Gallup: Kaffepauser

14.05.2013 kl. 14:05
Värdefullt informationsutbyte eller slöseri med personalens tid. Skön avkoppling eller störande avbrott. Pannståndet kaffeblask eller avancerade kaffemaskiner. Hur tänker organisationerna kring det här?

Frågor

1. Berätta om era kaffepauser.

2. Använder ni kaffepauserna till något?

3. Vad bjuder ni på?

Barnavårdsföreningen i FinlandPia Sundell, foto: BVIF
Pia Sundell, verksamhetsledare

1. Kaffepauserna är jätteviktiga, inte bara för att alla har rätt till paus utan också för att vi pratar inofficiella saker och kommer samman. De är jätteviktiga för klimatet. Vi strävar efter att det finns ett personalrum på alla enheter där personalen kan dra andan och dricka kaffe. Här på administrationen dricker alla som är på plats morgonkaffe ungefär kl. 9 och flera gånger i veckan eftermiddagskaffe ungefär kl.14.

2. Vi utnyttjar kaffepauserna till att höja stämningen. Det är viktigt att ha tid och möjlighet att diskutera privata saker, vi brukar inte prata så mycket jobb under kaffepauserna. Vårt kafferum ligger ganska centralt, så kaffepauserna är också ett sätt att se andra som rör sig i huset.

3. Vi bjuder på kaffe, te, mjölk och socker. Ibland hämtar folk med sig något, till exempel från resor brukar många hämta med sig något smått och gott. Vi har nog inte funderat hemskt mycket kring vad för kaffe vi dricker utan vi beställer stora mängder på en gång.

Finlands Svenska Idrott
Michael Oksanen, foto: FSIMichael Oksanen, generalsekreterare

1. En märklig grej är att trots att vi bytt kansliutrymme, personal, organisationsstruktur och sätt att jobba så har kafferutinerna hållits kvar. Morgonkaffet är niotiden och efter lunchtid har vi kaffe kl. 13. Alla sätter sig runt vårt stora bord och släpper jobbet för en stund. Längden på kaffepausen beror på hur mycket vi har att tala om.

2. Kaffepauserna är nog rådplägningsstunder, men vi fattar inga beslut eller så, det får inte vara så att man upplever att man missar något om man inte kan komma på kaffe. Vi ställer frågor kring praktiska grejer, berättar vad som är på gång och diskuterar vad det står i tidningen, för posten brukar komma mitt på dagen.

3. Det är varierande. Vi brukar försöka ha frukt och bröd tillgängligt på kansliet. Mitt på dagen är det också ofta någon som bjuder på något gott. Gällande kaffet så är vi lite oense, en del vill ha rejäl handels kaffe medan andra tycker det är för mörkrostat. Vi har provat på olika, men det flesta är vana med det vanliga finländska kaffet och vill ha det.

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl

Lisbeth Hemgård, foto: FDUVLisbeth Hemgård, verksamhetsledare

1. På vårt Helsingforskontor har vi gemensamma kaffepauser på måndag kl.10 och torsdag kl.14. Vad jag förstått har det inte varit sådan succé, folk glömmer tidpunkten och många har möten eller är kanske inte på kontoret. De flesta tar en kaffe när de kommer på jobb och en på eftermiddagen när det passar.  Folk samlas i köket för en paus när de hör att någon annan är där. På vårt kontor i Vasa har de mer bestämda rutiner och dricker kaffe varje morgon och kl.14 och alla som är på plats deltar.

2. Mitt intryck är att man på kaffepauserna pratar privata saker men också jobb. Ofta diskuterar man aktuella händelser, vi har dagstidningar i vårt kafferum så det blir lätt diskussion om något som står i tidningen. Ibland kan det gå verkligen livligt till, diskussionerna vill inte ta slut. Förr då vi var färre och vårt kontor var på Tölögatan hade vi ganska långa kaffepauser, men då tog vi också beslut i frågor som berörde arbetet. På FDUV har vi alltid hållit på finlandssvenska traditioner, vi firar Luciadagen, Runebergsdagen med tårtor, Valborg med mjöd och struvor osv. Det tror jag är väldigt uppskattat.

3. I Helsingfors har vi vanligt kaffe, men också en kaffemaskin med ekologiskt/rättvisemärkt kaffe. I Vasa har vi vanligt kaffe. Förbundet bjuder ibland på något, såsom Runebergstårtor eller fastlagsbullar. Men det är också rätt så vanligt att någon bjuder på något hembakat, det kan vara en födelsedag men också bara om någon fått inspiration och bakat något intressant.