Brobyggarpriset 2024 på 10 000 euro tilldelas Tiina Lymi, regissör, manusförfattare, skådespelare, Helsingfors

Tiina Lymi sår ut i vårsolen sken. Det kanske är lite kallt, för hon har en ordentlig vindjacka på sig. Hon ser glad ut.

Med ett djärvt manus och dito regiarbete av Stormskärs Maja, där regissören Tiina Lymi inte valt den lättaste vägen, placerar hon sig själv bland den nya erans visionära filmskapare som bevisar att biosuccéer kan vävas av det finlandssvenska arvet. I valet av svenska som filmspråk, i stället för landets majoritetsspråk, har regissören fungerat som en brobyggare mellan öar och fastland, och finsk- och svenskspråkiga regioner i Finland.

Med övertygande finkänslighet väver Lymi samman dåtid och nutid i en skärgårdsmiljö som alltjämt är värd att kämpa för och värna om. Filmen belyser betydelsefulla värdefrågor kring identitet och prioriteringar i en tid präglad av krigstillstånd och förändring. Genom att skådespelarna tränats i att behärska åländskt idiom och ton förstärker regissören filmens autenticitet och ger röst åt den lokala kulturen, vilket främjar bevarandet av en mångfald av språkliga uttryck.


Brobyggarpriset på 10 000 euro instiftades av SFV:s styrelse 2011 och tilldelas en person som ökat förståelsen och toleransen för det svenska i Finland. Priset alternerar med Christoffer Grönholms pris och delas ut jämna år.

Se SFV:s alla tidigare pris- och medaljmottagare