78862.jpg

Folkdansarna lär sig rytm, samarbete och hänsyn 

10.09.2021 kl. 11:57
Taktfasta stamp, tjoande och folkmusik hörs från salen i föreningshuset Furuborg i Degerby, Ingå. Finlands Svenska Folkdansring rf:s folkkulturläger har samlat ett 20-tal barn och tre ledare, som övar inför uppvisningen för föräldrarna. 

Text och bild: Karin Lindroos

Lägerledarna Jenina Nyström, Ida Sahlin och Jessica Westerholm har alla dansat folkdans sedan de var barn. I dag lär de ut traditionella lekar, sånger och danser till nya generationer dansare. Folkdansen har gett dem mycket mer än dansfärdighet. Särskilt gemenskapen och umgänget över åldersgränser ser de alla som positiva följder av folkdanshobbyn. 

Man lär sig koordinera och samarbeta i par och grupp, och att ta hänsyn till varandra.

– Folkdansen ger en känsla för rytm. Man lär sig koordinera och samarbeta i par och grupp, och att ta hänsyn till varandra, berättar Jenina. Genom dansen håller vi också vår egen finlandssvenska kultur levande. 

Jenina uppskattar särskilt det internationella kulturutbytet som folkdansen ger, och nämner dansresor i Norden och till Grekland och Mexico. Traditionell folkdans finns ju i alla länder, och kan se ut på väldigt olika sätt från land till land. 

På sommarlägret dansar, leker och pysslar barn i åldrarna 5–12 år tillsammans. Danserna och lekarna är snabba och utmanande, det gäller att hålla tungan rätt i mun för att komma ihåg takt och steg. Men det verkar inte vara ett problem för barnen, som dansar runt i salen snabbare och snabbare. 

Läs mer om Folkdansringens verksamhet på folkdans.fi.


Lägret arrangerades med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.