75116.jpg

Det här vill vi med bokcirkeln – och här kommer våra boktips!

07.10.2020 kl. 15:22
I tolv veckor har vi genom kampanjen "En bokälskare har alltid sällskap" velat uppmuntra till läsning, bildning och gemenskap. – Vi vill att fler ska upptäcka gemenskapen i en bokcirkel och inse hur mycket böcker kan ge, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.

Text: Anne Teir-Siltanen

Svenska folkskolans vänner har varit en finlandssvensk pionjär gällande studiecirklar. Redan år 1919 grundade SFV Svenska föreläsningsbyrån, en byrå med ambitionen att höja bildningsnivån bland befolkningen genom serieföreläsningar och studiecirklar. Idag är SFV:s studiecentral den enda svenspråkiga studiecentralen i Finland som förmedlar statsbidrag till studiecirklar, som kan startas av en förening eller en privatperson.

Bokcirkeln en del av ett hållbart liv

Bokcirkeln förenar nytta med nöje. Det är en chans att få vara med i en gemenskap och samtidigt stimulera hjärnan och tankarna.

– Det är ett sätt att mötas och bli sedda, dela med sig, uppleva, förstå, känna, skapa nytt och lära sig. Det är ett sätt att berika. Allt det här behöver vi människor för att känna mening och må psykiskt bra, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.

Förhoppningen är att allt fler ska få upp ögonen för bokcirkeln.

– Vem som helst har möjlighet att skapa en egen grupp, man får gärna kliva över åldersgränser och generationsklyftor, säger SFV:s styrelseordförande Wivan Nygård-Fagerudd.

Att ägna tid åt att umgås och läsa är helt i linje med ett mera hållbart levnadssätt. Dessutom är det hälsosamt. 
Wivan Nygård-Fagerudd

Boken, nuet och framtiden

När man läser utvecklas det egna språket och förmågan att ta till sig en text. Det ökar och stärker också uttrycksförmågan.

– Det finns inga genvägar, att läsa mycket är det som ger resultat. Då blir den trevliga vägen förstås att läsa det man har lust att läsa, säger Nygård-Fagerudd.

Att ta del av berättelser ger oss en fördjupad förståelse för världen, varandra och oss själva. Läsning kan ändra vårt sätt att tänka och hjälpa oss att förstå hur andra tänker. Det är en emotionell utveckling som har stor betydelse för livskvaliteten.

– Om man tänker på den finlandssvenska litteraturen hjälper den oss också att förstå att det inte finns en enda finlandssvensk norm. Varje författare skriver fram det svenska i Finland ur sin specifika synvinkel. Då blir det finlandssvenska tusentals olika ansikten och berättelser. Det är rikt, säger Nygård-Fagerudd.

Svenska folkskolans vänner jobbar för svenskans framtid i Finland. Att satsa på kvalitet för att stärka kunnandet är viktigt.

– Vi vill utifrån nuet skapa framtiden. Vi tror att fokusering ger den bästa kraften, och att satsningar där de påvisat behövs ger de bästa resultaten, säger Aura.

Att boken hör till framtiden råder inget tvivel om, och där har bokcirkeln en självklar funktion.

– Att ägna tid åt att umgås och läsa är helt i linje med ett mera hållbart levnadssätt. Dessutom är det hälsosamt, säger Nygård-Fagerudd.

Doften av bibliotekshyllor

För Wivan Nygård-Fagerudd och Johan Aura är relationen till böcker och läsandet varm.

– Jag skulle vilja läsa mera. Jag tycker om böcker men har alldeles för lite tid till att läsa skönlitterära böcker. Det blir främst arbetsrelaterat, säger Aura.

Nygård-Fagerudd bodde under barndomen vägg i vägg med Replot skola och bibliotek, vilket satte en tidig prägel på hennes förhållande till böcker.

– Pappa var lärare, och ibland fick jag följa med honom till biblioteket när det var stängt. Jag älskade doften av böcker i bibliotekshyllorna.

Intresset för att läsa var så stort att Nygård-Fagerudd i tonåren hade mycket svårt att lägga ifrån sig en påbörjad bok.

– Jag sträckläste allt, både bättre och sämre böcker. Ibland satt jag uppe hela natten. För att mina föräldrar inte skulle se att lampan var tänd hände det att jag satt i bastun och läste. Om en bok slutade konstigt eller helt enkelt inte var bra kände jag mig lite lurad. Det gör jag inte längre, håller en bok inte måttet efter 40 sidor så får den vara.

 

Tre frågor... 

... till Wivan Nygård-Fagerudd

En bok som du inte kunnat sluta läsa?

Många! Senast Heiman av Ann-Luise Bertell, Klubben av Matilda Gustafsson och Jag for ner till bron och Vi for upp med mor av Karin Smirnoff.

En bok som gjort intryck?

Ett färskt exempel är Hjärtat av Malin Kivelä.

En bok som fått dig att gråta?

Kan inte minnas att jag skulle ha gråtit av en bok (fast jag troligen gjort det).



...till Johan Aura

En bok som du inte kunnat sluta läsa?

Totuus Harry Quebertin tapauksesta av Joel Dicker.

En bok som gjort intryck?

Känslornas handbok – människan och gemenskapen av Pertti Simula.

En bok som fått dig att gråta?

Som barn berördes jag starkt av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!

Tine Skogman