80108.jpg

Nu är webbkursen i svenska för bibliotekspersonal lanserad

10.12.2021 kl. 11:19
Genom webbkursen lär du dig svenska via texter, ljud och videoklipp med koppling till böcker, bibliotek och läsande. Då kursen är avklarad kan du föra enkla samtal och skriva korta meddelanden på svenska.

Den första december släpptes kursen i svenska för bibliotekspersonal. Det är Helsingfors Universitet som har utvecklat webbkursen med bidrag från SFV. 

Då du tar del av kursen kan du välja att fokusera på muntliga kundsituationer eller produktion av korta texter på svenska. De muntliga kundsituationerna handlar till exempel om hur man hittar inne på biblioteket – var olika hyllor finns, var man hittar olika typer av böcker eller hur man hittar till toaletten. I övningarna vad gäller textproduktion får du lära dig skriva korta e-postmeddelande och uppdateringar på sociala medier. Nivån är lite över nybörjarnivå (A2) och uppåt.

Om du behöver börja på nybörjarnivå finns kursen i svenska för nybörjare öppen på samma plattform. Även mer avancerade kurser i svenska finns på plattformen och är fria att använda av intresserade.

De som utvecklat kursen kommer gärna till bibliotek och ger en första introduktion till materialet. Kontakta gärna Therese Lindström Tiedemann, universtiteslektor i svenska språket på Helsingfors universitet i fall ni är intresserade av att få ett besök (då coronaläget tillåter): therese.lindstromtiedemann(a)helsinki.fi.

Genom webbkursen vill SFV bidra till att åtgärda det problem som bland annat Svenska kulturfondens rapport Det breda uppdraget. Utbildning, rekrytering och arbete för allmänna bibliotek på svenska i Finland lyfte fram: Det finns få svenskspråkiga bibliotekarier och de finskspråkiga behärskar inte svenska tillräckligt bra.

Vi berättade om initiativet till webbkursen här.
 

Till webbkursen i svenska