Bild: Clara Lehenberg fick pris i tävlingen Snälla hjältar för sin akvarellmålning. Clara går i årskurs 1 i Kirjala skola i Pargas.
– För mig är alla elever som deltog i tävlingen snälla hjältar. De har vågat skriva ärligt och öppet, ibland om saker som kan vara ömtåliga och känsliga. Jag beundrar dem!, säger jurymedlemmen och författaren Maria Turtschaninoff om tävlingsdeltagarna.
Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar arrangerades för första gången hösten 2020 och gällde årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen.
Elever i årskurs 1–2 ritade eller målade ett bidrag, medan elever i årskurs 3–9 skrev ett textbidrag, inspirerade av en berättelse ur en Muminbok.
Syftet med tävlingen är att stärka barns och ungas intresse för läsning, och öka förståelsen för diversitet, altruism och gemensamt ansvar. Tävlingens ledord är empati.
– Responsen från skolorna har varit positiv och många önskar att tävlingen blir ett årligt återkommande evenemang. Många lärare har utöver tävlingen behandlat temat i klass och uppskattar att tävlingen även riktat sig till de lägre klasserna inom den grundläggande utbildningen, säger Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV och den som hållit i trådarna för de praktiska arrangemangen.
Teckningen av Rauha Talvitie fick pris i tävlingen Snälla hjältar. Rauha går i årskurs 2 i Åshöjdens skola i Helsingfors.
De premierade i tävlingen Snälla hjältar
Årskurs 1: Clara Lehenberg från Kirjala skola i Pargas, Erin Tanska från Botby skola i Helsingfors och Aron Viljanen från Kyrkfjärdens skola i Ingå. Ett hedersomnämnande går till Julia Häggblom från Korsholms skola i Korsholm.
Årskurs 2: Isac Langhed från Sundom skola i Vasa, Sophia Rung från Södra Paipis skola i Sibbo och Rauha Talvitie från Åshöjdens skola i Helsingfors. Donna Ruokonen från Hindhår skola i Borgå tilldelas ett hedersomnämnande.
Årskurs 3: Wilma Forsström från Västankvarns skola i Ingå, Meya Gädda från Kungsgårdsskolan i Esbo och Lenni Lähdesalo från Borgby skola i Sibbo. Ett hedersomnämnande går till Meri Sund från Hoplaxskolan (Haga-enheten) i Helsingfors.
Årskurs 4: Anastasia Ciocoiu från Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors, Freja Henriksson från Åshöjdens grundskola i Helsingfors och Alexandra Lesch från Kyrkfjärdens skola i Ingå. Tommy Kåhre från Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors tilldelas ett hedersomnämnande.
Årskurs 5: Mira Lill från Språkbadsskolan i Jakobstad, Linus Rosenqvist från Korsnäs kby skola i Korsnäs och Johannes Stolpe från Solf skola i Korsholm. Ett hedersomnämnande får Rebecka Mellgren från Hoplaxskolan (Haga-enheten) i Helsingfors.
Årskurs 6: Sebastian Granlund från Skärgårdshavets skola i Pargas, Emma Kalmi från Svartå skola i Raseborg och Theo Zilliacus från Åshöjdens grundskola i Helsingfors. Iia Häggman från Norra Korsholms skola i Korsholm får ett hedersomnämnande.
Årskurs 7: Arla Eriksson från Sarlinska skolan i Pargas, Rasmus Lund från Lovisavikens skola i Lovisa och Eskil Strand från Kökar grundskola på Kökar. Ett hedersomnämnande går till Emil Klemets från Sursik skola i Pedersöre.
Årskurs 8: Ida Gustafsson från S:t Olofsskolan i Åbo, Tillie Lax från Vasa övningsskola i Vasa och Wilhelm Nykung från Sursik skola i Pedersöre. Hilma Hahtonen från Svenska privatskolan i Uleåborg tilldelas ett hedersomnämnande.
Årskurs 9: Ellen Hellberg från Karis svenska högstadium i Karis, Ella Liljeqvist från Zachariasskolan i Nykarleby och Malva Sjöblom från Karis svenska högstadium i Karis. Ett hedersomnämnande går till Lotta Fagerlund från Skärgårdshavets skola i Pargas.
Isac Langhed fick pris för sin kritteckning i tävlingen Snälla hjältar. Isac går i årskurs 2 i Sundom skola i Vasa.
Pris i tävlingen
På grund av coronasituationen finns det inte förutsättningar att genomföra en kulturdag i Helsingfors för de premierade, så som det var tänkt från början. I stället får vinnarna ett eget exemplar av publikationen ”Snälla hjältar”, som utkommer i november. Den innehåller förutom de premierade bidragen även intervjuer med bland annat skådespelaren Christoffer Strandberg och författaren Maria Turtschaninoff, som är två av frontfigurerna för tävlingen. Boken skickas även kostnadsfritt till alla skolor som deltagit.
De premierade får dessutom ett bok- och produktpaket, ett diplom med personlig feedback, samt en distansträff med Maria Turtschaninoff och Christoffer Strandberg.
Juryernas sammansättning och arbete
Den första gallringen av de insända textbidragen gjordes av lärare från Svenska modersmålslärarföreningen. En jury bestående av författaren Maria Turtschaninoff samt Niklas Wahlström och Camilla Nordblad från SFV utsåg vinnarna.
Samtliga tecknade eller målade bidrag bedömdes av barnboksillustratören Jenny Lucander och Camilla Nordblad från SFV.
Tävlingen arrangerades av SFV i samarbete med Moomin Characters, Förlaget M och Svenska modersmålslärarföreningen i anslutning till Barn- och ungdomsstiftelsens kampanj Read Hour.
PRESSMEDDELANDE, Helsingfors den 1 oktober 2020