74555.jpg

Boken – en plattform för byapatrioten

02.09.2020 kl. 10:23
Berättelser om tant Agda med förkläde och knut i nacken, smällkalla vintrar med hembränt i bastun och byskolans stränga lärare. Intresset och kärleken för den egna hembygden är aldrig så stark som med en byhistorik i handen.

Text: Anne Teir-Siltanen. Bild: Lisa Teir-Siltanen

– Böcker om hembygden förenar och ger en känsla av samhörighet. Värdet av att känna den egna lokala historien blir mer uppskattat då man blir äldre.

Det säger 79-årige Håkan Teir-Siltanen i Sydösterbotten.

Vågorna i hamnen kluckar sakta mot fiskebåten. Tio intrasslade nät väntar på fingrar som ska rensa rent från abborrgräs. Det är en känsla av brådska, även om det egentligen inte borde vara bråttom någonstans. För Håkan Teir-Siltanen är det stora intresset fisket och skogen. Och böcker. På nattduksbordet är boken aldrig långt borta och i bokhyllan trängs böcker som handlar om våra senaste krig, arkeologiska forskningar och facklitteratur om skogsbruk.

– Just nu läser jag Från paradiset till främsta linjen av Christer Boucht. Krigen intresserar mig eftersom min morfar och min far aktivt deltog i olika strider, säger Teir-Siltanen.

Böcker och läsning har alltid intresserat honom. I ungdomen lockade äventyrsböcker och romaner. Då var böckerna värdefulla och sparades noggrant i bokhyllan. Ju fler böcker, desto högre status. Förutom böcker om krigen är Teir-Siltanen intresserad av berättelser om hembygden. Han har läst alla Gunnar Nybonds och Erik Appels böcker om den egna hembyn Skaftung, precis som Skaftungbördiga Hilma Stockhammars bok Flydda Tider som återger berättelser från det sydligaste svenska Österbotten.

– Det är ju där man har sina rötter. Ibland får man bekräftelse på historier som man hört berättas och man kan träffa på personligheter från sitt eget närområde och deras bedrifter, säger Teir-Siltanen.

Bibliotekschefen i Korsholm, Maria Kronqvist-Berg, tror inte på bokens död. En del läser för att fly vardagen, en del läser för att lära sig, säger hon. 

Hembyn förenar

I strävan efter byaidentiteten blir biblioteken en viktig knytpunkt. Både bokstavligen och bildligt. På många platser har biblioteket varit den naturliga mötesplatsen, men även mötesplatser ändrar forum med tiden.

–Tack vare sociala medier går den sociala andan över olika gränser. I dag är det lätt att prata med vem som helst i hela världen om böcker, säger bibliotekschef Maria Kronqvist-Berg i Korsholm.

Förutom den fysiska platsen erbjuder biblioteken böcker med lokal anknytning. Att böcker om den egna hembygden är populära kan förklaras med det bekanta, boken speglar något som läsaren själv har en relation till och man blir nyfiken på om den egna uppfattningen motsvarar bokens berättelse. Alla sådana böcker är viktiga, anser Kronqvist-Berg.

– Många vill läsa om något verkligt, det är viktigt att vi lyfter saker som tas för givet. Genast vi får in lokal litteratur vill folk läsa och det kommer in reserveringar.

Kronqvist-Berg hoppas att det i framtiden ges ut litteratur om hembygden som även kan locka till sig yngre läsare.

Böcker ger oss olika saker i olika tider, och de lever kvar tack vare sin mångsidighet. 
Maria Kronqvist-Berg

Byter böcker med en vän

Håkan Teir-Siltanen delar gärna med sig av sina läsupplevelser till vänner, bekanta och familj. Och när det gäller bokval finns ett system som han gillar och som passar väl in i vardagen på landsbygden.

– Min gode vän Karl-Erik och jag byter böcker med varandra. Han är intresserad av samma slags böcker och saker som jag själv. Han kommer till mig några gånger i året och har med sig tre till fem böcker och får motsvarande antal böcker av mig. Så har vi hållit på i tio år.

Förutom intressanta berättelser och resor i det förflutna bjuder boken framför allt på en möjlighet till avkoppling och lugn.

– Jag läser då jag har lagt mig. Läsningen fungerar bra som sömnmedel. Ibland räcker det med en halvtimme, ibland kan det gå flera, säger Teir-Siltanen.

Har då boken olika funktioner för olika mottagare?

Delvis, tror bibliotekschef Kronqvist-Berg.

– Läsglädje och nyfikenhet finns i alla åldrar, men man läser av olika orsaker. En del läser för att fly vardagen, en del läser för att lära sig. Böcker ger oss olika saker i olika tider, och de lever kvar tack vare sin mångsidighet. En del hotar med bokens död, men det tror jag inte på.


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!

 

Tine Skogman