Min matresa

14.05.2013 kl. 14:55
De flesta av oss tycker att mat är ett viktigt ämne idag, men en del blir frustrerade för att de inte vet vilka råd de ska följa – för de är många! Och det som är rätt för den ena behöver inte vara rätt för den andra.

Jag började egentligen fundera på mina matvanor först för några år sedan då jag mådde riktigt dåligt. Jag hade migränanfall, eksem, acne och håravfall med mera. Mitt matsmältningssystem fungerade inte som det skulle och läkarna hittade inga fel, utan sa att jag får lära mig leva med min ”irriterade tarm”. Det kunde jag inte acceptera, så jag bestämde mig för att ta itu med mina problem och börja med maten, men visste inte vilka kostråd jag skulle följa.

Jag började föra dagbok över allt jag åt, hur min mage fungerade och hur mitt humör svängde och efter två månader var det ganska tydligt. Pasta och bröd gjorde mig slö och orkeslös och inte heller var socker särskilt bra för mig, men värst blev det om jag kombinerade de båda. Då kom migränen som ett brev på posten. Om jag var stressad klarade jag inte ens av små mängder spannmål och socker. Något annat spännande jag upptäckte var att jag inte klarade av pastöriserad mjölk.

Morotsliv föds

I min resa mot bättre matvanor kom jag snart i kontakt med raw food. Raw food innebär att man inte hettar upp maten över 40 grader för att på så sätt behålla matens näringsämnen. I den naturliga och miljövänliga raw food-maten lever ännu de enzymer som är nödvändiga för bland annat människans matsmältning.

Jag valde efter en tids experimenterande med raw food att testa att äta hundra procent raw food i en månads tid för att se hur det skulle påverka mitt mående. För att jag säkert skulle hålla mig i skinnet och inte fuska, bestämde jag mig för att starta en blogg där jag skulle föra dagbok över vad jag åt den månaden och hur jag upplevde det. Det var där och då, i december 2010, som Morotsliv föddes.

Och resultatet var fantastiskt. Raw fooden gjorde att jag började må otroligt mycket bättre och hade mer energi och bättre humör och idag består min totala kost av cirka 70-100 procent raw food.

Basen inom raw food utgörs av grönsaker, rotsaker och frukt och man slutar äta en del belastande födoämnen. Vete är till exempel så ihopklibbande så att det kan användas som tapetklister och många har säkert limmat ihop pepparkakshus med hjälp av smält socker. Tänk vad de kan ställa till med i din mage och tarm. Inom raw food byter man ut vete mot örten bovete, nötter eller frön och sockret ersätts av frukt eller honung. Bröd, pasta, potatis och ris lämnar plats åt groddar och skott medan smöret ersätts av kallpressade oljor.

Ekologisk och hållbart

När du tillagar raw food så är det bra att välja ekologiska råvaror, eftersom de innehåller mer näring och mindre gifter. I den ekologiska odlingen används mineraler istället för gifter och råvarorna får mogna i sin egen takt, vilket också ger ett större innehåll av vitaminer och mineraler.

Inom raw food blötlägger man ofta frön, bönor och nötter innan man äter dem. Det är för att de ska bli mera lättsmälta och näringsrika. Man kan även låta fröna börja växa efter blötläggningen och bli groddar eller skott. Groddarna är riktiga små energibomber som är fulla med vitaminer och mineraler och som kroppen mår fantastiskt bra av. Att grodda hemma på fönsterbrädet är både roligt, enkelt och billigt. Genom att fermentera grönsaker och göra surkål eller syrade morötter får vi i oss en massa nyttiga mjölksyrebakterier och vår mage mår bättre och vi håller oss friskare.

Raw food blir studiecirkel

Det senaste året har jag hållit flera kurser i raw food runt om i Österbotten. På en av mina kurser kom det ett önskemål om någon form av fortsättning, så vi beslöt oss för att skapa en studiecirkel kring raw food. Sedan hösten 2012 har vi träffats ungefär en kväll i månaden och samtalat kring olika teman som tangerar raw food på ett eller annat sätt.

