Unikt samarbete över språkgränser

14.05.2013 kl. 14:23
Matskolan-Ruokakoulu-projektets målsättning är att utveckla ett nytt verktyg för den finländska matfostran. Barn som ges möjlighet att lära känna den inhemska matkedjan och vår matkultur kommer även att uppskatta maten som upplevelse. Det unika med projektet är att verksamheten är genuint tvåspråkig.

– Matskolan-Ruokakoulus verksamhetsmodell förenar på ett nytt sätt den svensk- och finskspråkiga matfostran. Genom verksamheten byggs en ny samarbetsgrund mellan medverkande organisationer över språk- och kulturgränser. Ledordet är matglädje bland barn, inleder projektledare Bettina Lindfors.

Lindfors har en mångsidig erfarenhet av kommunikation och projektledarskap inom finländska och nordiska matfrågor.

Under år 2013 genomförs Matskolan-Ruokakoulu i samarbete mellan Finlands 4H, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan samt Mjölk och Hälsa rf. Representanter för måltidspedagogik för barn (SAPERE) och för Hem och Skola rf deltar som sakkunniga i styrgruppen. Matskolorna förverkligas av de lokala 4H-föreningarna.

– Matskolan är ursprungligen ett danskt koncept som testades i finlandsvenska regioner under 2012 och erfarenheterna var väldigt positiva. Tack vare finansiering av Kvalitetskedjan vid jord- och skogsbruksministeriet, har vi i år möjlighet att vidareutveckla modellen för finländska förhållanden. Härmed breddas verksamheten till att omfatta hela landet, säger Lindfors.

– I år arrangerar vi totalt 33 matskolor, varav 14 svenskspråkiga och 19 finsk-språkiga. Matskolorna ordnas för 8–12-åriga barn under sommar- och höstloven. Varje matskola rymmer 12–20 barn och engagerar 3–5 handledare. Matskolan omfattar fyra lägerdagar och på programmet finns matlagning i smågrupper, diskussion om matens väg och näringslära samt lek och motion. Vi använder lokala råvaror, besöker en bondgård och avrundar med en familjemiddag, sammanfattar Lindfors verksamhetsmodellen.

Lokalt och nationellt samarbete

– Tiden är mogen för tvåspråkigt samarbete kring barn och mat mellan aktörer inom matkedjan och tredje sektorn. Vi värdesätter stort och stöder ett lokalt fungerande samarbete vid planering, genomförande och utvärdering av matskolorna. 4H-föreningar koordinerar det lokala samarbetet som omfattar exempelvis producentföreningen, föräldraföreningar, Folkhälsans förening och kommunen. Matskolan kan fungera som inspirationsspruta för fler lokala samarbeten, betonar Lindfors.

Samarbetets mål är att öka lokalt, regionalt och nationellt nätverkande bland barn, föräldrar, föreningar och organisationer med matfostran som gemensam nämnare. Samarbetsorganisationerna bidrar med bland annat arbetsinsats i styrgruppen, kontakt till den egna medlemskåren, material för barnen samt hjälp vid kommunikation. Engagemanget är stort och positivt i alla led.

– De finsk- och svenskspråkiga matskolorna ordas skilt för sig men vi prövar en form av mentorskap mellan 4H-föreningarnas verksamhetsledare över språkgränserna. Det innebär coaching i att leda en matskola genom dess arbetsprocesser. Jag vill gärna lyfta upp samarbetet mellan verksamhetsledarna i Närpes 4H (mentor) och Isojoki-Karijoen 4H (adept). Ett annat exempel är Tuusula 4H och Helsingfors 4H i södra Finland. Här planeras redan samarbete utanför matskolan, poängterar Lindfors.

Tvåspråkiga matskolor 2014

– Vårt mål för år 2014 är att ordna 3–5 tvåspråkiga matskolor samt öka det totala antalet matskolor med hälften. I år når vi ca 700 barn, 1 500 föräldrar, 120 frivilliga hjälpledare och 70 matproducenter. Genom samarbetsorganisationernas kommunikation når budskapet om matskolan ca 250 000 människor, sammanfattar Lindfors.

 

Fakta

Information om Matskolan-Ruokakoulu samt anmälan hittas på www.matskolan.fi och www.ruokakoulu.fi.