87822.jpg

Ulrika Nettelblad i Mariehamn vinner Solveig von Schoultz-tävlingen

28.10.2023 kl. 14:30
Rekordmånga bidrag, sammanlagt 205 noveller, tävlade i år om vinsten i SFV:s skrivtävling för över 30-åringar, Solveig von Schoultz-tävlingen. Ulrika Nettelblad i Mariehamn kammade hem första pris för novellen Tåget. Jessika Kriss Holmlund från Åbo och Marie Metso från Malmö/Kyrkslätt fick andra respektive tredje pris.
– Nivån på årets noveller var mycket hög, den högsta jag sett under mina tre år i juryn, säger Karin Erlandsson, juryns ordförande.

Foto: Christoffer Relander

Ulrika Nettelblad är född och uppvuxen i Uppsala, bosatt på Åland, och har skrivit sedan hon var fyra år. Att vinna första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen betyder oerhört mycket. 

– Priset är en ovärderlig uppmuntran att fortsätta skriva. Efter att jag lämnade in novellen var jag väldigt ledsen, för jag kände att jag hade en berättelse men var övertygad om att jag inte hade lyckats realisera den, berättar Nettelblad.

Hon hoppas att priset blir en ingång till den finlandssvenska litterära värld som varit lite främmande för henne som inte är uppvuxen i Finland. Bland författarförebilderna nämner hon dock Monika Fagerholm. 

– Diva hör till en av mina "klassiker" som gjort avtryck.

Nyhetsartiklar, dödsannonser, samtal med främlingar hon haft när bussen är försenad, texten ovanför recepten i kokböcker – de vardagliga inspirationskällorna för skrivandet är många.

– Allt är inspiration i rätt läge.

Vad ska du göra med prispengarna på 5 000 euro?
– Något festligt med mina barn. Jag är ensamstående med dem så de lever så tätt inpå mitt skrivande – de minns kvällen jag skrev vinnarnovellen. Mer än så vet jag inte riktigt än. 
  

Förlust och krig syns i texterna

Ulrika Nettelblads novell utspelar sig under ett krig, ett tema som syns bland årets novellbidrag.

– Många skrev om döden i olika former, förluster, barnlöshet, trasiga äktenskap och att förhålla sig till det som inte blev. Det som utmärker den vinnande texten är att det inte bara är kriget, utan människan och hennes vardag som står i centrum. En god novell kännetecknas av just det: det stora syns i det lilla, berättar Karin Erlandsson. 

Det fanns många bidrag som nästan nådde fram, men som till exempel föll på att skribenten inte avslutade i tid, det fanns obegripliga stickspår eller för mycket filosoferande.

– Till alla dem som inte fick pris den här gången vill jag ge rådet att fortbilda sig: läs novellsamlingar och studera hur mästarna gör. Det finns många som inte fick pris men som har potentialen, jag hoppas att de fortsätter skriva. 

Tävlingens jury bestod av författaren Karin Erlandsson, författaren Malin Kivelä och författaren Adrian Perera

Solveig von Schoultz-tävlingen arrangerades under tiden 15.3–15.6.2023. 


Prismotiveringar

Första pris, 5 000 euro, går till Ulrika Nettelblad, Mariehamn, för novellen Tåget. Från första meningen väcker Tåget intresse och författaren visar både mognad och kunskap om genren genom gestaltning, tydliga personporträtt och en kittlande underton om att något är fel. Den vuxna läsaren förstår mer än huvudpersonen som är ett barn och det oskyldiga blandas med det accelererande brutala. 
 
Andra pris, 3 000 euro, går till Jessika Kriss Holmlund, Åbo, för novellen En tredje testikel eller Toki toki! Uppsluppet och med gott humör avhandlas i denna vindlande text både högt och lågt. Berättarens uppmärksamma och empatiska blick på världen och jaget överraskar och vidgar horisonter. Lekande lätt rör sig texten via en avvärjd dödsdom till påbränt kaffe på bensinmacken med livslusten formligen osande.

Tredje pris, 2 000 euro, går till Marie Metso, Malmö, Sverige, rötter i Kyrkslätt, för novellen Sorgmantlarna. Sorgmantlarna är en varsamt tecknad text som sakta kryper in under läsarens skinn och slår rot. Beskrivningarna av berättelsens centrala plats, farfaderns hus, med sin tesamling, sina gamla naturböcker och uppstoppade sorgmantlar skapar en säregen, hotfull men eterisk stämning. Via fantastiska element växer texten till något helt annat än en vanlig uppväxtskildring. 
 
Ett hedersomnämnande går till Johanna Dikert, Helsingfors, för sin atomiserade kortroman om det moderna småbarnslivet, Grottkvinnan. Dikert följer i Erica Jongs fotspår då hon låter bitterhet, humor och groteska bilder rädda sina karaktärer från ett liv som moraliska förebilder. Istället får vi ta del av Mia, vars första tanke så fort hon fött sin dotter är att ha sex, hellre än att amma.

Ett hedersomnämnande går till Synnöve Rabb, Helsingfors, för Jagarenen satirisk inblick i tidningsredaktionens absurda värld. Med ett starkt öga för detaljer visar Rabb hur det viktigaste i livet sällan är det mest uppskattade eller välbetalda. Pluspoäng för ett vackert slut där tiden ordagrant upphör.

Jessika Kriss Holmlund fick andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2019, då tävlingen gällde noveller, och Marie Metso fick hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen 2021. Tävlingen gällde då noveller. 
  

Ny tidtabell för SFV:s skrivtävlingar 2024

Från och med 2024 arrangeras SFV:s skrivtävlingar, Arvid Mörne-tävlingen för under 30-åringar och Solveig von Schoultz-tävlingen för över 30-åringar, med samma tidtabell: 15.3–15.6.2024. Tävlingarna har olika juryn och prisutdelningarna ordnas på Helsingfors bokmässa i oktober 2024. Tävlingarna gäller vartannat år dikter, vartannat år noveller. Mer information om tävlingarna publiceras på sfv.fi i februari 2024.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja det skönlitterära skrivandet. Båda tävlingarna har samma prissummor: I-pris 5 000 euro, II-pris 3 000 euro och III-pris 2 000 euro. Förstapristagarna erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivseminarium.


PRESSMEDDELANDE - fritt för publicering
Helsingfors den 28 oktober
 

Christine Skogman