84665.jpg

Sofie Stara får Topeliuspriset

19.01.2023 kl. 15:45
Sofie Stara som arbetar som ledarskribent på Österbottens Tidning får Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset 2023. Prissumman är 7 500 euro. Hon får priset för sina skarpa samhällsanalyser och sin starka känsla för rättvisa och jämlikhet.

– Jag är både överraskad och glad, nästan överväldigad. Det var en stor och oväntad ära att få sälla sig till den långa raden av journalister som mottagit Topeliuspriset före mig. Och det är så otroligt roligt att få bekräftelse på det arbete man gör, säger Sofie Stara.

Prisjuryns motivering: Sofie Staras ledartexter präglas av skarp samhällsanalys, integritet och stark känsla för rättvisa och jämlikhet. Sakligt, modigt och engagerat går hon till botten med samhällsproblem, och bemöter konspirationsteorier och rykten med fakta och vetenskapliga rön. Dialogen är öppen och rak, hennes insiktsfulla analyser är balanserade, och hon har en fingertoppskänsla för vad som behöver lyftas fram i ljuset. Hon förmår växla perspektiv från det lokala till det globala och dra slutsatser som är klarsynta och berikande. Sofie Stara är en folkbildare och samhällsdebattör med en stark och klar röst. 

Sofie Stara har studerat journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. Största delen av hennes arbetsliv har hon arbetat på Österbottens Tidning i Jakobstad som reporter och kulturredaktör. Sedan 2019 arbetar hon som ledarskribent.

Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset delades ut av Publicistförbundets ordförande Mikael Sjövall och SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd den 19 januari på publicistbranschens seminarium Mediespråk 2023 i Helsingfors.


Priset skapades år 1990 då Svenska folkskolans vänners Topeliuspris och Finlands svenska publicistförbunds publicistpris slogs ihop ihop. Priset delas enligt statuterna ut ”för en aktiv pågående journalistisk gärning till en eller högst tre personer som ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”. Medlemmarna i SFV och Publicistförbundet nominerar kandidater, och prismottagaren utses av en prisnämnd med representanter från båda organisationerna. Prisnämnden får inte själv nominera kandidater.

tidigare prismottagare


För press och media: Ladda ner tryckvänlig bild. Foto Jonas Brunnström, fri användning i samband med artiklar om Topeliuspriset.