Folkbildningspriset 2024 på 15 000 euro tilldelas Pär Stenbäck, minister, Esbo

Pär Stenbäck lutar sig mot en huskant och ler mot kameran. Han är klädd vardagligt i en norsk tröja.

Pär Stenbäcks långvariga publicistiska verksamhet som skribent, recensent och talare i såväl Finland som utanför landets gränser är en genomgripande folkbildande insats av största betydelse. Som författare och fri skribent har han skrivit hundratals kolumner i aktuella ämnen, och därtill flera böcker. En omfattande yrkesgärning som samhällsbyggare, lagstiftare och politiker i hemlandet samt som organisationsledare och medlare på internationella arenor låter sig anas: perspektiven är den vise statsmannens, integriteten orubblig, analyserna klarsynta och brännande relevanta. Bredden imponerar, och omspänner bland annat utrikes- och världspolitik, utbildnings- och minoritetsfrågor, kultur och det svenska språket i Finland. 

Stenbäck har genom hela 2000-talet enträget och engagerat fortsatt att utmärka sig som uppdaterad opinionsbildare och utmärkt folkbildare genom sina synnerligen skarpsynta och balanserade inlägg i samhällsdebatten. I Pär Stenbäck har demokratin en vältalig förkämpe och outtröttlig talesman.


Folkbildningspriset, 15 000 euro, instiftades 1942 på initiativ av skolrådet John Österholm och bar tidigare benämningen ”Priset till folkbildningens trotjänare”.

Se SFV:s alla tidigare pris- och medaljmottagare