86715.jpg

Hongjia Qi evenemangsproducent på SFV

20.06.2023 kl. 11:00
I medlet av september börjar Hongjia Qi jobba som evenemangsproducent på SFV. Han kommer att planera, verkställa och utveckla SFV:s evenemang inom utbildning, bildning och kultur.

Hongjia Qi är magister i interkulturell kommunikation och marknadsföring från Åbo Akademi/Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt. Han har också en Bachelor of Arts-examen från Beijing International Studies University. För tillfället jobbar han på ACE Production i Helsingfors. 

– Jag har bred erfarenhet av evenemangsproduktion inom scenkonsten. Genom det nya jobbet på SFV får jag lära mig mera om utbildning och fri bildning på svenska i Finland, och skapa framgångsrika och minnesvärda evenemang, säger han.

Qi har bott i Finland sedan 2010 och talar flytande svenska.

– Sedan 2017 kallar jag mig finlandssvensk. Jag är envis med att prata svenska i olika sammanhang och försöker alltid få betjäning på svenska, skrattar han. 

Hongjia Qi hör till en av 55 minoriteter i Kina – Manchu-folket. I sitt hemland har minoriteterna inte samma ställning som i Finland. 

– Det svenska i Finland är livligt och vitalt, en levande kultur som många aktörer verkar för att bevara och utveckla. Det gillar jag, säger Qi.

SFV:s egen verksamhet har ökat under de senaste åren, och Hongjia Qi kommer att ansvara för det praktiska kring SFV:s olika evenemang: seminarier, utbildningar, nätverksträffar, tävlingar och olika projekt inom utbildning, bildning och kultur.

Han börjar jobba den 18 september på SFV-kontoret i Helsingfors. 

Då ansökningstiden för tjänsten gick ut hade 69 personer visat intresse för tjänsten.