Ha tålamod och is i hatten

25.09.2013 kl. 15:10
Det är Gallina Sandås och Helena Höglund-Rusks rekommendationer då det gäller att driva och genomföra EU-projekt. Med erfarenhet av ett trettiotal EU-projekt vet de vad de talar om, och de delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Gallina Sandås och Helena Höglund-Rusk har båda lång erfarenhet av EU-projekt. Gallina sitter nu som verksamhetsledare på Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) och Helena är hennes föregångare. Båda har under flera år fungerat såväl som projektledare och som projektadministratörer.

SÖU som organisation hör till toppen i Österbotten då det gäller att aktivt planera, driva och genomföra EU-projekt. De är redan inne i tredje periodens EU-projekt och har bakom sig som organisation ett trettiotal projekt sedan Finland blev EU-medlem. Men vad är det som driver SÖU som organisation att aktivt vara med då det gäller EU-projekt?

– SÖU är en takorganisation som täcker in hela regionen Österbotten, på samma område som ELY-centralen verkar. Ungdomsrörelsen i sig är aktiv. Dels överblickar SÖU som organisation hela regionen och dels finns aktiva föreningar som vill vara med, säger Gallina.

– SÖU vill också lyfta fram nya aktiviteter och kanske även komma bort från det traditionella för att få in något nytt. Olika föreningar tar emot nya saker på olika sätt men tanken har varit att bredda verksamheten och få med nya ungdomar, påpekar Helena.

– Genom de regionala utvecklingsprojekten kan SÖU som organisation stöda landsbygden och våra medlemmar, dels kan vi aktivera medlemmarna och dels kan vi hjälpa föreningarna att utveckla som hitta på nya verksamhetsformer, säger Gallina.

I snitt har SÖU genomfört fem till sex nya projekt varje år. Just nu pågår fyra projekt med EU-finansiering; Move it 2, som är ett dansfortsättningsprojekt, Företagsam i föreningen, Liverollspel för barn och bordrollspel för unga samt projektet Bandcamp, ett internationellt projekt med Leader-gruppen Södra Fjällen i Sverige. Tanken är att man skall ge musikaliskt intresserade ungdomar en möjlighet till utbyte samt få en input till Österbotten från den svenska framgångsrika musikindustrin.

Olika sidor. Att vara en aktiv projektaktör har säkert sina sidor. Vad skulle ni säga att är på minussidan?

– En utmaning är projektledarna, hur de kommer igång med sitt projekt. Vissa läser projektplanen och kör sen hårt medan andra behöver en längre introduktionstid, säger Helena.

Gallina tillägger att långsiktigheten påverkas, den kan inte skapas via projekt där man bygger något nytt, testar och utvecklar.

De räknar upp fler aspekter som hör ihop med projekt. Projekten är tidsbundna vilket betyder att projektpersonalen oftast cirka tre månader innan projekttiden tar slut blir nervös och osäker då en eventuell fortsättning är oklar och det kan påverka avslutandet av ett projekt.

– Det blir oftast glapp mellan olika projekt vilket leder till att projektpersonal kan försvinna och då en fortsättning kommer skall ny personal rekryteras. När ett projekt avslutas övergår också projektverksamheten i organisationen och då måste man räkna med att det också kommer att kosta. Sen finns ju också administrationen och hur man klarar av den. Regelverket passar inte alla gånger organisationen, som ett exempel så kan man ju i oändlighet hålla på och reda ut kostnader för ett verksamhetsutrymme, säger Gallina.

– Med tanke på avslutande av projekt och projektpersonal så gäller det många gånger gäller att ha is i magen och tänka att det löser sig med en form av fortsättning då projektanställda nästan stått och hoppat och funderat hur det blir med anställningen i fortsättningen, säger Helena.

– Och ha tålamod, säger Gallina.

SÖU har idag tre fastanställa och med projektpersonalen uppgår personalstyrkan till 12–15 personer.

Vad finns då på plussidan med EU-projekt?

– Man får en resurs för att utveckla verksamheten  och nya kontakter och nätverk som sen breddar hela organisationens verksamhet, säger Gallina.

