Vem blir nästa medaljör?

26.11.2013 kl. 13:26
Svenska folkskolans vänner delar varje år ut både Hagforsmedaljer och Folkbildningsmedaljer. En av årets medaljörer var Dan Lillas som under många år varit en eldsjäl för att upprätthålla och sprida den finlandssvenska folkmusiktraditionen.

– Erkänsla för vad man hållit på med, betydelsefullt och viktigt.

Så svarar Dan Lillas på frågan varför han tror han blev tilldelad Hagforsmedaljen. Folkmusiken är Dan Lillas stora fritidsintresse, ”en glad amatör” enligt honom själv. Men medaljen är också en uppmuntran till att fortsätta med sin verksamhet. Det är viktigt att den finlandssvenska folkmusikkulturen upprätthålls och utvecklas.

Dan kom tidigt in på banan med bygdemusik.

– Mitt hem var mycket musikaliskt. Min far var en bygdespeleman i Jeppo. Hans far spelade fiol, svarar Dan.

Som åttaåring började Dan också spela fiol, först med sin fars fiol. Far och son spelade efter varandra. För att Dans tvillingbror också skulle få spela, införskaffades ett dragspel. Men dragspelet blev liggande tills Dan tog tag i det och började spela dragspel. Snart spelade far och son tillsammans, på fiol och dragspel, på olika tillställningar.

I skolan hade Dan fått grunderna i notlära och han fick också utbildning i att spela dragspel. Det räckte inte länge innan Dan fångades upp i en dansorkester. På 1960- och 1970-talet spelade han aktivt med i dansorkestrar. Orkestern hade ganska många spelningar i Österbotten, även i finska trakter. På den tiden fanns det dansplatser i varje kommun. De var inte stora men de var många. Från Österbotten hade många emigrerat till Sverige och då de kom hem på besök så ville de uppleva ungdomstiden med dans. När Dan började i dansorkestern hade de en mikrofon förutom sina egna instrument och när de slutade hade de en hel släpkärra med utrustning.

När Dan Lillas i slutet av 1970-talet flyttade till Korsholm via Vasa så flyttade musiken med. År 1977 startade Vuxeninstitutet i Korsholm en folkmusikgrupp för att bevara allmogemusiken i Korsholm. Gruppen tog namnet Smedarna. Sedan 1987 har Dan Lillas varit dess ledare.

– Att få spelningar med enbart folkmusik var svårt, många ville dansa så Smedarna tog också upp danslåtar på sin repertoar, berättar Dan.

I över 35 år har de aktivt spelat, även utomlands, på vänortsstämmor och liknande. Dan Lillas var också med om att grunda Dragspelsförbundet och fungerade som ordförande i tre år. Till sonens bröllop för flera år sedan komponerade Dan en brudvals och den spelas idag flitigt på många bröllop i Österbotten. Kanske det blir mera kompositioner av Dan Lillas framöver? Färdigheter har han.

 

Fakta: SFV:s medaljer

  • Folkbildningsmedaljen delas ut till en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska.
  • Hagforsmedaljen delas ut som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland.
  • Nästa ansökningstid är i januari 2014. Föreningar och privatpersoner kan fritt nominera kandidater. Nomineringen bör innehålla formella och icke-formella meriter, behövlig dokumentation och referenser till personer som vid behov kan ge mer information.
  • Till medaljerna hör en prissumma på 2 500 euro.
  • Mera information och ansökningar på www.studiecentralen.fi/medaljer. Där ser du även vem som tidigare fått medalj.