90196.jpg

Låt om vardagshjältar vann

07.06.2024 kl. 09:59
SFV-skolnätverken Haru och BRAVO! efterlyste i våras en temasång för tävlingen Snälla hjältar. Låtskrivartävlingens vinnare är utsedd: det blev sången Hjältar av Mindy Svenlin från Vasa.

Låtskrivartävlingen för Snälla hjältar är avgjord och vinnarna har fått sina glädjande besked. Första pris gick till Mindy Svenlins låt Hjältar som juryn beskriver som en positiv och svängig låt med djup:

En kämparlåt som inbjuder till goda gärningar och gemenskap. Den är lätt att lära sig med en välstrukturerad uppbyggnad, medryckande refräng och en melodi som fastnar. Texten har både flyt och budskap och bilderna är beskrivande. Orden är fyndiga och lätta att ta till sig.

Ett syskonsamarbete

Mindy framför låten med sina syskon Max Åström och Ebba Åström som alla tillsammans utgör gruppen The Haralds. Syskonen råkade vara samlade i studion för att spela in nya låtar när BRAVO!-koordinatorn Marina Lindholm från SFV ringde med beskedet.
– Det var jätteroligt! Det hade kommit in många bidrag – och så vann vi. Vi är överraskade och ödmjukt glada. Vi gav varandra en syskonkram och gratulerade varandra direkt.

Vinnarlåten framförs av syskonen Max Åström, Ebba Åström och Mindy Svenlin som tillsammans utgör gruppen The Haralds. Mindy är sångens upphovsperson. Bilder på The Haralds och Mindy: Emilia Kavilo

Mindy säger att hon och syskonen själva tycker mycket om sången och hade tänkt släppa den oberoende av hur det går i tävlingen.

Mindy berättar att hon började skrivprocessen med att fråga sig vad hon själv tyckte om för musik när hon var liten, eftersom sången ska sjungas av barn.

– Jag älskade riviga låtar som man kunde dansa till och där man kunde sjunga med av hjärtans lust. Jag började där, i glädjen över musiken, och hela låtskrivarprocessen blev glädjefull.

Textens budskap är tydlig: alla kan vara hjältar.
– Det är lätt att tänka att man måste göra något storslaget för att vara hjälte, men alla kan sprida glädje var man än är. Jag tror på vardagsglädje, jag tror på det lilla. Det krävs inte mycket för att göra skillnad. Man kan le mot en främling! säger Mindy som exempel.

 

Lyssna på sången här.

Enig jury

Låtskrivartävlingens syfte var att ta fram en temasång för konst- och skrivtävlingen Snälla hjältar för att förstärka kon­ceptet och förmedla vikten av gemenskap, delaktighet och goda värderingar.

Fyra personer ler kring en skinande svart flygel i ett bibliotek

Juryn gjorde förarbetet på distans och samlades sedan på SFV-kansliet i Helsingfors i slutet av maj. Juryn bestod av (fr.v.) musikredatören Pasi Hiihtola som också är känd som 'Sås' i Sås och Kopp, BRAVO!-koordinatorn Marina Lindholm, Haru-koordinatorn Annette Jansson samt Linda Sundberg, som är barnkulturproducent på LillaLuckan.

– Intresset för låtskrivartävlingen och den höga nivån på bidragen överträffade alla våra förväntningar, säger Marina Lindholm som satt i juryn.

En annan av juryns fyra medlemmar var Pasi Hiihtola. Enligt honom var processen lätt: juryn drevs av samma ideer och samma tänkesätt.

– Jag lyssnade efter en sång som var ”hel” från början till slut: en sång med bra intro och med en berättande vers som far iväg med en så att man vill höra vidare. Refrängen ska vara "catchy" och texten ska matcha helheten. Det var intressant att så många hade bemödat sig och att det fanns många låtar som uppfyllde kriterierna, säger Pasi.

Den vinnande temasången kommer att övas in på BRAVO!- och Haru-nätverkens gemensamma kickoff den 12–13 september och sjungas på Snälla hjältar­-galan på svenska dagen den 6 november i år.

Sammanlagt fyra belönas

På andra plats kom sången Ett öppet hjärta av Charlotta Kerbs. En melodisk låt med en fin text som berör och känns genuin. Texten är lätt att relatera till, har djup och symbolik. Den lyfter fram det som är allra viktigast i vår värld idag utan att skriva något på näsan, skrev juryn.

På tredje plats kom Lina Sandviks och Daniel Strangs bidrag Samma sol. Juryns motivering: En rytmiskt varierande och rik låt med vacker text och fin melodi. Den är både poetisk och suggestiv och det finns en tröst i budskapet om att allt kommer att ordna sig.

Ett hedersomnämnande går till Mod av Amanda Henriksson och Lotta Ahlbeck, en sång som enligt juryn har böljande och vacker melodi och ett viktigt budskap som uppmuntrar att våga ta kontakt, säga ifrån och ställa upp för andra.

BRAVO! och Haru-nätverkens skolor får noter och inspelat komp till alla fyra belönade bidrag i höst.

Låtskrivartävlingen Snälla hjältar ordnades våren 2024 och sammanlagt 42 bidrag skickades in till tävlingen.

Hjältar

Text och musik: Mindy Svenlin

Vi har hört om hjältarna
i böcker och på film
som står upp för rättvisan
och alltid hjälper till.

Jag vill också va’ som dom
men jag är inte stark.
Men att se omgivningen
det är min superkraft.

Världen är så hård och kall
om man är ensam
men tillsammans är man stark.

Hej, just du, häng med så får du se
att livet det blir enklare
när just du och jag sprider leenden
och bryr oss om varann,
för en sten är lättare
om man är två som lyfter upp den
och glädjen den är större
när vi delar på den.

Hej just du, häng med så får du se
att vi kan vara hjältar med.

Tänk en värld
där du ber om hjälp
och någon hjälper dig
eller att nån tröstar dig, säger:
det kommer ordna sig.

För världen är så hård och kall
om man är ensam
men tillsammans är man stark.

Hej, just du, häng med så får du se
att livet det blir enklare
när just du och jag sprider leenden
och bryr oss om varann, för
en sten är lättare
om man är två som lyfter upp den
och glädjen den är större
när vi delar på den.

Hej, just du, häng med så får du se
att vi kan vara hjältar med.

Vi förändrar världen steg för steg
med vår vänskapsrevolution.
Vi gör mer än vad vi tror.

Hej, just du, häng med så får du se
att livet det blir enklare
när just du och jag sprider leenden
och bryr oss om varann, för
en sten är lättare
om man är två som lyfter upp den
och glädjen den är större
när vi delar på den.

Hej, just du, häng med så får du se
att vi kan vara hjältar med.