Med hjälp av Vännerna

SFV:s delar ut bidrag och stipendier samt har egen verksamhet, inklusive läroanstalten SFV:s studiecentral, en läroanstalt på riksnivå. Här på sidan kan du läsa om olika projekt som fått bidrag av oss och om projekt som vi själva driver.

Vi delar årligen ut cirka 2 miljoner euro i bidrag, pris, medaljer och stipendier. Vår egen bildningsverksamhet, som till exempel projekt, kurser och föreläsningar, kostar cirka 1,5 miljoner/år.

År 2020 lät vi göra en undersökning om effekten av SFV:s bidrag åren 2017–2019: 

  • Totalt 1,5 miljoner finländare nåddes av SFV-finansierade projekt. 
  • Därtill påverkades cirka 650 000 personer indirekt av bidragen. 
  • För 78 % av projekten hade SFV:s bidrag en stor betydelse för förverkligandet.

 Läs hela sammanfattningen här.

Här hittar du information om vem som beviljats bidrag, för vilket ändamål och vilken summa.

 

Rädda bildningen! Skriv under adressen

Folkbildningen har gjort de nordiska länderna bäst i världen – men nu går utvecklingen i motsatt riktning. Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället.
Läs mera »
06.09.2023 kl. 09:23

Resurs

Lärarkåren är en av Finlands viktigaste resurser, och att många lärare övervägt att byta yrke är en alarmsignal. Vi ska förvalta den kunskapsresurs som våra pedagoger är, skriver SFV-ordförande Nygård-Fagerudd i sin kolumn.
Läs mera »
09.08.2023 kl. 08:09

Effektmätning handlar om att mäta förändring

Vi lever i en tid där allt ska mätas och utvärderas. På senare tid har alltmer fokus satts på att mäta sociala och samhälleliga effekter. Anledningen till att man vill mäta effekter är flera.
Läs mera »
31.07.2023 kl. 08:41

Framtidens bildning

Hur förbereder vi oss bäst inför framtiden och hur utbildar och bildar vi på bästa sätt för att alla ska kunna leva ett meningsfullt liv i framtiden?
Läs mera »
18.07.2023 kl. 09:29

Svenskspråkig skola kan ha avgörande roll för ökande jämlikhet

Vintern 2023 pågår en av de mera intensiva finländska utbildningspolitiska debatterna. Ämnet är speciali­serade klasser, det vill säga grupper i grundskolan där elever under antingen sju eller tre år går i en klass där man har mer bredd och djup i till exempel musik, bildkonst, matematik eller idrott.
Läs mera »
10.07.2023 kl. 08:17

Musiken utvecklar allting hos eleverna

Musik utvecklar det sociala, det fysiska, och det psykiska. Att spela i grupp är att lära sig ett miniatyrsamhälle. Samtidigt som man måste våga ta plats måste man också samsas, beakta andra och komma överens om gemensamma spelregler.
Läs mera »
06.07.2023 kl. 09:08