Gallup: Höstiver

25.09.2013 kl. 13:43
Höstens verksamhet kör igång med fart och alla inom organisationerna bubblar av iver och energi. Allt går enligt verksamhetsplanen och löper smidigt. Eller?

Frågor

1. Vad har ni på gång denna höst?
2. Räcker resurserna till i er organisation?
3. Vad skulle ni behöva mera av?

 

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
verksamhetsledare Joonas TurtonenJoonas Turtonen

1. För vår del är det helt klart revideringen om nya alkohollagen och lagen om nykterhetsarbete som är på gång. För tidningen EOS, som nyligen fick årets finlandssvenska kulturtidskriftspris, gäller det varje år att få nya prenumeranter genom att marknadsföra tidningen till skolorna, och så har vi Power club-verksamheten och utbildning av ledare för dessa.

2. Jag är liksom en obotlig optimist. Vi har det vi har och gör vad vi kan. Man kan inte gömma sig bakom resursbrist. Det vi får räcker till det vi gör. Förstås kunde vi göra mer om vi hade mer.

3. Hur skulle det vara med tid? Redan tre-fyra timmar till per dygn skulle räcka. Skämt åsido så skulle vi gärna ha fler EOS-prenumeranter, men vi är nöjda med att vi brutit den nedåtgående trenden och har ett tio procents lyft i år jämfört med ifjol. Vi har också en lediganslagen tjänst så om det skulle dimpa ner en trafikinstruktör skulle jag bli riktigt glad.

Föreningen Brage
verksamhetsledare Karin PedersenKarin Pedersen

1. Vi inleder vårt nya temaår Norden, som ska inspirera våra sektioner och samtidigt hoppas vi på samarbetsmöjligheter med andra organisationer. Våra utövande grupper har just kört igång efter sommarpausen: Brages danslag, Brages stråkorkester, Kammarkören Idun och dramaskolan Mimer. Brages dräktbyrå planerar en utställning med nordiska folkdräkter. Sektionen för folklivsforskning ger ut kulturtidningen Laboratorium för folk och kultur. Hösten och vintern betyder också att vi bjuder in dagis- och eftisgrupper till Brage. De får ta del av små föreställningar där traditioner, sånger och dräkter presenteras på ett lekfullt sätt.

2. Kärvare ekonomiska tider betyder självklart att man måste jobba hårdare för att få ihop finansiering för verksamheten.  Inom Brage tvingas vi också att se över den sidan och om möjligt hitta nya lösningar. Hittills har vi dock kunna genomföra de projekt och den verksamhet som vi har planerat och hoppas kunna fortsätta med det.

3. Om man ser på mänskliga resurser så är en frivillig förening alltid beroende av de mänskor som är med i den och de ledare som jobbar där. Nya medlemmar betyder ny inspiration, nya ögon som ser på saker och ting och är en förutsättning för att en förening hålls levande. Det kan man aldrig få tillräckligt av.

SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder
verksamhetsledare Nina af HällströmNina af Hällström

1. SAMS är en ganska ny organisation men redan ifjol tog vi över stödpersons- och juridiskt ombudsverksamheten. Vi har också i år ett RAY-projekt som handlar om nätverkssamarbete mellan minoriteter inom minoriteten och inom det har vi den mesta verksamheten. I oktober ordnar vi konferensen Identitet, styrka och utveckling för alla finlandssvenska aktörer inom det sociala fältet.

2. Just nu klarar vi oss helt okej. För att kunna satsa och ordna bra program så behövs personresurser och jag tycker mig ofta höra funderingar kring om SAMS inte kunde ta över och koordinera flera olika slags verksamheter, men till det behövs mer resurser, både person- och ekonomiska resurser. Vi har dels stöd från Kulturfonden och delas RAY-understöd för verksamheten och i och med förflyttningarna av verksamheter har det lett till ekonomiska trångmål. Vi har inget allmänt bidrag från RAY så det har stundvis varit utmanande.

3. Om man helt får önska så skulle jag önska en person som skulle sköta en del av den allmänna administrationen, nu sköter alla allt eget. Då kunde jag själv fokusera på utvecklingen och de större linjerna. Men vi trivs och vi mår bra inom SAMS.