JHO–utbildning för styrelsemedlemmar

18 januari 2025 kl. 09.00 – 16.45

Som förtroendevald är du i nyckelposition. Du kan spela en avgörande roll i organisationens utveckling och framtid genom att ställa och driva de rätta frågorna. Men för att göra det framgångsrikt och med en genomtänkt insats behövs kunnande och kompetens. Att fördjupa sig i alla områden som en styrelse hanterar tar tid – något de flesta av oss har brist på.

JHO-utbildningen för styrelsemedlemmar på distrikts- och/eller förbundsnivå i civilsamhället  är skapad för dig som vill utveckla de färdigheter och kunskaper som är avgörande för att framgångsrikt navigera i styrelsearbetet – allt från smidigt samarbete inom styrelsen till att hantera stora organisationers ekonomi. Under utbildningen går vi också igenom styrelsens roll och ansvar samt hur man förutser framtida möjligheter och utmaningar. 

När du gått kursen kommer du som förtroendevald att kunna agera med större säkerhet och effektivitet och har fått en strategisk framsyn. Det är andra gången utbildningen ordnas på svenska av SFV:s studiecentral. Välkommen med!

De kunskaper jag fick under JHO-utbildningen kan jag använda i ledningen av min styrelse.

Sagt av deltagare i JHO-utbildningen vintern 2023


Utbildningen startar i januari 2025 och är uppbyggd av en närstudiedag och tre digitala kvällsträffar  med föreläsningar av experter, praktiska uppgifter och kunskapsutbyte.

Vi kör i gång utbildningen fredagen den 17 januari med en frivillig demokratidrink kl.17.00 i SFV-huset G18. Under demokratidrinkarna samlas vi för att lära känna varandra och samtala.


Vi inleder närstudiedagen i Helsingfors lördag 18.1.2025 kl. 9.00 och avslutar cirka 16.45. Under dagen har vi följande innehåll: 

  • ledarskap i organisationen och styrelsearbete tillsammans med Anna Litonius VD för Folkhälsan Välfärd 
  • roller och ansvar i organisationen tillsammans med jurist Martin Löfman  från Stiftelser och fonder 
  • organisationens strategiska ledarskap tillsammans med SFV:s kanslichef Johan Aura 
  • fungerande styrelsearbete och interaktion tillsammans med SFV:s pedagogiska planerare  Amy Jägerskiöld och föreningssakkunniga  Malin Ström.

Därefter följer tre digitala kvällsträffar 28.1, 5.2 och 13.2.2025 kl. 17.30–19.30  med följande teman: 

  • 28.1 God förvaltning i verksamheten med  Martin Löfman från Stiftelser och fonder 
  • 5.2 Ekonomin i ett förbund eller större förening med Christoffer Granholm, från Ernst & Young 
  • 13.2 Framsynsarbete i styrelsen med  Henrika Nordin, verksamhetsledare för Bildningsalliansen 



Efter utbildningen kommer du att kunna:  

  • Navigera med självförtroende i ditt styrelseuppdrag och agera ansvarsfullt.  
  • Främja en smidig interaktion i styrelsen genom din egen insats.  
  • Stärka god förvaltning i organisationens styrelse, vilket ger ökad effektivitet. 
  • Analysera och förstå organisationens ekonomiska dokument. 
  • Utvärdera och anpassa organisationen till förändringar i den miljö där organisationen verkar, för att säkerställa långsiktig framgång.  

Målgrupp: Utbildningen riktar sig till dig som är styrelsemedlem på förbunds- och/eller distriktsnivå eller i en förening med anställd personal.  

JHO kommer från Järjestön hallitusosaaja, som är namnet för den motsvarande finskspråkiga utbildningen. Utbildningskonceptet och materialet är standardiserat och har tagits fram gemensamt av studiecentralerna i Finland. Utbildningen kan ge två studiepoäng. 

När du anmäler dig, skriv i meddelanderutan vilken organisation du representerar och hur många års erfarenhet du har av styrelsearbete.  Anmälan är bindande och deltagaravgiften är 250 euro.  I avgiften ingår lunch och kaffeservering under närstudiedagen.  Meddela även i samband med anmälan eventuella specialdieter eller annat vi behöver beakta. 

Sista anmälningsdagen är 10.1.2025.  

Jag vill anmäla mig till utbildningen

För mer information, kontakta Malin Ström tfn 050 526 2295, malin.strom@sfv.fi eller Amy Jägerskiöld tfn 050 395 5900, amy.jagerskiold@sfv.fi 

För oss är hållbarhet viktigt. När du anmäler dig till en utbildning räknar vi med att du deltar. Får du skäligt förhinder –  avboka i god tid så att någon annan kan delta i stället. På så sätt bär vi ett socialt och ekonomiskt ansvar, och arbetar för ekologisk hållbarhet tillsammans.

Vi vill att alla ska kunna delta på lika villkor. Om du ur tillgänglighetssynvinkel behöver specialarrangemang, skriv det i meddelanderutan när du anmäler dig eller kontakta oss. 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar. 


Plats
SFV huset G18 och nätet
Georgsgatan 18
00120 Helsingfors