Fem frågor till Cajsa Tengblad

14.05.2013 kl. 12:29
Cajsa Tengblad är friskvårdspedagog, författare, föreläsare och diplomerad coach med en passion att förebygga ohälsa. På ett personligt och vardagsnära sätt delar hon med sig av erfarenheter och fakta kring självbild, självkänsla, stress och stresshantering. Cajsa Tengblad höll föreläsningen ”Att förebygga stress – att hitta och hålla balansen” i Helsingfors den 5 februari.

Vad stressar dig?

Obalansen mellan krav och resurser, aktivitet och vila, stillhet och socialt liv. Känslan av otillräcklighet när jag vill mer än vad jag hinner med. ”Perfekta” och ”lyckade” människor i media som visar upp en retuscherad, orealistisk bild av verkligheten.

Vad skapar balans för dig, i ditt liv?

När jag hittar min personliga balans mellan krav och resurser, aktivitet och vila, stillhet och socialt liv. När jag inte jämför mig med andra. När jag finner vilan i mitt egenvärde. När jag efter en hektisk dag avsätter tid för sådant som ger mig energi. När jag ber någon om hjälp. När jag ser misslyckanden som något att dra lärdom av istället för en katastrof.

Om man har någon i sin närhet, en vän/familjemedlem/kollega som har stressymptom, vad kan man göra för att stötta och hjälpa?

Det är viktigt att vara sig själv, visa att man ser, bryr sig och tar symptomen på allvar. Ge personen kärlek och bekräftelse som inte enbart baseras på prestation, utan på egenvärde. Hjälpa personen att söka hjälp.

De Ungas Akademi träffar mycket elever i högstadiet i sin gruppverksamhet, de är trötta och stressade på grund av hobbyn, prov och sömnsvårigheter. Hur kan vi hjälpa unga med stress då de inte har så mycket makt över sina liv ännu?

Vi som vuxna måste framför allt gå före och visa vägen. Ungdomar gör som vi gör och inte som vi säger. Hjälpa dem att prioritera, säga nej och hitta sina egna gränser. Hjälpa dem att sätta realistiska mål och visa på vikten av delmål på vägen dit. Vi ska inte överföra våra drömmar och ambitioner på våra unga, utan hjälpa dem att välja den väg de själva vill gå (autonomi), utifrån deras egna förutsättningar.

Du vet att du har en intensiv arbetsperiod på kommande, hur förbereder du dig så att du kan undvika att bli stressad och obalanserad?

Jag ber om hjälp, jag börjar planera resor och föreläsningar i god tid, jag tänker goda, snälla tankar om mig själv och lägger en lugnare period i anslutning till den intensiva. Jag är också noga med att hålla på mina rutiner när det gäller mat, motion, sömn och vila. Jag försöker leva i nuet och inte gräma mig över sådant som varit eller oroa mig för det som ligger framför. Det enda vi har är ju egentligen här och nu. Jag försöker att odla tacksamhet istället för missnöje i livets åker. Njut av livet!