Vi har hittills träffats på Vasa stadsbiblioteks cafeteria. Kvällarna kan se väldigt olika ut. Några berättar kanske om en bok de läst, andra delger bitar från någon spännande kurs de varit på. Ibland har vi ett tema som någon i gruppen vet väldigt mycket om och så får de berätta om just det temat för de andra.

Utöver dessa träffar har vi även haft ett par ”knytkalas” då vi lagat raw food tillsammans. Före julen hade vi en raw godiskväll hemma hos mig. Då hade alla med sina recept och ingredienser och sen lagade vi en massa godsaker tillsammans och i februari hade vi en motsvarande kväll med salta raw snacks. I sommar vore det kul att göra en studieresa tillsammans, och flera i gruppen ser också fram emot att delta i Raw Life Festivalen som ordnas i Ängsbacka i Sverige varje sommar.

Det är otroligt givande för oss alla, då vi i vår studiecirkel har allt från nyfikna nybörjare till erfarna fantaster. Det blir en otroligt fin dynamik i ett sådant gäng. Nybörjarna kommer med nya idéer och de erfarna ger goda och väl beprövade tips och råd.

Morotslivet växer

Så småningom började jag skriva om andra saker än bara raw food på min blogg. Jag samlar nu information om mat, hudvård, hushåll och miljö samt delar med mig av tips och idéer med mina bloggläsare. Dels ger det glöd i min egen process och dels är det otroligt roligt att få inspirera andra.

 

 

Fakta: Så här groddar du enkelt hemma

Man kan grodda mängder av frön och baljväxter, men mina favoriter är alfalfafrön, mungbönor och gröna linser.Groddar, foto: Cecilia Nordman, Morotsliv

Gör så här:

  • Skölj 1 dl frön, bönor eller linser och blötlägg med rikligt vatten i en glasburk och ställ i ett mörkt skåp över natten.
  • Häll bort vattnet på morgonen och skölj dem en gång till. Låt burken stå upp och ned och fäst ett nät med gummiband över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt.
  • Skölj sedan groddarna 2–3 gånger per dag. Efter 2–5 dagar är groddarna klara. Hur längre det tar beror på vilken sorts frön eller bönor du groddar.
  • Förvara groddarna i kylskåpet. Hållbarheten är cirka 5 dagar.

 

Fakta: Ilas recept på raw jordgubbstårta med chokladbotten

Botten:Raw jordgubbstårta, foto: Cecilia Nordman, Morotsliv

  • 5 dl mandel (blötlägg några timmar före)
  • 1 dl honung
  • ½ dl rå kakao
  • vatten

Mixa ihop allt och tillsätt vatten tills det blir en bra konsistens. Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Fyllning:

  • 5 dl blötlagda cashewnötter
  • 1 l jordgubbar
  • 1½ dl honung

Mixa och fyll formen med jordgubbsfyllningen. Ställ in i frysen. Ta ut tårtan ungefär en timme före servering så den hinner tina lite. Dekorera med granatäppelkärnor och njut!

 

Fakta: Morotsliv.com

Morotsliv är en blogg som vill inspirera till en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen.

 

Fakta: Starta en studiecirkel

Vad är en studiecirkel?
En studiecirkel är en grupp människor med ett gemensamt intresse att lära sig mer om ett ämne. Ämnet kan vara nästan vad som helst och gruppen kan träffas när och var man vill eller kommunicera via nätet. Delade kunskaper är dubbla kunskaper - i gott sällskap.

Vem kan starta en studiecirkel?
Studiecirklar kan startas av vem som helst och när som helst. Välj ett ämne och samla deltagare till cirkeln. En studiecirkel har minst fem deltagare och pågår minst tio men högst trettio studiecirkeltimmar (en timme = 45 minuter). En studiecirkel med samma tema kan dock anmälas på nytt.

Anmäl studiecirkeln på www.studiecentralen.fi/cirklar. Personer som startar studiecirklar i samarbete med Svenska studiecentralen kan få statsbidrag.