närvara.
Tove Fagerholm, klasslärare, Kyrkslätt. Motivering: Tove Fagerholm har gjort en progressiv pedagogisk gärning för det svenska språket i Finland, som lärare och lärarfortbildare, litteratur-inspiratör genom otaliga bokcirklar, sagoberättare för barn och genom ett stort antal välskrivna litterära porträtt i Svenskbygden.
Roger Liljestrand, kulturarbetare, producent, Ekenäs. Motivering: Roger Liljestrand har med bakgrund i dansbandsmusik på svenska i Finland byggt upp ett imponerande nätverk av personer och musikevenemang som producerats med proffsig kvalitet. År 2014 firar Liljestrand 50 år som kulturarbetare och belönas för detta med Hagforsmedaljen.
Anna Möller-Sibelius, universitetslärare, Åbo. Motivering: Fil.dr. Anna Möller-Sibelius visade redan i sin doktorsavhandling om Solveig von Schoultz att hon behärskar lyrikens mångfacetterade uttryck, något som hon även lyckats förmedla till sina studenter. Möller-Sibelius har medverkat i flertalet antologier, tidskrifter och även hållit nätkurser samt utlokaliserade kurser inom ämnet litteraturvetenskap på flera håll.
Bertel Nygård, journalist, Vörå. Motivering: Bertel Nygård har under sin långa gärning som journalist profilerat sig som en av den svenska kulturens och språkets flitigaste förkämpar. Som ledarskribent utmärkte han sig som god analytiker och alert debattör. I tider då kulturens utrymme krympt i medierna har han som ledarskribent och kulturchef för Vasabladet idogt arbetat för en mångsidig kulturbevakning med fokus på det svenska i Finland.
Svensklärarstipendierna
SFV har sedan år 2003 tillsammans med Svensklärarna i Finland r.f. delat ut stipendier till svensklärarna i de finskspråkiga skolorna. I år premieras tio mottagare med ett stipendium på 5000 euro var.
Liisa Karjalainen, Kuopio, grundskola
Ulla Kaukola, Vanda, yrkeshögskola
Sari Kaunisto, Esbo, gymnasium
Heli Koskinen, Vasa, gymnasium
Esko Kukkasniemi, Åbo, universitet
Anja Laukkarinen-Mäenpää, Korpilahti, yrkeshögskola
Kirsi MacKenzie, Helsingfors, yrkeshögskola
Maritta Majamaa, Lillkyro, grundskola
Maarit Räsänen, Joensuu, gymnasium
Heli Waltari, Helsingfors, yrkesinstitut
SFV:s vistelsestipendier
Beijarholmen
I enlighet med donatorn Birgit Ekbergs instruktioner ger SFV årligen möjlighet att söka ett stipendium som ger finlandssvenska lärare möjlighet till en sommarvistelse på Beijarholmen i Barösund, Ingå. I år delas stipendiet första gången upp i en period för lärare och barnträdgårdslärare.
Lärarstipendiet för perioden 15 maj till 17 juli tilldelas i år Michaela Örnmark, lärare vid Svenska normallyceum.
Barnträdgårdslärarstipendeit för perioden 16 juli till 15 september tilldelas i år Camilla Junnikkala, barnträdgårdslärare i den svenska gruppen vid Jaarlin Päiväkodit i Tavastehus
Lillholmen
SFV ger också årligen ett stipendium med möjlighet till en sommarvistelse på Lillholmen i Västanfjärd, Kimitoön. Stipendiet kan sökas i två kategorier: kulturarbetare på det finlandssvenska kulturfältet, samt bibliotekarier.
I år ges kulturarbetarstipendiet för peridoen 15 maj till 17 juli till Matts Blomqvist, regionombudsman för Nyland vid Svenska kulturfonden.
Bibliotekariestipendiet för perioden 16 juli till 15 september tilldelas Inger Måtts-Wikström, bibliotekarie vid Arcada bibliotek.
Caj Ehrstedts pris
Caj Ehrstedts pris utgår ur Eva och Caj Ehrstedts fond. Priset på femtusen euro är avsett för en begåvad finlandssvensk sångare i den klassiska genren, som inte ännu fyllt 30 år. Vinnare år 2014 är Jens Palmqvist.
Prisjuryns motivering: Hans sångstudier visar hur man smidigt kan utnyttja bildningsmöjligheterna på ett brett fält i både Åland, Finland och Sverige: Han föddes i Mariehamn, studerade först i Mariehamns musikinstitut, vidare i Lärkkulla-Stiftelsens i Karis, och därefter i Vadstena Folkhögskola. Både praktisk och formell kompetens fullföljdes i Göteborgs musikhögskola, där han fick sin musikkandidatexamen.
Jens Palmqvists interskandinaviska orientering märktes genast i hans första sång i tävlingsbidraget, nämligen Skogen sover av Hugo Alfvén. Tävlingsjuryn kunde inte annat än tilltalas av den kultiverade, genommusikaliska tolkningen av denna svenska klassiker. I Lenskijs kända tenoraria ur Tjajkovskijs opera Eugene Onjegin lyckades Palmqvist fånga den intensiva atmosfären i en duell i gryningsstund. Vi tillönskar Jens Palmqvist allt gott för de fortsatta studierna och yrkeskarriären!