E-böcker till eleverna!

27.04.2014 kl. 12:46
Undersökningar visar att läsningen bland unga avtar, speciellt bland pojkar. Samtidigt kämpar skolbiblioteken med sjunkande anslag. Nu går SFV med i ett projekt som skall göra e-böcker förmånliga att låna ut till eleverna, så att de enkelt kan läsa nyutgiven litteratur som intresserar dem.

– Det är egentligen två illavarslande trender som nu aktualiserat projektet E-skolan, berättar projektledare Erik Berglund.

– Den ena gäller just den negativa trenden gällande läsningen, som kan utläsas ur bland annat Pisa-resultaten. I Finland befinner vi oss ännu på en hygglig nivå jämfört med många andra länder, men trenden är tydlig: Enligt Pisa-undersökningarna ökar nivån för läsning i medeltal i OECD-länderna, medan den minskar i Finland.

Det andra som väcker oro är enligt Berglund det som kom fram i en rapport som Kulturfonden gav ut nyligen, och i en utredning gällande skolbiblioteken där SFV var en av finansiärerna (kan laddas ner på sfv.fi). Den första rapporten visade på en oroväckande stor skillnad i läsvanorna mellan pojkar och flickor, medan den andra bland annat utvisar att medlen för nyanskaffningar till skolbiblioteken sedan år 2002 minskat från elva euro per elev till sex euro per elev.

– Det visade sig också att 42 procent av bibliotekarierna i de 213 skolorna som deltog i utredningen inte får någon avlönad tid för att arbeta med skolbiblioteket. Och nästan hälften av de svarande meddelade att största delen av bokmaterialet var över tio år gammalt.

 

E-böcker en lösning

Enligt Erik Berglund är den traditionella tryckta boken ett problem i ett läge då ett det finns stort behov av nya, bra böcker, och skolbiblioteket endast har medel att ta in enstaka exemplar. Det betyder att många potentiella läsningar går om intet. Och det är alltså här Berglunds e-boksprojekt kommer in i bilden, med stöd av SFV och en rad andra finlandssvenska fonder, och med Kulturhuset (Webbhuset) som huvudman.

– I motsats till vad man kunde tro har e-böckerna hittills varit ganska svåra lösningar på det här dilemmat, på grund av de strikta upphovsrätts- och licensieringsreglerna. Idén med projektet E-boken är att lansera det rikssvenska konceptet ElibU för de finlandssvenska skolbiblioteken.

I E-skolan köper skolan en förmånlig årslicens per elev och lärare, två euro per år, och därefter får användaren tillgång till hela ElibU-sortimentet på 5000 böcker, och kan läsa hur mycket som helst, och hur många gånger som helst. Cirka 1500 böcker i sortimentet är riktade till barn och ungdom.

– Idén kan liknas vid nättjänsten Spotify för musik. För en jämn, förutsägbar summa får du tillgång till tjänstens hela utbud, och du kan sedan välja och vraka av hjärtans lust, utan att dra på dig några nya kostnader.

Även tekniskt är denna lösning enkel – det enda som krävs är en apparat som kan öppna webbsidor. Den enda nackdelen är att apparaten måste ha en aktiv nätkoppling, eftersom det är fråga om s.k. streaming. 

– Alla användare får en egen inloggning till E-skolan, så upplevelsen kan också individualiseras, eller så kan läraren ge förslag på läsning till exempel enligt något tema som behandlats under timmarna.

Erik Berglund poängterar att det inte är fråga om läromedel – E-skolan är till hundra procent ett skönlitterärt projekt.

 

Finns det lämpliga apparater?

– Frågan om det finns tillräckligt med apparater i skolorna har vi inte direkt utrett. Där är trenden dock positiv. Och E-skolans utbud kommer man också att kunna läsa på en vanlig smarttelefon, även om läsupplevelsen blir bättre med lite större skärm.

ElibU har hittills endast fungerat i Sverige. Elib gör avtalen med förläggarna, och olika tjänsteleverantörer tillhandahåller sedan själva tjänsten. Erik Berglunds E-skolan blir alltså den första tjänsteleverantören för ElibU i Finland under pilotprojektet åren 2014–2015.

Kommer skoleleverna då att hitta finlandssvenska författare i utbudet? 

– Man måste tyvärr konstatera att de finlandssvenska förlagen inte egentligen alls tillhandahåller finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur som e-böcker. Så frågan får sitt svar först då förlagen rett ut sin egen inställning till e-böckerna. I ElibU-sortimentet finns nog enstaka finlandssvenska författare, men det är fråga om de som gjort avtal om svensk distribution med svenska förläggare.

 

rs