Båda böckerna är rikligt illustrerade, och kostar 15 euro. De kan behändigt beställas via SFV. På vår skriftseriesida kan man också ladda ner ett sampelkapitel, och beställa andra böcker i serien. Eller fråga efter böckerna i bokhandeln.
Kirurgen som kunde trolla - En biografi över Claës Cedercreutz
När Claës Cedercreutz (1917–1991) mognar till yrkesverksam läkare har han med soldaterna tillbringat fem år i löpgravarna. Studierna ska avslutas, samtidigt som intresset för magi och trolleri måste få utlopp. Det är ofta sammanträffanden som leder till de parallella banorna i Claës Cedercreutz liv: läkarjobb, trolleri och cirkusliv, hypnos och skrivande. Till synes skilda världar, men i Claës Cedercreutz förenade på ett ovanligt sätt.
Som finlandssvensk med sin huvudsakliga verksamhet på finska i det helfinska Fredrikshamn förblev Claës Cedercreutz ganska okänd för den finlandssvenska allmänheten. Hur stor han är i lokalsamhället framgår av att Fredrikshamnarna år 2012 valde att uppkalla en nybildad kvartershelhet kring sjukhuset efter honom till ”Reutsinmäki” (Reutsibacken). Anmärkningsvärt sällan skaffar han sig riktiga ovänner eller gör felbedömningar av större betydelse. Kanske har han tur, kanske har han en förmåga att kombinera en stark etik med stor skicklighet och noggrannhet. Claës Cedercreutz är professionell ut i fingerspetsarna, glad amatör, omdömesgill och impulsiv. Boken handlar om en skicklig kirurg, en burdus läkare, en hypnoterapeut, en cirkusdirektör, en visförfattare, en entusiasmerare, en rimmare, en regelbrytare, en medmänniska, en grov skämtare, en pådrivare, en social begåvning – en renässansmänniska.
Författaren Henrik Huldén är specialrådgivare på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, med ansvar för bland annat yttrandefrihetsprogram och nordiska samprojekt. Huldén är ordinarie ledamot i Hugo Bergroth-sällskapet, som arbetar för att främja och vårda det svenska språket i Finland. Huldén har tidigare medverkat i antologier och publicerat en kåserisamling och två barnböcker. Som verspoet skriver Huldén dagsvers i Hufvudstadsbladet varje lördag och vid det här laget är cirka 500 verser publicerade under signaturen Gromit. Huldén arbetar också som visartist och är stiftande medlem i Finlandssvenska rimakademin. Han har tidigare arbetat som journalist och producent av kultur, underhållning och nyheter på Rundradions svenska enheter.
Gränsfall: Algoth Niska - Fotbollsstjärnan - Smugglaren - Välgöraren
Äventyraren Algoth Niska (1888-1954) levde under den kanske mest dramatiska tiden i Finlands och Europas historia, och han deltog i många av tidens centrala historiska händelser. Han formades tidigt av sin konstnärliga och kreativa familjebakgrund, men han var varken en stor samhällspåverkare eller en konstnär som lämnade ett komplext livsverk efter sig. Hans eget liv blev ett slags konstverk – en performance där han bevisade sin vilja och längtan till en fri existens, utanför samhällets normer och lagens strikta ramar.
Niska var en individ ut i fingerspetsarna – under en period då totalitära krafter i världen försökte utplåna individen så gott de kunde. För det finska folket blev han känd som smugglarkung – en äventyrare som alltid uppförde sig som en gentleman.
Algoth Niska var på många sätt en modern människa. Han var en tolerant världsmedborgare som undvek plikter och ansvar, och var alltid på jakt efter snabba vinster och extrema upplevelser. Han var en mästare på att hitta dem – ofta på fel sida om lagen.
Författaren Jan Nåls har använt sig av historiska källor som inspiration och utgångspunkt, och placerat Algoth Niska i händelsernas mittpunkt. Vissa saker och händelser som beskrivs i boken är fiktiva. I boken ingår också en längre essä om Algoth Niska som person.
Författaren Jan Nåls har studerat journalistik och kommunikation och är numera doktorand vid Helsingfors Universitet. Han verkar som författare, översättare och lärare, främst inom tv, film och teater. Han har givit ut faktaböcker om bl.a. sportspel och teaterhistoria. Han är född 1970 och bosatt i Helsingfors.