Bild: Pia Pettersson/SFV
Andra pris i tävlingen går till Michael Hancock, från Eckerö, Åland för novellen ”Jerrys tid nu”, och tredje pris tilldelas Barbro Björkfelt från Åbo/Helsingfors för novellen ”Det börjar med en tepåse”.
Hedersomnämnande går till Marie Metso bosatt i Malmö, Sverige och Ida Ståhl i Jakobstad.
För förstapristagaren Louise Agnesdotter har skrivandet varit närvarande hela livet. Till hennes förebilder hör författare som beskriver saker på ett nytt sätt, som till exempel Jonas Gardell och Lena Andersson.
– Det är skillnad på böcker jag tycker om och böcker som är skrivna så som jag själv skulle vilja skriva. På senaste tiden har jag snöat in på John Ajvide Lindqvist. Hans språk är enkelt, han tycks inte göra något speciellt, men samtidigt så fruktansvärt nytt och på pricken, säger Louise Agnesdotter.
Jag skriver stycken, möblerar om dem, tar bort dem, sätter tillbaka dem. Ja, det är rätt kaotiskt.
Var hämtar du inspiration?
– Skrivaridéerna kommer hela tiden från allt jag ser och hör. De allra flesta hinner jag inte förverkliga. Det kan vara en mening någon säger, en knivig situation, något som gör mig arg eller en bild som kommer i huvudet, säger Agnesdotter.
Inspiration gällande själva skrivstunden är inget hon väntar på, och hon har sina bestämda skrivtider.
– Skrivandet handlar mycket om att försöka hitta de rätta formuleringarna, det rätta tonfallet för att få fram den känsla eller scen jag har i huvudet och känner i kroppen. Jag känner in den och provar. Jag skriver stycken, möblerar om dem, tar bort dem, sätter tillbaka dem. Ja, det är rätt kaotiskt, säger hon.
På vilket sätt tror du första pris i tävlingen påverkar ditt framtida skrivande?
– Priset är en viktig bekräftelse på att det faktiskt kan bli något, det där man sitter och svettas över. En tid framöver kommer det nog att hjälpa mig att hålla modet uppe och tro på att det jag skriver kan bli klart, och till och med uppfattas som läsvärt.
Hur känns det att vinna första pris?
– Det är oväntat och ofattbart, och förstås jätteroligt! Tänk att det blev just min text. Även om jag trodde på den, var det på något sätt oväntat att även juryn skulle uppskatta den.
Louise Agnesdotter fick hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen år 2018. Då gällde tävlingen dikter.
Covidåret tydligt tema
I augusti samlades juryn och fattade beslut om årets pristagare.
– Det var exceptionellt många noveller i år och texterna var långa och ambitiösa. Glädjande nog råder det alltså ingen brist på intresse för att skriva skönlitterärt i Svenskfinland, säger Tatjana Brandt, tävlingsjuryns ordförande.
Läsning är på många sätt en förutsättning, själva grunden, för allt skrivande och autofiktionen är inget undantag.
Jurymedlemmarna har letat efter noveller som är både angelägna och har litterär kvalitet. De har inte prioriterat vissa genrer eller letat efter specifika uttryck utan försökt läsa så öppet och förutsättningslöst som möjligt.
– Dock märkte vi att många skribenter inte har läst så mycket litteratur. Överlag fanns det en viss ovana i att tänka texten som just litterär med alla de stilistiska möjligheter som skönlitteraturen öppnar. Läsning är på många sätt en förutsättning, själva grunden, för allt skrivande och autofiktionen är inget undantag. Just den här litterära aspekten, att texten är skönlitterär, har varit viktig då vi valt de vinnande novellerna, säger Brandt.
Ett tydligt tema i årets skörd är covidåret, som har satt sina spår.
– Många noveller tangerar på ett eller annat sätt livet i pandemin. Ett annat starkt och viktigt tema var tillbakablicken på det egna livet. Lejonparten av alla texter föll inom det som brukar kallas autofiktion, men det fanns också fantasy, kriminalnoveller och fabler bland bidragen.
Tävlingsjuryn bestod i år av författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt (ordförande), författaren och översättaren Jonas Ellerström och författaren Karin Erlandsson.
Juryns motiveringar
Första pris, 5 000 euro, tilldelas Louise Agnesdotter, Helsingfors, för novellen ”Öppen planlösning”. Med en blandning av ömhet och lätt desperat humor lyckas denna eleganta novell ringa in en plågsam och oförlöst livssituation. Det mesta förblir osagt när protagonisten försöker ta avsked av sin mor och sin syster i en lyxig och klaustrofobisk villa i Australien.
Andra pris, 3 000 euro, tilldelas Michael Hancock, Eckerö, Åland, för novellen ”Jerrys tid nu”. Tonårsdrömmen om att bli en annan, en coolare och tuffare person, får sällsynt god gestaltning i berättelsen om hur Lillen inför en Magnus Uggla-spelning i folkparken klär upp sig och föreställer sig hur han nästa dag drar till storstan. Att texten slutar i solkig tragik snarast ökar dess energi. (Foto: Marcus Boman)
Tredje pris, 2 000 euro, tilldelas Barbro Björkfelt, Åbo/Helsingfors för novellen ”Det börjar med en tepåse”. Med humor och psykologiskt bett skildras en kvinna på glid. Författaren behärskar feel good-genren och skapar ett relationsdrama med pregnanta detaljer och minnesvärda scener. Dispositionen är välavvägd och författaren har såväl upptrappningen som upplösningen i trygga händer.
Hedersomnämnande får Marie Metso, bosatt i Malmö, Sverige, för novellen ”Lenare än silke”. Med utpräglad stilkänsla och sinne för ordens och ljudens egenliv berättar novellen om en liten flicka som befinner sig mellan ett gammalt och ett nytt språk, och om hur hennes otyglade fantasi både hjälper och nästan stjälper hennes försök att förstå och hitta sin plats i storasysterns och föräldrarnas förbryllande värld. (Foto: Philip Olofsson)
Hedersomnämnande får Ida Ståhl, Jakobstad, för novellen ”Real Life”. Från första meningen placerar författaren läsaren i händelsernas centrum. Den välberättade novellen ger en realistisk skildring av ett klassamhälle med utbredd arbetslöshet där alla karaktärer med små medel blir stora personligheter. Författaren skildrar skickligt motpoler som hopp och hopplöshet, rik och fattig samt passivitet och aktivitet.
Direktsänd prisutdelning
Prisutdelningen är den 8 september kl. 17 i SFV-huset G18 i Helsingfors med endast inbjuda gäster på grund av pandemiläget. Festen direktsänds på SFV:s webbplats www.sfv.fi och på Facebook. I programmet medverkar förutom vinnarna, även SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd, folksångerskan Désirée Saarela, skådespelarna Henrika Andersson och Niklas Häggblom samt journalisten och författaren Matilda Gyllenberg. Programmet leds av visartisten, publicisten Henrik Huldén.
Om tävlingen
SFV:s årligen återkommande skrivtävling för över 30-åringar, Solveig von Schoultz-tävlingen, arrangerades under tiden 15.1–15.4.2021 och gällde denna gång noveller. Syftet är att främja intresset för skönlitterärt skrivande. Ett första pris om 5000 euro, ett andra pris om 3000 euro och ett tredje pris om 2000 euro samt två hedersomnämnanden delas ut. Förstapristagaren erbjuds även en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige. Därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar också delta i ett skrivseminarium.