91782.jpg

Hetare än någonsin

02.12.2024 kl. 07:00
Klimakteriet – en naturlig fas i livet som ofta präglas av oväntade temperaturhöjningar och känslostormar. Men hur mycket vet du egentligen om klimakteriet? Är du nyfiken och vill veta mer om livsskedet som hälften av jordens befolkning går igenom? Välkommen på en inspirationsträff om klimakteriet och Klimakteriecirkeln.

Text Kajsa Heselius ~ Illustrationer Nadja Andersson

– Jag hade länge drömt om att få arbeta med frågor om klimakteriet eftersom de känns viktiga, och är i viss mån ännu tabubelagda. Folkhälsan ordnade två online-föreläsningsserier om klimakteriet och vi hade nästan 1000 anmälda per gång. Det finns med andra ord ett stort intresse och kunskapsbehov, berättar Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa vid Folkhälsan.

Tillsammans med Tove Eklund-Hartman, pedagogisk planerare på SFV:s studiecentral, har hon därför i ett drygt halvt år arbetat intensivt med att ta fram ett studiecirkelmaterial som hjälper oss att förstå och påverka vårt välbefinnande under klimakteriet. I Klimakteriecirkeln möts Folkhälsans sakkunskap med SFV:s metoder för bildning, samtal och reflektion.

Jag hade länge drömt om att få arbeta med frågor om klimakteriet eftersom de känns viktiga, och är i viss mån
ännu tabubelagda, berättar Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa vid Folkhälsan

– Många kvinnor funderar över vad som händer i deras kroppar men känner sig kanske ensamma i förändringen och symptomen. Nu kan vi erbjuda ett forum där man kan utbyta tankar, erfarenheter och samtidigt lära sig mer, säger Åhman.

Studiecirkelmaterialet är planerat för fem separata träffar, med olika innehåll. Teman för träffarna är bland annat hormonella förändringar i kroppen, vad vi kan göra för att förbättra sömn och åter-hämtning, hur vi kan tänka kring kost och motion, på vilket sätt vi kan påverka vårt välmående och vad klimakteriet kan innebära för våra relationer, vår sexualitet och vårt arbetsliv. Varje del innehåller text eller video, konkreta tips och diskussionsfrågor som deltagarna i studiecirkeln sedan tillsammans tar del av.

Klimakteriet är en viktig del av kvinnors hälsa. Vi vill uppmuntra kvinnor att komma samman och diskutera med varandra, säger Tove Eklund-Hartman.

 Det finns mycket information på olika sociala medier och på nätet, och man kan gärna komplettera den informationen med kunskapsmaterialet i studiecirkeln. Dessutom kan man i gruppen dela med sig av tips och informa­tion med varandra.

Att delta i en studiecirkel innebär att man lär sig något i grupp, där samtalet och samvaron är viktigast.

– Det är alltså inte bara träffar där man inhämtar ny kunskap, man får dela med sig av egna reflektioner och ta del av andras tankar. Det kan både bekräfta de egna upplevelserna och öka förståelsen om sin egen kropp, betonar Eklund-
Hartman.

I Klimakteriecirkelns material finns modeller för olika sätt att träffas, både fysiskt och online.

– Gruppen kan variera träffarna till exempel genom att även yoga, gå på en promenad eller laga mat tillsammans. Det finns dock vissa kriterier som behöver uppfyllas, till exempel hur många deltagare som ingår i cirkeln, fortsätter Eklund-Hartman.

Åhman och Eklund-Hartman har testat materialet i pilotgrupper och haft fina diskussioner och god stämning under träffarna.

– Det har varit väldigt inspirerande och roligt att få vara med och skapa möjligheter för andra att träffas! säger Åhman.

– Det blir en öppen och varm stämning i studiecirkeln som fördjupas under varje träff. Deltagarna uppmuntrar och lyfter varandra under träffarna. Man kan kämpa tillsammans, det är det som är så fint! säger Eklund-Hartman.

I slutet av januari och början av februari ordnas inspirationsträffar i Helsingfors, Vasa och online. I Helsingfors är Anna Hultin värdinna och i Vasa är det Hannah Norrena som håller i trådarna under evenemanget.

Välkommen med på inspirationsträffen, där du får höra mera om Klimakteriecirkeln.

Anmäl dig till inspirationsträffen här