88425.jpg

Om att ingå äktenskap

15.12.2023 kl. 10:37
Axel Åhman ska gifta sig.
"Mina dagar av att leva i synd är över", kåserar han.

Jag ska inträda i det äkta ståndet. Dels låter det som att jag ska gå med i en sekt, dels som mitt sexuella uppvaknande med Elloskatalogen.
Mina dagar av att leva i synd är över, smutsen av otukt skall tvagasav min kropp och jag ska bada bubbelbad i herrens vigvatten. Resa mig i all min prakt med mitt äkta stånd och en ring påfingret, en gift man.
Det ska alltså ingås äktenskap.
Vår vigselförrättare är en tjänsteperson från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Smaka på den meningen.
Mmmm. Romantiskt visst?
Den största fördelen med att gifta sig borgerligt är att man har friheten att göra ceremonin till vad man vill.
Den största nackdelen med att gifta sig borgerligt är att man har friheten att göra ceremonin till vad man vill. Det finns liksom inget facit, allt funkar och det är ingen som testat just din ceremoni tidigare. Vill du rida in på en åsna och jonglera är det
okej, vill du rullasin i en biojäte-roskis är det lika rimligt. Alla alternativ är på bordet, men vi lutar åt att bara gå värdigt i takt, sida vid sida.
I kyrkan vet man i alla fall vad man får. Orgel, tillknäppt tystnad, tveksamhet om man får applådera när någon sjunger vackert och en hel del snack om Gud som får den sekulära delen av församlingen att osäkert vrida sig i bänken.

Men gemensamt för de flesta oavsett preferenser är att vi söker kärlek i någon form.

Vi skrev ut oss ur kyrkan av flera anledningar, främst för att vi inte är troende. Vi hölls kvar i många år för att vi tänkte att vi kanske ville gifta oss kyrkligt, sen insåg vi att nej, det känns fel. Med bröllopslokalen ute ur bilden så var kyrkans enda
erbjudande åt oss (förutom frälsning om du är lagd åt det hållet) att vi efter ett HELT LIV av att betalakyrkoskatt i alla fall skulle få gravplatsen gratis. En gravplats kostar cirka 600 euro. Under två år som utskriven har jag redan sparat in det hålet i marken
och öronmärkt de slantarna till dödkontot.
Så det blir ingen kyrka för oss, i stället gifter vi oss som två sanna hedningar i ett ölbryggeri med en getabock som symbol. Det är bara pentagrammet som fattas. Det låter utstuderat rebelliskt men det bara blev så.
Det är lite gammaldags att gifta sig. I en allt mer individcentrerad värld väljer fler och fler att förbli sambos. Tvåsamheten i sig är ju ifrågasatt, öppna förhållanden och
andra konstellationer blir allt vanligare. Men gemensamt för de flesta oavsett preferenser är att vi söker kärlek i någon form. Många tragglar runt i dejtingdjungeln, svingar Tindermacheten genom oändliga mangroveträsk i jakt på sin Dr Livingstone. Det är en djungel jag aldrig satt min fot i. Jag hoppas den förblir en vit fläck på kartan.
Såvarför gifter man sig då 2023? Varför inte? Jag älskar min blivande fru. Vi vet var vi har varandra och vi gör varandra bättre. Hon är min trygga hamn och den jag vill komma hem till. När jag tänkt på framtiden under de senaste åren har jag aldrig sett en version där hon inte är med. Om det är så så tror jag att det är värt att satsa på varandra.
Äkta eller oäkta stånd, välj själv vad som passar dig. Viktigast är att våga välja, våga satsa, våga älska.
Annars sitter du där hela livet med en Elloskatalog som enda kamrat på färden.

Axel Åhman
är journalist, författare
och medlem i humorgruppen Kaj.