Kolumn: Doften av nygräddat

14.05.2013 kl. 14:48
Då jag tänker på mat, tänker jag ofta på min farmor. Hon var hemma då jag var barn och hennes kök blev en naturlig samlingsplats. Köket doftade av nybakat bröd, av jordgubbssaft eller blåbärspaj.

Hon bakade ofta brödet vi åt, serverade oss nyplockade blåbär med mjölk och varm svartvinbärssaft då man var sjuk. Mjölet maldes i en närliggande kvarn, bär och svamp togs tillvara och på hösten var det skördefest då hela familjen samlades på potatisåkern. Det jag ändå minns bäst var att hon aldrig var stressad i köket. Hon lät oss vara med och knäcka ägg, knåda deg och det bästa var förstås att få provsmaka smeten. Maten utgjordes av det som fanns att tillgå: nypotatis på sommaren, rotsaker från eget land, bär och svamp på hösten och tomater direkt från växthuset.

Ibland då jag stressad och hungrig rusar till butiken, väljer ingredienser enligt något av de 5–8 recept den finländska familjen i medeltal varierar sin matvardag med, och harmar mig över att det inte går snabbare att få allting klart, brukar bilden av min farmors varma leende och mjöliga händer dyka upp. Varför stressar jag egentligen?

Idag betalar vi mindre för maten än någonsin tidigare då man tittar till vår totalkonsumtion. Dryga 10 procent av våra inkomster går till mat. Samtidigt slänger vi ungefär 100 kilo mat per person per år enligt Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi. Hushållen står för 40 procent av den bortkastade maten. Du och jag slänger pengar direkt i komposten och klagar samtidigt över att maten blivit så dyr. En ekvation som inte riktigt håller ihop.

Är matlagningen verkligen ett stressmoment eller är det vi som prioriterat bort den? Jag tycker det är dags att börja njuta av maten och matlagningen igen. Av färska, rena råvaror, kanske direkt från producenten. Av matlagning där man inte samtidigt talar i telefon, tittar på tv eller läser en bok. Av matlagning där du känner på råvaran och låter dofterna bli din aptitretare. Av en måltid där man prioriterar att äta och verkligen smaka på maten, kanske dukar lite extra vackert också i vardagen. Och njuter av att äta och umgås. Känn efter hur gott det är med rejält god, hemlagad mat i lugn och ro.

Det finns ett indiskt ordspråk som säger ”Närma dig köket och kärleken med djärvhet”. Var modiga med att återta köket. Samla familjen och planera er matvardag. Bjud in vänner och kocka tillsammans för hela veckan. Inspireras av våra säsongsvaror. Besök en lokal producent och låt dig inspireras av utbudet. God mat med god smak av rena råvaror är ett sätt att visa kärlek och omsorg i vardagen. Precis som min farmor gjorde för mig. Och vem mår inte bättre, i familjen eller på jobbet, av att få mötas av doften av ett nygräddat bröd?

 

--

Skribenten jobbar som utvecklingschef på Marthaförbundet. Nu också projektledare för kampanjen Marthas matkorg – matglädje för varje säsong. Gillar kultur i alla former, medmänsklighet och matlagning. Försöker leva enligt devisen ”Minns gårdagen, dröm om morgondagen, men lev idag”.