Mångprofessionella verkstäder flyttar till Folkhälsan

SFV-magasinet 2-2015, sid. 26-27
Från år 1998 upprätthöll SFV arbetsverkstäder för unga och arbetssökande i Helsingfors, Vasa och delvis i Åboland. Efter 17 år av samarbete flyttade verkstäderna till en ny värd, Folkhälsan.

Rymdmonster i Helsingfors. Så utannonserades en utställning om rymdvarelser som praktikanterna på Svenska produktionsskolan hade tillverkat vintern 1997 med anledning av en filmpremiär. Sveps, som arbetsverkstaden senare döpts till, hade grundats inom Helsingfors stad redan i april 1996 som ett samarbete mellan kommunerna i huvudstadsregionen. SFV deltog också i finansieringen. Konceptet kom från Danmark och syftet var att ge ungdomar i åldern 18-24 år erfarenhet av arbetslivet och möjlighet att bekanta sig med olika branscher genom praktiskt arbete. Initiativtagare var Carita Lundin.

SFV tar över värdskapet. Från början av år 1998 tog SFV-ägda Svenska studiecentralen över Svenska produktionsskolan för att möjliggöra en flexi­blare och mångsidigare verksamhet. Avtal gjordes med Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda om en grund­finansiering och bidrag för olika projekt söktes och erhölls från stat, EU och fonder. Verksamheten växte snabbt och verkstaden flyttade till Simonsgatan 8 mitt i Helsingfors. I början av 2000-talet växte verksamheten ytterligare och förhoppningarna var höga. Man grundande t.o.m. ett aktiebolag, Sveps ab, för att sälja webb- och datatjänster. Men det visade sig ganska snabbt att tillräckligt många inte var beredda att betala för Sveps tjänster så bolaget såldes så småningom.

Verkstad i Österbotten. Redan år 1997 hade Sveps uttalade planer på att växa och breda ut sig till hela Svenskfinland. Följaktligen inleddes år 1999 planeringen av en motsvarande arbetsverkstad för svenska Österbotten. Det första arbetsnamnet var ”Svöps” men projektet döptes, klokt nog, till Resurs­centret Föregångarna och startade som ett planerings- och försöksprojekt inom Svenska studiecentralen i februari 2000. Arbetsverkstaden körde i gång på allvar från och med 2001. En del av verksamheten inom RF kallades Ung Resurs. Samarbetsparterna och finansiärerna uppskattade verksamheten i Föregångarna och verksamheten växte stadigt. Till skillnad från Sveps kunde också äldre personer söka hjälp hos Föregångarna.

Även Åboland. SFV mederverkade också till att Åboland fick en egen verkstad, Åbo-kringlan, som inriktade sig på handikappade och socialt utslagna personer. För denna verkstad grundades en förening som ansvarade för verksamheten. Föreningen gick tyvärr i konkurs och verksamheten övertogs i slutet av 2000-talet av Kårkulla samkommun.

Professionell verksamhet. Arbetsverkstäderna söker upp och hjälper arbetslösa att försöka hitta jobb men hjälper också unga som hamnat utanför utbildningssystemet och arbetsmarknaden att hitta en ny start i livet. Svenska produktionsskolan och Föregångarna utvecklade under åren samarbetet med kommuner och skolor på sitt område, med arbetskraftsbyråerna, Undervisningsministeriet, TE-centralerna och numera Regionförvaltningsverken som stod för merparten av finansieringen. Dessutom skapades ett s.k. ULA-samarbetsnätverk för alla arbetsverkstäder i Svenskfinland. Numera dominerar den uppsökande verksamheten och samarbetet med myndigheterna för att uppfylla den s.k. ungdomsgarantin. Och år 2014 inleddes ett forskningsprojekt där Matilda Wrede-Jäntti undersöker hur de gått för de ungdomar som fått hjälp av verkstäderna. Projekten blev fler och personalen har nu vuxit till 22 anställda på båda verkstäderna.

Nya samarbetsformer. Trots att verksamheten i Sveps och RF har gett mycket positiv publicitet för Svenska folkskolans vänner, insåg SFV så småningom att verkstadsverksamheten börjar bli för stor för föreningens administrativa resurser. Dessutom är SFV:s främsta uppgift att stöda bildnings- och kultursträvanden – inte att upprätthålla dem. De första förhandlingarna för att överlåta verkstäderna till en ny värd fördes redan i mitten av 2000-talet. Hösten 2014 blev det klart att verkstadsverksamheten inklusive personal övertas i sin helhet av Folkhälsan utbildning ab. Den officiella överföringsdagen blir den 1.8.2015 då SFV efter 17 år ger stafettpinnen vidare.
VD för Folkhälsan utbildning ab, Anna Bertills uppger att Folkhälsan kommer att fortsätta att utveckla verkstäderna och att man kommer att utnyttja alla de synergieffekter som kontakten till Folkhälsans andra enheter möjliggör. Fyra enheter som berör unga, utbildning, generationsöverskridande, hälsa och arbetsmarknad förenas nu under Folkhälsan Utbildning Ab och det finns en klar uttalad vilja att strategiskt bygga vidare på arbetsverkstädernas klara roll och nationella betydelse.

Aktörer
upphovsman: Stefan Andersson
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
finlandssvenskar, ungdomsarbete
Tid
1.4.2015
Typ
Text
Media id/signum
M-2015-12
Ingår i samlingen
SFV-magasinet
Skapat 16.03.2016 av Rabbe Sandelin
Uppdaterat 16.03.2016 av Import