84725.jpg

Hjärngympa och återbruk på vävkurs

18.01.2023 kl. 03:48
Karin Lindroos har besökt kursen Vackert med vävstol i Taito Åboland – en av de kurser som arrangeras med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral.

Text och bild: Karin Lindroos

I Taito Åbolands vävsal i Kimito centrum skapar deltagarna på kursen ”Vackert med vävstol” mattor, sjalar, dukar, handdukar och plädar av bland annat ylle, linne och bomull.

– Det är bra hjärngymnastik och terapi att väva, och gymnastik, berättar Marika Modig som är rådgivare på Taito Åboland.

Vävning kräver både vävstol, utrymme för vävstolen och för nybörjaren en grundlig introduktion till hantverket. Då är en vävkurs en utmärkt lösning för att komma igång och regelbundet ha tillgång till vävstol. Deltagare på kursen i Kimito har möjlighet att sticka sig in för att väva några varv även utanför kurstiden.

– När man väl kommer in i vävandet är det avslappnande, man hittar en rytm och fokuserar helt och totalt på hantverket, berättar Modig, som under kursen hjälper till att planera mönster och göra ränning till vävstolarna, det vill säga förbereda alla de trådar på vävstolen som utgör basen i väven.

Att väva trasmattor är ett levande kulturarv och en utmärkt form av återbruk där utslitna textilier kan omvandlas till en ny praktisk inredningsprodukt. För en klassisk trasmatta krävs ungefär 1,5 kilo trasor per kvadratmeter matta. Bland deltagarnas trasor finns barnens gamla pyjamasar, jeansen från högstadiet och loppisfyndade tyg i fina mönster.

Att skapa något vackert och praktiskt enligt en lång hantverkstradition, återbruka och väva in den egna historien i slutprodukten överensstämmer onekligen med Taitoförbundets motto Lyckan lever i hantverket.

Läs mer om Taito Åbolands verksamhet på taitoaboland.fi.

Kursen ”Vackert med vävstol” arrangerades med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.