Cirkelrundturen: Litteraturcirkel i Åbo

03.09.2012 kl. 13:10
Ett gäng väninnor vill ha en speciell orsak att träffas och låter det gemensamma intresset för litteratur styra. Lena Långbacka har varit cirkelledare för gänget i över tjugo år och hennes tips är att ”börja bara – det är enkelt och roligt”.

Varför och hur har er cirkel startat?

Vi är ett gäng väninnor som tycker om böcker och vill ha en speciell orsak att träffas. Vi läser böcker och diskuterar dem. Ibland har vi haft gästande experter, ibland ser vi på en film eller en teaterpjäs som utgår från den litteratur vi läst. Vi analyserar litteraturen utgående från våra egna kompetensområden. Ibland använder vi webben för att ta reda på mera om författaren och verket. Jag har varit cirkelledare sen vi registrerade oss som studiecirkel. Hur många år sen det är minns jag inte, men vi har hållit på närmare 20 år (också före vi registrerade oss vid SSC).

Har ni alltid varit samma grupp?

Sammansättningen har till en del varierat under åren. En del har slutat, andra har kommit i stället, någon har haft paus. Flera har flyttat från regionen och vi håller kontakt på distans, ibland har en av gruppmedlemmarna deltagit i våra träffar per telefon. Vi har också en diskussionsgrupp på Facebook. Vi försöker med jämna mellanrum rekrytera nya medlemmar, men flera av dem har slutat efter en ganska kort tid. Kanske vi känner varandra för bra för att det ska kännas bra i gruppen.

Vilken sorts litteratur läser ni?

Vi försöker variera så mycket som möjligt. Mest är det skönlitteratur, men vi har också läst en del som är mera mot faktahållet och några debattböcker. I början läste vi rätt mycket ”kvinnolitteratur”, men nu är det nog väldigt blandat. Vi turas om att välja böcker och diskuterar oss fram till vad vi gemensamt tycker att verkar intressant.

Vad är det som får er att fortsätta med cirkeln?

På det här sättet läser man många böcker som man inte annars skulle läsa. Man får tips av varandra och dessutom höra vad andra tycker. Dessutom är det viktig social samvaro och ett sätt att hålla kontakt med varandra.

Och vad driver dig att fortsätta som cirkelledare?

Ibland har det varit svårt att lyckas samla gruppen och då kan det kännas lite tungt. Att vara cirkelledare är mest av teknisk natur, vi delar nog på ”ansvaret”. Jag vill att cirkeln ska fortsätta fungera, och administrationen är nog inte betungande, även om jag gärna skulle göra det elektroniskt.

Tips till andra cirkelledare?

Börja bara – det är enkelt och roligt. Man ska inte ha för höga ambitioner utan göra det enkelt. Det är ett bra sätt att träffas kring ett tema som kan vara nästan vad som helst.

Cirkelfakta

Namn: Litteratur
Cirkelledare: Lena Långbacka
Förening: -
Första mötet: 7.5.2012
Antal timmar: cirkeln pågår fortfarande
Bilden: från studiecirkelns senaste träff, som var en kulturvandring i Åbo med Magnus Sundman som guide. Fr.v. Gunilla Granberg, Karin Fabritius, Lena Marander-Eklund, Lena Långbacka och Camilla Lindström.