87613.jpg

Upptäck ditt kunnande!

02.10.2023 kl. 05:51
Den 2 till 10 oktober firas Upptäck ditt kunnande-veckan. Vad har du lärt dig då du engagerat dig i frivilligt arbete? Under veckan passar vi på att lyfta upp det ibland osynliga kunnandet och färdigheterna man får då man engagerar sig i föreningslivet. 

Har du hört om kompetensmärken?

Det är ett bevis på att du till exempel lärt dig ledarskap och mötesteknik när du varit ordförande i en förening. Du kan ha nytta av kompetensmärket då du söker jobb eller studieplats. Du kan ansöka om kompetensmärke för ordförande, sekreterare eller kassör i en förening. Läs mer och ansök om kompetensmärket här.

Under Upptäck ditt kunnande-veckan lyfter vi också upp det breda kunnande som vi fick erfara då vi besökte över 20 föreningar under åren 2020–2022 inom kampanjen Min bildning

Vi fick vara med på spismurningskurs i Pargas och deckarskola i Helsingfors. Vi har hängt med på ett ashtangayogapass i Vasa och besökt en IT-kurs för seniorer i Åbo. Mött scouter som lärt sig första hjälpen i Esboskogen och pratat med spelmän som övar nya stycken över Zoom, på grund av pandemin.

Deltagarna var allt från barn och tonåringar till unga vuxna, personer i arbetslivet och pensionärer. De har varit nybörjare och längre hunna.

En vill lära sig en ny färdighet, en annan fräscha upp en gammal. Någon behöver kunskapen i arbetslivet. Somliga njuter av diskussionerna och samvaron. Gemensamt är att alla ser nyttan av de nya färdigheterna i både en nära och mer avlägsen framtid. Exempelvis i den egna vardagen, i studie- eller arbetslivet, eller i nödsituationer.

Läs om Min bildning-kampanjen och om våra besök i föreningarna här.