69189.jpg

Gymnasieeleverna Vilma Hurttia och Helmi Halonen skrev de bästa uppsatserna i svenska

- Det är motiverande att vinna första pris i uppsatstävlingen, säger Helmi Halonen som kommer att skriva svenska i studentskrivningarna i höst.

Bild: Helmi Halonen. Vilma Hurttia kunde inte närvara på prisutdelningen i Helsingfors 21.5.

SFV arrangerar tillsammans med föreningen Svensklärarna i Finland rf uppsatstävlingar i svenska för finskspråkiga gymnasieelver på årskurs två. Prissummorna är 300 euro (I-pris), 150 euro (II-pris) och 80 euro (III-pris). 

Tävlingen gällde två kategorier:

  • Lång lärokurs i svenska (20 bidrag inkom)
  • Medellång lärokurs i svenska (46 bidrag inkom)

Under prisutdelningen på SFV:s kansli i Helsingfors tisdagen den 21 maj kl. 12 fick vinnaren i kategorin Medellång lärokurs, Helmi Halonen, ta emot sitt pris. De övriga pristagarna är:

Kategori Lång lärokurs i svenska:

I-pris Vilma Hurttia, Schildtin lukio, Jyväskylä

Första pris får Vilma Hurttia för sin uppsats ”Jag - en minimalist?”. Vilma resonerar med sund logik kring för- och nackdelarna med att avstå från materiella ting och kommer till slutsatsen att hennes liv antagligen skulle förändras till det bättre om hon levde sex månader som en minimalist. Vilmas svenska blir till en njutbar läsning, där hon i väl strukturerade stycken ger exempel på hur hon själv kunde bidra till en bättre värld. Materiella ting gör oss inte lyckligare, det finns andra värderingar i livet.  ”Klimatförändringen väntar inte på oss – så sluta köpa!" avslutar Vilma sin beaktansvärda text om de viktiga stegen till vårt eget och vår planets välbefinnande.

II-pris Julia Larsson, Mikkelin lukio, S:t Michel

Andra pris går till Julia Larsson för hennes beskrivning av ett foto som får hennes känslor i svall.  ”Glädje” döper Julia fotot till, och läsaren förstår snart varför. Julia börjar med att föra läsaren till ett dystert tomrum, där allting just då känns hopplöst och meningslöst. Plötsligt förändras dock allt, då hon ser fotot på världens sötaste hundvalp, som styr rakt in i hennes hjärta och fyller henne med ömhet och glädje. Julia har på ett beundransvärt vis beskrivit övergången från moll till dur, och visar oss att det finns en ljusglimt i tunneln trots allt.

III-pris Miisa Gustafsson, Tapiolan lukio, Esbo

Tredje pris får Miisa Gustafsson för sin empatiska och väl skrivna presentation av ett välgörenhetsprojekt som hennes skolas elevkår tänker ordna. Miisa beskriver med inlevelse sina planer på att grunda ett sydafrikanskt café, där intäkterna skulle doneras till ett sydafrikanskt fadderbarn. Miisas text är en omtänksam skildring över hur man med små, men väl genomtänkta medel, kan sprida kännedom om Sydafrika och landets kultur. Om alla tänkte som Miisa, skulle vi säkert komma en lite bit längre fram på vägen.


Kategori Medellång lärokurs i svenska:

I-pris Helmi Halonen, Mikkelin lukio, S:t Michel

Första pris får Helmi Halonen för sin gripande uppsats om ensamhet och livet, men också om vänskap över kulturgränser. ”Äkta vänskap och samarbete” vill Helmi kalla fotot, som beskriver en cirkel av sammanflätade händer på en grön gräsmatta. Hon tolkar på en klar och tydlig svenska sina upplevelser när hon ser detta foto, vilket hon tycker att påminner om hennes eget liv. Mellan raderna kan läsaren skönja Helmis svårigheter att som ung börja sitt liv på nytt i en helt främmande miljö. Inget kommer gratis i livet, men så småningom och med sina goda vänners stöd, hittar Helmi sin plats och förstår vad äkta vänskap betyder. Likt cirkeln på fotot hon ser, knyter sig hennes eget liv samman i en fläta av vänskap, ansvar och tolerans.

II-pris, Samuel Klaver, Ressun lukio, Helsingfors

Andra pris får Samuel Klaver för sin målande skildring över hans och bästa kompisens cykeläventyr på Gotland. På en utmärkt svenska förmedlar Samuel intryck och stämningar, som för läsaren på en tur längs med Visbys gator, parker och vackra omgivningar. Upplevelserna är många och Samuel fångar ögonblickets skönhet med iakttagarens sanna precision. Samuel fyller ut sin text med beskrivande attribut och berikar sitt språk med skiftande formuleringar och ord. Gotland lockar till besök - kanske blir Samuel en resejournalist en dag?

III-pris Anni Kesäniemi, Someron lukio, Somero

Tredje pris går till Anni Kesäniemi för uppsatsen ”Det mjuka i livet”, en känslomässig beskrivning av ett foto på en sovande liten valp. Anni analyserar klart och uppriktigt sitt eget jag och stigen som för henne dit hon är på väg. Allt mer upptar skolan, arbetet och de yttre förväntningarna både hennes och många andra människors liv. Plikten kallar och alla stressar, även om man vet att det är nyttigt att slå på bromsarna ett tag och varva ner. Liksom den sovande valpen på fotot, borde man unna sig tid att vila och umgås – något som Anni varmt rekommenderar sig själv och läsaren. Ett råd vi gärna borde följa här och nu.