– Man syns och hörs. Har man unika projekt så syns man mera i media. Det ger en positiv bild av SÖU utåt, att vi har något nytt på gång och att organisationen vill utvecklas, säger Helena.

En ny EU-period inleds år 2014 och inom SÖU har man redan börjat förbereda sig.

– Det är klart att vi förbereder oss. Vi tar upp resultaten från avslutade projekt och funderar hur vi kan förbättra och/eller bygga vidare på dem. Dels planerar vi hur de nuvarande projekten skall avslutas och hur de skall kunna fortsätta så att gapet mellan två EU-perioder inte blir för stort. Vi måste också spara på projekt, med andra ord så kan vi inte ta upp nya projekt i den pågående perioden för då hinner de inte slutföras, utan då är det bättre att invänta den nya perioden. Vi har fått prioritera projekt vi har på gång, vilka som kan vänta och vilka som bör genomföras nu. Vi hoppas att den nya programperioden kommer igång snabbt så att vi kan spinna vidare på våra projektidéer, berättar Gallina.

Projektidéerna kommer från många olika håll.

– Många idéer kommer från tjänstemännen som ständigt är i kontakt med fältet, men till exempel vårt dansutskott, som är en arbetsgrupp under styrelsen, kom med förslaget om ett dansprojekt, så det är nog både tjänstemän och förtroendevalda som bidrar. Styrelsen önskar uppsökande ungdomsverksamhet och frågar vilket nyttan är för föreningarna med detta projekt. På så vis är projekten förenings- och ungdomsanpassade, berättar Gallina.

Trender. Gallina och Helena funderar kring trender inom föreningsverksamheten. Enligt dem har hållbar utveckling i föreningarna har kommit starkt den senaste tiden, såsom loppisar, återvinning, miljövänlighet. Man byter ut oljepannor och tätar fönster. Också inom projektverksamhet kan man se olika trender.

– Jag hoppas att det blir en trend med mera nordiskt samarbete eller så kanske man kan framkalla en trend. En bra början fick vi i Nordivalen, säger Gallina.

– Ungdomarna idag är också mera rörliga, de är bra på språk och är mer internationella. Saken förenar mer ungdomar idag än det geografiska området. Ett exempel är liverollspel, något som SÖU varit med och startat upp via ett projekt och som nu drivs vidare i en egen aktiv förening, Eloria, säger Helena.

Avslutningsvis, vad vill ni hälsa till andra organisationer som funderar på EU-projekt?

– Det positiva överväger det negativa. EU-projekten har gett vår organisation en möjlighet att utvecklas. Sök bara. Prova! Många tror att det är svårare är det är. Oftast finns alla uppgifter samlade, man vet vad man vill, det gäller bara att paketera dem i en projektplan. Se projekten som en början till att något kan börja blomma. Hur skall vi annars kunna testa och pröva nya saker och framför allt, ha tålamod och is i hatten, skrattar Gallina och Helena.

 

 

Fakta: Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU)

  • Svenska Österbottens Ungdomsförbund är en centralorganisation föröver hundra ungdomsföreningar i svenska Österbotten. Vår uppgift är att stödja och aktivera medlemsföreningarna och ungdomarna i Österbotten.
  • SÖU bevakar medlemsföreningarnas intressen och skapar förutsättningar för en mångsidig verksamhet. Vi finns till som en hjälpande hand för våra medlemsföreningar, driver en mängd projekt och ordnar kurser och evenemang. Några återkommande evenemang som SÖU står bakom är SÖU-rock, Orkesterparaden, Revykavalkaden och Johannesgalan.
  • Våra medlemsföreningar finns i hela svenska Österbotten från Karleby till Kristinestad. SÖU har i dagsläget 115 medlemmar. De flesta är ungdomsföreningar eller föreningar som ordnar verksamhet för unga. SÖU har också ett antal specialföreningar med verksamhetsområden som teater, dans, rollspel och it-verksamhet. Medlemsföreningarna har tillsammans drygt 20 000 personmedlemmar.

 

---

Foto: Harald Grönstrand