85522.jpg

Jonas Wilén får Kulturpriset

16.03.2023 kl. 07:32
Kulturpriset på 15 000 euro ges till bildkonstnären Jonas Wilén på Åland för hans mångsidiga och dynamiska konstnärliga gärning.

Foto: Jan Karlsson

Tidningen Nya Ålands läsare får regelbundet ta del av ”Veckans Wilén” – detaljfyllda satirteckningar om aktuella händelser av bildkonstnären Jonas Wilén.
– Jag tror jag är född med en lyckosam förmåga att se det absurda i livet och samhället, säger han. 
 
Jonas Wilén kombinerar satirteckning och seriöst måleri – en kombination som varit naturlig för honom. Då han började teckna satir mer regelbundet var han orolig för att inte bli tagen på allvar som bildkonstnär. 
 
– Men jag upplever inte att det blivit så. Satirteckningen kan hålla hög konstnärlig verkshöjd likafullt som en målning kan vara full av satir. Konsthistorien är full av sådana exempel, berättar Wilén. 
 
Jonas Wilén är självlärd, förutom ett år på konstskola i början av 1990-talet. 

– Redan när jag var mycket liten så stod det klart för mig att jag ville bli konstnär. Mina föräldrar tog mig med på en Chagall-utställning på Moderna Museet i Stockholm 1982 och den gjorde mycket stort intryck på mig. 
 
Vad gäller favoritmotiv finns det vissa bildmässiga teman som intresserar Jonas Wilén, men för honom handlar det mera om inre symbolik än om yttre motiv. Hans främsta förebild inom satirtecknandet är Picasso.

– I hans konstnärskap finns allt. 


Prismotivering 
Bildkonstnären Jonas Wilén tilldelas Kulturpriset för en mångsidig och dynamisk konstnärlig gärning. Wilén har utvecklat ett egensinnigt måleri i stämningslägen mellan saga och verklighet, och hans arbeten har visats på ett 50-tal utställningar. Folkkär har Wilén blivit genom sina återkommande satirteckningar, ”Veckans Wilén”, i tidningen Nya Åland – detaljfyllda konstverk som med välavvägd och avväpnande ironi kommenterar aktuella händelser i såväl det självstyrda landskapet som vidare sammanhang. Wilén har gjort monumentalmålningar i offentliga byggnader, utformat ett tiotal åländska frimärken och även illustrerat böcker. Han är också en driven pedagog, som bland annat skapat konst tillsammans med elever i åländska skolor. Genom sina verk står Wilén i ständig dialog med samhälle och omvärld, och bidrar med penseln och skrattspegeln i hand till att främja den nödvändiga diskussionen om gemensamma angelägenheter. 
 
Kort om Jonas Wilén: satirtecknare för Nya Åland sedan 2010, illustrerat för bland annat tidningarna Ny Tid, Expressen, PQR, Café, utformat ett tiotal frimärken för Posten på Åland, utfört illustrationer och bokomslag, gjort den visuella gestaltningen för musikalen Ålandskungen 2022, ledamot i Landskapet Ålands konstnämnd 2009–2017, deltagit i ett sextiotal samlings- och separatutställningar sedan 1989.
 
Kulturpriset ur Signe och Ane Gyllenbergs fond inom SFV, 15 000 euro, instiftades 1965. Det ges enligt statuterna "för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma".


Priset delas ut den 19 april under SFV:s vår- och utdelningsfest i SFV-huset G18 i Helsingfors.