Fem frågor till Ann-Marie Winberg

25.09.2013 kl. 13:50
Ann-Marie Winberg är generalsekreterare för Förbundet Nordisk Vuxenupplysning (FNV). FNV arbetar med opinionsarbete gentemot politiker och andra beslutsfattare för ett levande nordiskt civilsamhälle och för folkbildningens samhällsnytta. En viktig uppgift för FNV är att också samarbeta med andra nordiska folkbildningsnätverk, nordiska organisationer och samhällets organ för det nordiska samarbetet.

Berätta om dig själv!

Jag är en pigg dam på drygt 50 år. Folkbildningen finns med mig i allt jag företar mig. Jag har arbetat som chef på Studieförbundet Vuxenskolan (Göteborgsregionen Sydost) sedan 1994 och där har jag fått den bästa fostran i folkbildningens anda. Formell utbildning har jag med huvudämne pedagogiskt ledarskap från Göteborgs universitet. Jag har en familj bestående av man och två pojkar. Kärleken till havet i har gjort att vi relativt nyligen flyttat till Gottskär söder om Göteborg och i år också skaffat vår första motorseglare.

Varför vill du jobba nordiskt med FNV?

Före mitt arbete inom folkbildningen arbetade jag i näringslivet internationellt. I SV har jag arbetat för vårt förbund med ett antal projekt i länder som Ungern, Rumänien och Slovenien samt även deltagit i projekt i flera nordiska länder. Det kändes därmed naturligt att tacka ja till det hedervärda uppdraget som generalsekreterare och få förmånen att arbeta nordiskt för FNV och folkbildningen i Norden.

Finns det metoder eller arbetssätt från det internationella arbete du tidigare jobbat med som du gärna vill införa i nordiskt samarbete?

Jag skulle väldigt gärna vilja arbeta mer processinriktat och gärna ännu mer långsiktigt vad gäller strategier. Utarbetning av en plan för nya medlemmar är också viktigt. För att ha resurser för mer intensiva utbyten och samarbeten mellan organisationerna krävs dock finansiering av dessa. Därför har FNV en ständig dialog om generella bidrag som kan täcka dessa kostnader. Det är lobbying på tjänstemannanivå men också särskilt på förtroendemannanivå som behövs.

Vad vill du att FNV skall betyda för FNVs medlemmar och medlemsföreningar?

FNV bildades 1970 och omfattar åtta studieförbund. Till FNV hör Liberalt Oplysningsforbund samt NE TOP netverk för oplysning från Danmark, Svenska studieförbundet, VISIO (De grönas studieförbund) och Maaseudun sivistysliitto från Finland, Studieförbundet Vuxenskolan från Sverige och Senterpartiets Studieförbund från Norge. Eftersom jag började uppdraget i mars i år så är ett av mina första och viktigaste uppdrag att lyssna av medlemsorganisationerna, och i synnerhet FNV:s styrelse i deras tankar och idéer kring FNV:s framtid och tillsammans med styrelsen utveckla FNV i positiv riktning. FNV ska vara rösten och örat ut emot Norden och Europa i syfte att stärka folkbildningen i stort och i synnerhet för medlemsorganisationerna i FNV.

Hur ser du på framtiden när det gäller Nordiskt samarbete?

Nordiskt samarbete är av största vikt för att utveckla de demokratiska utmaningarna i Norden. Ingen är bättre än folkbildningen på att skapa de mötesplatser för dialog mellan människor i våra nordiska länder.

 

--

Foto: Peter Winberg