E-skolan erbjuder finlandssvenska skolor e-böcker

09.05.2014 kl. 19:56
I höst inleds det tvååriga pilotprojektet e-skolan i 15 skolor i Svenskfinland. Projektet ger skolorna tillgång till tusentals e-böcker. Målet är att öka elevernas läsintresse och stöda lärarna i deras arbete med litteratur och läsning. I e-skolan ingår inte läromedel.

-  e-skolan föddes ur ett behov att ge lärare fler verktyg för läsinspiration genom att göra e-böcker tillgängliga för skolor, säger Ant Simons, vd för Kulturhuset Ab som förverkligar projektet.

e-skolan är avsedd för elever i åldern 6–19 år, lärare och övrig skolpersonal i svenskspråkiga förskolor, grundskolor och andra stadiets utbildningar. Utbudet i e-skolan består av omkring 5 000 böcker varav ca 1 500 riktar sig till barn och unga. I e-skolan kan eleverna antingen själva i lugn och ro bekanta sig med ett stort utbud av böcker eller välja att läsa de böcker som läraren har valt ut.

- e-skolan är ett virtuellt skolbibliotek som kompletterar skolans eget bibliotek. Barn och unga som är vana vid att söka information, nöje och aha-upplevelser på nätet ska också få upptäcka vägen till bra läsupplevelser den vägen. Tack vare ett samarbete med svenska ElibU kan vi erbjuda tusentals svenskspråkiga bilderböcker, ungdomsböcker och romaner i obegränsat antal, säger Erik Berglund som är projektledare för e-skolan.

e-skolan ökar lärarens möjligheter att använda litteratur i klassen, eftersom alla kan läsa samma bok samtidigt. Böckerna kan läsas på allt som kan öppna en internetsida; en dator, surfplatta eller telefon. Varje användare får en egen inloggning som fungerar dygnet runt.

- I e-skolan kan man skapa temahelheter för ämnesövergripande undervisning och ge eleverna tips och råd som inspirerar dem att läsa mera. Fler böcker innebär ett större urval och ett större urval ökar sannolikheten att också läsovana elever hittar något som intresserar dem, säger Erik Berglund.

e-skolan är också öppen för samarbete med finlandssvenska förlag och författare. Ett samarbete har redan inletts med författaren Maria Turtschaninoff kring hennes bok De Ännu Inte Valda och med förlaget Scriptum och författaren Marita Gleisner kring hennes bok Våren med Kejsarn.

- Om pilotskolorna är intresserade kan vi t.ex. bygga interaktiva element kring videobokprat eller erbjuda andra former av interaktion med författaren. Vi kan också utveckla tilläggsmaterial för undervisningen i samarbete med lärare. Planerna klarnar under hösten, säger Erik Berglund.

Kostnaden för e-skolan är prenumerationsbaserad. I pilotskedet kostar e-skolan 2 euro plus moms per användare per år. Målet är att senare utvidga e-skolan till alla skolor i Svenskfinland.

- Licensmodellen är samma som i Netflix och Spotify. Användaren betalar ett fast pris och får obegränsad tillgång till hela utbudet. Den här modellen tillsammans med finansierings­bidragen gör att tillgången till e-böcker inte begränsas av skolans ekonomi, säger Ant Simons.

Projektet e-skolan får understöd av Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, SFV och Konstsamfundet. Fler bidragsgivare är kontaktade. En intervju med Erik Berglund publiceras i nästa Svenskbygden. I artikeln hänvisas till en skolbiblioteksrapport, som kan läsas här.

Läs e-skolans blogg på www.e-skolan.fi

 

RS