89775.jpg

Pär Stenbäck, Ellips förlag och Tiina Lymi får SFV:s stora pris

23.04.2024 kl. 00:06
Idag den 23 april firar vi insatser för utbildning, bildning och kultur på svenska i Finland. Sammanlagt 26 personer och ett förlag uppmärksammas.

Minister Pär Stenbäck får Folkbildningspriset på 15 000 euro för sin långvariga folkbildande insats som skribent, recensent och talare i såväl Finland som utanför landets gränser.


Fr.v. Catharina Gripenberg, foto: Lærke Posselt, Ulrika Nielsen, foto: Judith Nielsen och Ralf Andtbacka, foto: Jakob Granfors.

Kultupriset på 15 000 euro går i år till Ellips förlag som bidragit till att främja och förvalta viktig finlandssvensk litteratur som hotas av marginalisering. 


Regissören, manusförfattaren och skådespelaren Tiina Lymi får Brobyggarpriset på 10 000 euro för ett djärvt manus och dito regiarbete av Stormskärs Maja, där Lymi inte valt den lättaste vägen. Hon placerar hon sig själv bland den nya erans visionära filmskapare som bevisar att biosuccéer kan vävas av det finlandssvenska arvet.


Sammanlagt fem Hagforsmedaljer, fem Folkbildningsmedaljer, fem Svensklärarpris och sju vistelsestipendier delas också ut. Du hittar alla mottagare och motiveringarna på prissidan. 

SFV:s pris, medaljer och stipendier 2024